• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagony osobowe w malowaniu brązowo-kremowym czy oliwkowo-kremowym?

Reakcje
3.839 34 0
Faktycznie, na ten jeden nie zwróciłem uwagi, więc pewnie było 6 składów, a może składy przechodziły z jednego IC na drugi i w ten sposób załatwiono sprawę 5 składami? Nie chce mi się teraz analizować obiegów i kombinować, czy da się mimo wszystko 3 składami obsłużyć te 3 pary IC między Warszawą a Krakowem. Tak czy tak, nawet 6 składów łatwiej było zestawić z posiadanych wtedy przez PKP wagonów 2 klasy z 6-ma miejscami w przedziale, niż 12 składów, o których kolega Stanisław pisał wcześniej.
Zamieszczając wpis, ze zdjęciem strony z SRJP, kompletnie nie zwróciłem uwagi, że te "pary" załatwiały pojedyncze składy, nie pomyślałem też, że przecież "Berolina" to w większości wagony kolei niemieckich. Już trochę kombinowałem z tym Krakowem i raczej nie dało się tego załatwić 3 składami (po wstępnej analizie). Czyli można założyć, że 6 składów x 4 (a nawet 5) wagony = 24 (30) wagony. Czyli liczba 40 Bautzenów 91 kl. 2 spokojnie starczała (z rezerwą). Może właśnie z tego powodu - kiedy w pociągach klasy IC w pierwszym roku kursowania, widoczne były tylko wiśniowe wagony z kremowymi pasami - powstała teoria, że pociągi takie są jednobarwne ???

Patrząc na kolejny SRJP Lato 1993 (ważny od 23 maja do 25 września) stan ten uległ zmianie, bo przybyło zielonych wagonów standardu Z2 kl. 2 (do maja 1993 weszło do służby ogółem 20-21 wagonów typu 136A), a w ofercie Lato 1993 pojawiło się już dziewięć pociągów klasy InterCity. Do znanych już IC Sawa, IC Krakus, IC Kościuszko, IC Lech i IC Górnik dołączyły IC Ondraszek, IC Kaszub, IC Chrobry i IC Lajkonik. Pojawił się też IC Praha (IC106 / IC107), zestawiany wg. strony https://www.vagonweb.cz/razeni/razeni.php?zeme=CD&kategorie=IC&rok=1994 z wagonów PKP + 2 kl./Bar kolei ČD, w poniższych zestawieniach jest tam aż pięć dwójek PKP Z2 w składzie (czyli potrzebnych było 10 szt. bo tym samym składem nie można było zamknąć obiegu) - czy tak było faktycznie ??
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CD&kategorie=IC&cislo=106&nazev=Praha&rok=1994
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=CD&kategorie=IC&cislo=107&nazev=Praha&rok=1994

Do Beroliny dołączyły EC Varsovia i EC Sobieski, ale one dalej w większości zestawiane były z wagonów obcych.

Ostatnio edytowane:

DarekP

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Chciałbym wrócić jeszcze do jednego tematu. W którym roku pojawiły się pierwsze wagony przedziałowe Y, 2 klasy, z 6 miejscami w przedziale i czy pojawienie się tych wagonów miało jakiś związek z konkretnym malowaniem?
Być może mnie się już w umyśle miesza, ale wagony 141A miały oryginalnie 10x8 miejsc, a więc może się okazać, że pierwszymi wagonami były jakieś zmodernizowane 111A.