Cześć. Interesuję się od dłuższego czasu tematyką wagonów - gondoli na PKP (oczywiście importowanych) i podczas luźnego przerzucania książki P. Terczyńskiego znalazłem zdjęcie z "mistrzem drugiego planu". Mianowicie z tyłu za lawetą mamy słabo widoczne czoło wagonu gondoli, którą rozpoznałem na współczesnych fotografiach, które otrzymałem w celach wykonania wagonu do symulatora.
Pytanie głównie do autora (posiadacza) zdjęcia (Krzysztof Koj) - czy przy okazji nie ostało się zdjęcie w lepszej rozdziałce niż w katalogu wagonów towarowych? A może jest gdzieś takie zdjęcie wagonu w malowaniu historycznym? Po widocznym numerze i serii (Facośtam) domyślam się, że to prawie na 100% jest to ten sam wagon, ale potrzebuję mieć pewność, albo schemat oznaczenia takiego wagonu? Dobrze na zdjęciu historycznym widać charakterystyczne pionowe grube profile.
Oczywiście w cenie posta są inne zdjęcia tego typu pojazdów - produkcji bułgarskiej i rumuńskiej. Jeśli ktoś posiada takowe zdjęcia, albo wie, gdzie na jakimś flickrze widział coś podobnego - winszuję i proszę o pokazanie.