• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Reakcje
8 0 0
Czołem Panowie, mam prośbę o pomoc w identyfikacji. Wydaje mi się, że temat jednego z tych wagonów był już poruszany, ale nie jestem w stanie go znaleźć. A więc tak: DSC_3939 - zdjęcie z Rzeszowa. Co to za zwężak?

Zdjęcie nr 2 - wagon z Opola, o nim właśnie gdzieś czytałem, jednak nie zapamiętałem informacji o tym wagonie.

Załączniki

Reakcje
8 0 0
Dziękuję serdecznie! W takim razie pozostaje jeszcze wagon opolski, a ja w międzyczasie dorzucam jeszcze mieszkalnego. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie, jakie tego rodzaju wagony mają oznaczenie literowe? Niestety widoczny był tylko numer EVN, którego z wiadomych względów próżno szukać w Google. Widywałem podobne wagony oznaczone po prostu literą U, ale nie jestem pewien, czy wszystkie wagony mieszkalne były w ten sposób oznaczane.

Załączniki

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
676 9 1
Dziękuję serdecznie! W takim razie pozostaje jeszcze wagon opolski, a ja w międzyczasie dorzucam jeszcze mieszkalnego. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie, jakie tego rodzaju wagony mają oznaczenie literowe? Niestety widoczny był tylko numer EVN, którego z wiadomych względów próżno szukać w Google. Widywałem podobne wagony oznaczone po prostu literą U, ale nie jestem pewien, czy wszystkie wagony mieszkalne były w ten sposób oznaczane.
XH, XK, XG

Reakcje
8 0 0
Mały update co do wagonu opolskiego - jednak nie jest to ten sam wagon, o którym wcześniej czytałem na forum - znalazłem tamtego posta i chodziło o wagon bagażowy. A więc zagadka nadal czeka na rozwiązanie :)

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.481 9 0
Nie tak dawno zamieszczałem zdjęcia popularnych "czekoladek", dziś przyszła pora na kolejne słodycze czyli "cukiereczki" prosto z cukrowni ... ;)
Wagoniki eksploatowały cukrownie w Łagiewnikach Śl. Nakle, Gosławicach i Chełmży (fotki w kolejności).

Załączniki

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.782 12 2
Nowiutkie węglarki użytkowane przez firmę Budokrusz.
Być może będą jeździć z Dragonem budowanym obecnie w Newag-u o którym już była informacja:
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/newag-buduje-tajemniczego-dragona-79938.html
Warszawa Główna Towarowa 29.01.2017.
Zobacz załącznik 451720 Zobacz załącznik 451721 Zobacz załącznik 451722 Zobacz załącznik 451723 Zobacz załącznik 451724 Zobacz załącznik 451725
Czyjej produkcji sa te weglarki?

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Piękne te ;cukiereczki;. Jedna to chyba 1R,a reszta -proszę o podpowiedż.
Raczej niemiecki wojenny Uerdingen. PR 22 wygląda na niemiecką spawaną cysternę, taką jak teraz robią Brawa i Liliput. Pozostałe dwie najprawdopodobniej też są niemieckiej konstrukcji. Nie było co prawda ujednoliconego typu, jednak były do siebie dość podobne. Tylko nie pasuje mi rozstaw osi 4,5. Jeśli jest prawidłowo podany, zamiast 4m, to znaczy, że są późnej budowy z przełomu lat 20/30tych.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.831 65 3
Cześć. Interesuję się od dłuższego czasu tematyką wagonów - gondoli na PKP (oczywiście importowanych) i podczas luźnego przerzucania książki P. Terczyńskiego znalazłem zdjęcie z "mistrzem drugiego planu". Mianowicie z tyłu za lawetą mamy słabo widoczne czoło wagonu gondoli, którą rozpoznałem na współczesnych fotografiach, które otrzymałem w celach wykonania wagonu do symulatora.
Pytanie głównie do autora (posiadacza) zdjęcia (Krzysztof Koj) - czy przy okazji nie ostało się zdjęcie w lepszej rozdziałce niż w katalogu wagonów towarowych? A może jest gdzieś takie zdjęcie wagonu w malowaniu historycznym? Po widocznym numerze i serii (Facośtam) domyślam się, że to prawie na 100% jest to ten sam wagon, ale potrzebuję mieć pewność, albo schemat oznaczenia takiego wagonu? Dobrze na zdjęciu historycznym widać charakterystyczne pionowe grube profile.

Oczywiście w cenie posta są inne zdjęcia tego typu pojazdów - produkcji bułgarskiej i rumuńskiej. Jeśli ktoś posiada takowe zdjęcia, albo wie, gdzie na jakimś flickrze widział coś podobnego - winszuję i proszę o pokazanie.
Może jeszcze ja dołaczę sie do poruszanego tutaj tematu wagonów Gondoli (niech już ta nazwa pozostanie zaakceptowana skoro jest już w użyciu od czterdziestu kilku lat). Pamiętałem że robiłem kiedyś zdjęcie wagonu produkcji rumuńskiej (R552V) i dzisiaj je odgrzebałem.
Wagon.jpg

Zdjęcie dość niskiej jakości robione jeszcze aparatem analogowym Zenit TTL, przy dość kiepskim oświetleniu. Zdjęcie wykonałem pod koniec lat 90-tych na stacji Ruda Czarny Las. Wagon po kilku przeróbkach; likwidacja otwieranych klap w podłodze, nieoryginalne ściany czołowe, drzwi tłoczone panelowe nowszego polskiego typu i szczególna ciekawostka to wózki Y25 z ostojnicami odlewanymi produkcji zakładów Mystal w Myszkowie.

piotrek092

Użytkownik
Reakcje
3 0 0
To że cysterny są niemieckiego pochodzenia to się domyślałem,ale chodzi mi konkretnie co to za typy tych ;cukiereczków;.1R/UERDINGEN mam w swoich zbiorach ,ale mam ochotę zbudować taką jak na fotce PR 22./W TT biednie jest z cysternami 2-osiowymi/

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.831 65 3
No to może jeszcze kilka innych wagonów.
Wagon1.jpg

Węglarka Eaos Arad (R462W) z drzwiami panelowymi tłoczonymi typu rumuńskiego (oryginalnymi). Lata 90-te st. Ruda Czarny Las.

Wagon2.jpg

Węglarka Eaos Poprad (C462W) stan niemal oryginalny (nie dotyczy malowania) z wyjątkiem pokrętła hamulca postojowego (powinno być pięcioramienne). St. Zabrze Biskupice rok 1996

Wagon3.jpg

Węglarka Eanos 415W z serii 5376 z węższymi słupkami w środkowej części. W towarzystwie dwóch wagonów 412W z oryginalnymi drzwiami tłoczonymi panelowymi polskiego nowszego typu. Zabrze Biskupice 1996.

Wagon4.jpg
Wagon5.jpg

Ciekawostka Cysterna 416R. Niestety pierwsze zdjęcie ruszone robiłem z jadącej lokomotywy. Zabrze Biskupice 1996.

Wagon9.jpg
Wagon6.jpg
Wagon7.jpg
Wagon8.jpg

I węglarki Es 3W/L każda w innym kolorze czyli normy sobie, RAL sobie a fabryki sobie. Zabrze Biskupice 1996.