• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Wagonowy hyde park na PKP (po 1945 roku)

Groch

Znany użytkownik
Reakcje
698 1 0
W tym wątku dyskutowaliśmy o szwedzkich węglarkach
O, dziękuję bardzo - gdzieś mi to "mignęło" i nie pamiętałem gdzie...:confused:

Oczywiście nie "dali' tylko wypożyczyli, za odpowiednią opłatą, a nawet, zapewne za węgiel, zbudowali 300 w 1946 - wg Atlasu.. Terczyńskiego - węglarek wg polskiej dokumentacji
No ja się domyślałem że transakcja w ówczesnym, powojennym okresie była raczej z gatunku barterowych. Natomiast fakt budowy węglarek przez Szwedów jest dla mnie niespodzianką - Atlasu wagonów Terczyńskiego akurat nie mam w zasięgu. Temat zakupu wagonów sypialnych - 3 sztuki typu/serii ACo2a o numerach 2390, 2418 i 2419 (tutaj jeszcze w barwach SJ: http://www.samlingsportalen.se/getitem-record?PID=SE_SJM_FG_Jvm_KAFM00007 ) - znam i tego właśnie szukałem kiedy "wyskoczyły" mi węglarki Wdd. Myślę że uzupełniają zbiory bo wcześniej ich nie było, a hasło "PKP" to standardowa procedura (przynajmniej u mnie) przy penetracji archiwów.

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
381 3 0
http://wstaw.org/w/4fea/

Układem drzwi przypomina ten powyższy, choć ze wspólnego to mają tylko pochodzenie. Tylko zaś ukosy pudła nie pasują i czołowe ściany, które tutaj w tym wypadku są uchylne ze stałą górną częścią obwodziny. Nie widziałem nigdy pochwy buforów z takim poziomym "oczkiem" na bocznej powierzchni walca. No i na skrajnych słupkach oznaczenie o przelotowym przewodzie hamulcowym. Strzelam w ciemno, że to powojenny Niemczuch.

http://www.modellbahnfrokler.de/foto/offene-kopfklappe-vorbild.jpg

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.852 37 1
to wagon belgijskiej budowy z lat 50tych, na początku alt 80tych koleje DR kupiły od zachodnich zarządów kolejowych wiele starych 2 osiowych węglarek, krytych i prawdopodobnie wtedy ten wagon trafił na stan kolei wschodnioniemieckich DR. Ostatni raz widziałem go 11 lat temu, wtedy to jeszcze miał na sobie resztki DR-owskich numerów. Czyżby ten wagon nadal istniał ?

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
to wagon belgijskiej budowy z lat 50tych, na początku alt 80tych koleje DR kupiły od zachodnich zarządów kolejowych wiele starych 2 osiowych węglarek, krytych i prawdopodobnie wtedy ten wagon trafił na stan kolei wschodnioniemieckich DR. Ostatni raz widziałem go 11 lat temu, wtedy to jeszcze miał na sobie resztki DR-owskich numerów. Czyżby ten wagon nadal istniał ?
No szkoda, miałem nadzieję, ze to może być legendarny holender. Ale skoro Ty potwierdzasz, to nie muszę sprawdzać w katalogach.
[BTW czy wiesz coś więcej o tej cysternie z Dessau z 1944 - ciekawa bo to ani Einheit Krieg Kesselwagen - zwany potocznie Uerdingenem lub Deutzem, ani cos takiego jak model Roco - choć już bardziej podobny]

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.485 58 3
Kilka platform z pobytu w Pruszczu Gdańskim z 14.01.2017
Platforma Kgns typu 212Z
Obraz 023.jpg

Platforma Sgs typ 412Z
Obraz 029.jpg

oraz Sggrss typ 624Z 624Za
Obraz 030.jpg
Obraz 031.jpg
Obraz 032.jpg
Obraz 033.jpg
Obraz 034.jpg

Jak coś pokręciłem to proszę o korektę

Ostatnio edytowane:

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.718 65 3

Taka ciekawostka z Wrocławia :) Prawdopodobnie Pw4u-29.
Ten wagon nosi wyraźne ślady działalności kolei DB i prawdopodobnie na tej kolei spędził większość swojego powojennego życia . Jak się znalazł w Polsce nie wiem ale można się domyślać że dotarł tu jako wagon techniczno gospodarczy zakupiony razem z jakimiś innym taborem specjalistycznym . Albo jest własnością jakiejś niemieckiej firmy .

map69

Znany użytkownik
Reakcje
102 0 0
Taka platforma stoi w Warszawie, możne kogoś zaciekawi ;).
Na tabliczce (jeśli dobrze odczytałam):
HUTA im. M.NOWOTKI
OSTROWIEC KIELECKI
Nr 43426
1954
P1200305a_1.jpg
P1200308_1.JPG
P1200309a_1.jpg
P1200313_1.JPG