• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.718 65 3
Ciekawe czy oprócz tego jednego wagonu będącego w eksploatacji jest jeszcze coś w krzakach lub w skansenie . Ja te wagony dobrze pamiętam z lat 70 i 80 tych . Przyjezdzaly nie tylko w ramach wspólnej eksploatacji OPW .
Inna ciekawostka jest na zdjęciu z kopalni Zabrze. Na pierwszym planie widać wagon PKP produkcji Arad w fabrycznym malowaniu . Przeklamanie koloru jest stosunkowo niewielkie . Te wagony były malowane w takim kolorze czerwono brązowym z przewagą czerwonego . Także inne było rozmieszczenie napisów . Główne oznaczenie było umieszczone z lewej strony przed drzwiami .

adi

Aktywny użytkownik
Reakcje
224 10 0
Spędzając wakacje w Konstancinie, bardzo często widywałem takie "gondole" z węglem, zmierzające do EC Siekierki.

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.622 14 6
Wracając do pytania kolegi Jacka 765 odnośnie różnorodności malowań wagonów, [ str. 11-12 ] to w tym wątku jest takie piękne zdjęcie wagonu pokazujące co robią promienie słoneczne z malowaniem wagonu,[ str.6 ] na tym przykładzie widać różnicę koloru pudła wagonu który stał z otwartymi drzwiami, po zamknięciu drzwi ta część wagonu która była zasłonięta posiada zupełnie inny odcień tej samej czerwieni jaką był pomalowany cały wagon.
IMG_2562.jpg

kilanziom

Znany użytkownik
Reakcje
931 10 0
Apropo wagonowych dziwolągów w Polsce i nie tylko, przypomniałem sobie, że na stacji Warszawa-Zachodnia przy rampie od ul. Tunelowej, okupowanej zazwyczaj przez wagony gospodarcze / techniczne itp. różnych firm często goszczą ciekawe egzemplarze (zarówno ex-towarowe jak i ex-osobowe). I tak, z moich spotkań z tematem:

DSC00385.jpg
99 51 9550 250-6 X0
16.03.2014, Warszawa Zachodnia.
To by był przebudowany na roboczy reprezentant serii 'Gbs' zakupionej w 1984 r. przez PKP second-hand w sile 500 szt. od kolei austriackich (w oryginale budowane przez zakłady Simmering-Graz-Pauker w 1968/1969 r.). Obecnie własność ZRK "DOM" w Poznaniu.

DSC08520.jpg
807978 X0A Mieszkalny
29.09.2013, Warszawa Zachodnia.
To z kolei dawny wagon osobowy 2 klasy typu 111Ac zbudowany przez wrocławski Pafawag w 1973 r. z # fabr. 2646. Obecnie własność ZRK "DOM" w Poznaniu.

DSC00394.jpg
807985 X0a Mieszkalny
16.03.2014, Warszawa Zachodnia.
To mało oczywisty przypadek adaptacji wagonu typu 113A zbudowanego przez zakłady HCP w 1974 r. z pierwotnym ozn. 51 51 85-80 023-9 'BJwxz'. Obecnie własność ZRK "DOM" w Poznaniu.

X.jpg
02-1581
23.08.2011, Warszawa Zachodnia.
Silnie przebudowany kryty 2-osiowy typu 23K, dawniej zapewne serii 'Ggs'. W chwili wykonania zdjęcia własność PNI.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Wszystkie widoczne wagony mają jedną część odkrytą. Dawno temu kilka takich wagonów stało wewnątrz szczęśliwickiego wianka. Wtedy kogoś pytałem o te wagony - otrzymałem informację, że to wagony do obrony przeciwlotniczej. Niestety, nie umiem stwierdzić, czy to była odpowiedź prawidłowa.

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.485 58 3
Wszystkie widoczne wagony mają jedną część odkrytą. Dawno temu kilka takich wagonów stało wewnątrz szczęśliwickiego wianka. Wtedy kogoś pytałem o te wagony - otrzymałem informację, że to wagony do obrony przeciwlotniczej. Niestety, nie umiem stwierdzić, czy to była odpowiedź prawidłowa.
Czyli można w tym wypadku przypuszczać że w części bez dachu miało być zamontowane działo przeciwlotnicze?

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Taką właśnie otrzymałem wtedy odpowiedź, ale naprawdę nie wiem czy to jest odpowiedź prawidłowa. Wiem, że Niemcy w czasie II wojny mieli takie lub b. podobne wagony do obrony przeciwlotniczej, ale czy i u nas spełniały taką rolę?
Poniżej coś takiego tylko ... zaimprowizowanego:

Plot.jpg