Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Ciekawy jest opis obok zdjęcia z dopiskiem w nawiasach Deutsche Drehgestelle. Co oznacza niemieckie wózki. Tymczasem są to polskie wózki 1XTa. A sam wagon to 401Wb.
Na pewnej grupie na Facebooku jeden kolega wstawił te oto zdjęcie pochodzące z serwisu Baza Kolejowa (kolej.one.pl). Przedstawia ono wagon typu 120A oczekujący na kasację w Sokołowie Podlaskim. Fotografię znam od lat, jednak dopiero teraz zwróciłem uwagę na nietypowe malowanie tej "bonanzy", które jest raczej typowe dla wagonów akcji socjalnej aniżeli 2 klasy. Zdjęcie niestety jest w małej rozdzielczości by móc odczytać numer wagonu, zaś ja sam nie uświadczyłem go przejeżdżającego przez Siedlce, więc nic nie wiem na jego temat. Pozostaje mi się skontaktować z autorem zdjęcia, być może oryginał jeszcze się uchował.
15.09.2019r. Na Warszawie Pradze trafił mi się wagonik o długości niemal 45 m, przewożący 256 tonowy transformatorek .
Co prawda to nie PKP, ale żal było nie zrobić fotki...
Koledzy to tu takie ładne zdjęcia zapodają , że aż czasem miło się na duszy robi. Ja natomiast z takim pytaniem....nie wiem czy w tym wątku to powinno być,
A wiec ... w krzaczorach stoi sobie takie pudło, pewnie już długo,drzwi tylko kolorem nieco odbiegają od reszty. Dlaczego ? i co to za wagon?
Kryty wiem na pewno.... 14K? 23K? Może jaki inny? Ktoś podpowie ? zdjęcia kiepskie, z telefonu bo nie spodziewałem sie takiego czegoś w krzakach
Myślę że najpierw zniknęły dwuczęściowe okna w drzwiach w ramach napraw okresowych. A wagony trochę później.
Myślę że gdzieś w latach 80 tych zniknęły te okna w większości wagonów które je kiedyś mialy.
Ciekaw jestem czy gdzieś zachował się jeszcze taki typ wagonu, z takimi oknami? Na pewno jest to wagon, który powinien trafić do muzeum. Gdzie on stoi bo nie napisałeś?
Powiedziałbym prędzej, że to może wagon typu 104Ac, ale głowy nie dam. A pudło stojące kilkanaście lat na gruncie jednak inaczej gnije, niż stojące na wózku, więc konserwacja tego typu pojazdu jest o wiele cięższa.
Wagony 002-9 i 042-5 posiadają ślady po naklejonych tablicach ADR (przewóz ładunków niebezpiecznych). Podobne ślady ma przywiezione z Węglińca kilkanaście wagonów Simms (425S/425Sa/425Sd).