• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.282 39 0
Pobawiłem się trochę w przybliżenia i ... zauważyłem ciekawą sprawę. Nie jestem żadnym specjalistą od zdjęć lotniczych i może wyjaśnienie jest banalne ? Jak się wydaje na jednym torze stoją obok siebie cztery wagony - ich cienie układają się w jedną linię - niemalże zbieżną z szyną sąsiedniego toru (czerwona linia). Jak popatrzymy na wagony - z góry wyglądają podobnie, ale te z prawej jakby nie stały w osi toru a te dwa z lewej stoją jak się wydaje w jego osi. Czy to złudzenie ? Czy może jakiś dziwny efekt ? Jakieś pomysły, wyjaśnienia fachowe ?

1759351477360.png

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.656 609 30
Czy to złudzenie ? Czy może jakiś dziwny efekt ? Jakieś pomysły, wyjaśnienia fachowe ?
Wydaje mi się, że jest to niezamierzony efekt obróbki komputerowej tego zdjęcia, a raczej chyba serii zdjęć, z których komputerowo złożony jest obraz w różnym powiększeniu. Takich miejsc jest tam dużo więcej, nawet szyny przy większym zbliżeniu nie są ciągłe, mają uskoki.

norbis97

Znany użytkownik
Reakcje
308 6 1
Nowość wprost z lat 90 w składach pociągów Turkol

Zdjęcie i opis pochodzi ze strony Facebook.com/SkladyWagonowe

FB_IMG_17607471903158261.jpg

Doczekaliśmy się sprawnego wagonu w malaturze minionych lat 90-tych. Ostatnie lata pokazały dominację koloru oliwkowego i zbliżonego do oliwkowego w pociągach turystycznych uruchamianych przez różne podmioty.
A więc jest dopuszczony do ruchu pierwszy egzemplarz czerwono-kremowy, mianowicie wagon klasy 1 typu 112Ag z numerem: 50 51 19-08 172-5, serią A9ouy oraz st. mac. Poznań Główny.
Ta jedynka od 2017 roku kursowała na pociągach okazjonalnych w barwach oliwkowych, a wcześniej była zakupiona od ówczesnych Przewozów Regionalnych.

Fot. 17 października 2025 r.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.968 41 4
Przeszukując stare zdjęcia na dyskach trafiłem foto którego szukałem bardzo długo. Mianowicie, dawno temu, dokładnie 20 lipca 2020 był w Olsztynie skład węglarek, i w tym składzie było kilka sztuk węglarek 6 osiowych typu 601W Eaaos. W tych czasach kiedy zacząłem aktywniej robić fotki na kolei to spotkałem tego typu wagony raz albo dwa. Powinienem mieć zdjęcia boczne obu tych wagonów widocznych na foto.
Pierwszy to:
51 PL-PKPC 537 8027-5
20 lipca 2020 1.jpg

kolejny to:
51 PL-PKPC X378 050-7
20 lipca 2020.jpg

Pomyślałem, że komuś mogą się przydać. Jakby ktoś potrzebował to na pewno ten pierwszy ma czytelne wszystkie oznaczenia.
Tak w ogóle to łezka się kręci, 5 lat i zaorane wszystko, a zdjęcie robione z okolic myjni wagonowej.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.968 41 4
Stoi u mnie w Olsztynie taki oto wagon. Jeśli jutro będzie i któremuś koledze zależy na fotografiach jakiegoś detalu, od tej strony co widzimy, to mogę mu zrobić zdjęcie aparatem, aby coś wyraźniej było widać.
IMG_20251106_083009675.jpg

JacekZet

Znany użytkownik
Reakcje
487 1 0
Szukam od dłuższego czasu informacji kiedy zakończono eksploatację węglarek 17W na PKP, może ktoś dysponuje taką wiedzą? Druga sprawa to jak wyglądały opisy na tych wagonach u kresu eksploatacji? Może zachowały się jakieś zdjęcia? Niestety to co znalazłem jest bardzo nieczytelne, nie jestem w stanie stworzyć z tego kalkomanii....
Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
W latach osiemdziesiątych wagon typu 17W był używany jako wagon gospodarczy MD Zduńska Wola Karsznice - ruchomy śmietnik. Miał przekreślone numery i duży odręczny napis koloru pomarańczowego "PUDŁO 3".

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
168 3 0
Mam foto wagonu z Jaworzyny, który robi obecnie za zasiek węglowy dla parowozu... no, czyli nie robi, bo nie mają czynnego parowozu na obecną chwilę. Numer kolejny w serii 776, samokontrola 0, reszty z ramy wagonu nie doczytałem 82 51 399 5 776-0, 'Eas-x'. Zdjęty ze stanu jako wagon w eksploatacji handlowej dnia 18 kwietnia 1980.
17W_Jaworzyna.jpg

Ostatnio edytowane:

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.968 41 4
Niestety, tego wagonu PLK wyżej już nie złapałem 2 raz, chociaż poszedłem wcześnie rano następnego dnia.
Za to wrzucam z września 2021. Może komus się przyda. Nie przypominam sobie abym spotykał w ostatnich latach cysterny z logo Rail Polska.
Zas, 51 7853 250-1
DSC_8584 2500.jpg

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.111 38 1
Mam foto wagonu z Jaworzyny, który robi obecnie za zasiek węglowy dla parowozu... no, czyli nie robi, bo nie mają czynnego parowozu na obecną chwilę. Numer kolejny w serii 776, samokontrola 0, reszty z ramy wagonu nie doczytałem 82 51 399 5 776-0, 'Eas-x'. Zdjęty ze stanu jako wagon w eksploatacji handlowej dnia 18 kwietnia 1980.
numer to 82 51 599 5776-0 seria Eao-x i jeszcze w w grudniu 1992 stał w wagonowni Kamieniec Ząbkowicki z opisem "zakwalifikowany do skreślenia z inwentarza na cele gospodarcze z dniem 12.09.1989" i "skreślony z inwentarza decyzja KM8B-605/523/89 z dnia 18.09.1989.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.942 8 0
Z ciekawostek, to dnia 21.10.2025 dokonała żywota na terenie zawodziańskiej wagonowni węglarka z rodziny 401w (chyba dobrą serie wpisałem?). Od chwili likwidacji katowickiej lokomotywowni służyła jako magazyn gratów z owej szopy. Na szybko pod ręką nie mam fotki "portretowej".
IMG_0559_copy_5184x3456.jpg

Stan z 2022 roku.

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
168 3 0
Tak, to była 401W, i to z trzema parami wrót załadunkowych. Wagony które trwały dalej w eksploatacji handlowej miały po naprawach głównych zaślepiane środkowe wrota, sporo z nich wykorzystywano jako wagony ochronne (sprzęgowe), i taki właśnie jest zachowany w zbiorach KSK Wrocław. Węglarkę z Katowic widziałem, ale zdjęcia nie popełniłem, więc nie pamiętam numeru inwentarzowego.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.968 41 4
Ostatnio była mowa o tej rynience na boku (ale to było w innym typie beczek), generalnie staram się zwracać uwagę na takie różne rzeczy, kiedyś były mi bardziej obojętne, ale czytając ciekawe wątki człowiek zaczyna zwracać uwagę.