• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Chyba rozumiem kabel minus lutuję do każdego przełącznika w PIN minus, Od jednego PIN minus potem podłączam do zasilacza w minus. Kable od semafora żółty, czerwony, biały lutuję do przełączników pod PIN plus każdego przełącznika. Kabel czarny z rezystorem od semafora podłanczam do zasilacza w gniazdo PLUS

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
TAK !!! Jeśli dobrze Cię rozumiem to tak. Jak nie możesz ogarnąć, to rozłóż na stole przełączniki tak jak na rysunku mają 2 nóżki - prawą i lewą. Rozłóż też kabelki kolorami tak jak na rysunku. Wtedy polutuj je. Tyle.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Dziękuję ci za opis pomoc ale w między czasie Pan sprzedający te semafory zaoferował mi rozwiązanie lepsze profesjonalne. Tak jak zrobił sobie, zakup klawiatury sterowniczej i sterowanie z niej semaforem podłączę tylko do mego zasilacza dwa kable plus minus 16 V DC . Także cały zrobiony taki zestaw mi wykona , sprzeda z czego się bardzo cieszę. :)

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Ja to rozumiem jest jasne dla mnie . Tylko,że wolę jednak posiadać klawiaturę do sterowania , bardziej mi się podoba wygląda profesjonalnie, można do pulpitu przymocować ,również . Fajniejsza obsługa jest z takiej klawiatury jak z przełączników , ona ma także kryte klapy do przełączników.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
Skoro wolisz gotową klawiaturę, to po kiego czorta zaczynałeś z przełącznikami, które chciałeś sam porobić?
A ile ta klawiatura ma kosztować u tego gościa? Bo przełączniki wykonane przez Ciebie to circa 15zł. + satysfakcja z własnego wkładu pracy.
A modelarstwo, to właśnie wykonywanie różnych rzeczy samemu, co daje wyższy poziom satysfakcji z wykonanej roboty.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Nie wszystko wykonują samodzielnie modelarze wiem o tym bo pisałem z kolegami od oświetlenia np są specjaliści co wykonują to dla nich , tak samo od makiet itd, wszystko nie wykonuje nikt bo wagony gotowe kupują. Satysfakcje nauke mam z innych działań jak układanie torów itd. Temat nie zakładałem nowy stał tu długo bez odpowiedzi i mineło się to z odpowiedziami od tego pana i tu na forum. Nic w tym złego wolę mieć lepsze rozwiązanie jak z tych przycisków, ja bym to wykonał ale spodobały mi się sterowania z takich klawiatur. Ceny będą podane dopiero jutro klawiatur ale nie wiem czy będę mógł je podać tutaj publicznie to zależy czy ten pan się zgodzi czy nie. Kolejna sprawa ,że to co podałeś nauczyło mnie na przyszłość połączeń to może się przydać dla mnie i innych osób więc mówienie po co o tym tu pisałeś jest dziwne. Są to bardzo fajne semafory nowe ,których się już nie produkuje ale starego typu PKP , wyglądają bardzo elegancko metalowe duża podstawa wygląd mnie osobiście bardziej się podoba jak nowych semaforów. Zresztą w Polsce wszystko już zeszło na psy w modelarstwie kolejowym , dawniej robili zasilacze, semafory , tory a dzisiaj nic. Dzisiaj tabor PKP daje się dla produkcji do PIKO świadczy to o Polakach bardzo zle, że nawet wagonów nie umieją zrobić tylko Niemców proszą.

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.008 33 1
Bez urazy Marcin ale muszę to napisać. Napaliłeś się jak "szczerbaty na suchary" .
Jesteś zbyt impulsywny i bierzesz wszystko na co zaświecą Ci się oczy. Modelarstwo to sztuka wyboru a przede wszystkim cierpliwości i pokory.
Posiedzisz w tym dłużej to sam uznasz, że nie tędy droga i zbyteczna okaże się ta klawiatura , semafor który pokazałeś ponieważ uznasz ,że chcesz mieć np. pulpit na którym będzie sterowanie wszystkiego co jest na makiecie ( semafory , oświetlenie lamp, sterowanie rozjazdami itp) semafory takie które przypominają oryginał , modele wagonów i lokomotyw.
Jedna rada - skup się na jednym np. taborze i tak jak sugerowali już tutaj koledzy określ sobie co chcesz mieć w swoich zbiorach.
Czy to ma być PKP , DB a może inny zarząd kolejowy, bo na chwilę obecną robi się misz-masz.
Pamiętaj na wszystko przyjdzie czas a kupione dziś w pośpiechu rzeczy okażą się za za jakiś czas dla Ciebie bezużyteczne i nic nie warte - bo nawet tego już nikomu nie odsprzedaż. Dziś to są moim zdaniem źle zainwestowane pieniądze z Twojej strony.
Czytaj tematy tu na forum podpatruj tych ,którzy już mają swoje makiety , składy pociągów i wyciągnij odpowiednie wnioski ze swoich obserwacji.
Zawsze możesz dopytać o szczegóły jeżeli nie jesteś pewny - ktoś odpowie, doradzi. Sam pisałeś ,że dopiero w to hobby wchodzisz uważam też iż jesteś młodym chłopakiem ( choć nie chciałeś tego potwierdzić) co akurat się chwali i to na plus dla Ciebie bo cieszą nas osoby młode podzielające tą pasję ale słuchaj też z uwagą ludzi już doświadczonych w tej materii.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
Zresztą w Polsce wszystko już zeszło na psy w modelarstwie kolejowym , dawniej robili zasilacze, semafory , tory a dzisiaj nic. Dzisiaj tabor PKP daje się dla produkcji do PIKO świadczy to o Polakach bardzo zle, że nawet wagonów nie umieją zrobić tylko Niemców proszą.
Jak masz pisać takie rzeczy, o których nie masz bladego pojęcia, to lepiej już nie pisz nic.
Problemem Twoim jest też komunikacja z nami.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Najważniejsze są wybory dla siebie samego , które się podobają Zbigniew, moje obecne składy czy DB czy PKP podobają mi się, jeśli chodzi o semafory to też nic złego ,że ktoś chce je posiadać z klawiaturą. Czy komuś coś potrzebne to jest, każdego indywidualna sprawa oraz to jak chce sobie zrobić wszystko. Rację masz Zbyszku ale nie do końca, jeśli chodzi o wiek to w zasadzie jest to bez różnicy młodszy , starszy, podpatrywanie innych czynie . Najważniejsze jest to by własne wykonane prace i składy podobały się nie wam ale mi. @melonowy ja dobrze napisałem o Polskim modelarstwie zapytaj się starszych modelarzy wielu jak robili dawniej Polacy a jak robią dzisiaj . Komunikacja jest moja dobra , to jest mój własny temat mogę pisać o różnych sprawach , ty nie musisz odpowiadać. Najlepiej niech ,każdy zajmie się swoim składem jaki posiada, nie wypomina komuś ,że coś złego kupił . Nie można tu tworzyć dyktatury w sensie kupowania ,każdemu co innego się podoba. @melonowy

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
Jaka dyktatura? Wszyscy Ci tu pomagają, doradzają, a Ty i tak nie słuchasz i po swojemu robisz.
Z komunikacją to niestety ja mam rację.
Piszesz nieskładnie, z fatalną interpunkcją.
Trudno z Twych wpisów nieraz zrozumieć o co Ci w ogóle chodzi.
Nasze wielokrotne proste tłumaczenia różnych spraw nie są rozumiane przez Ciebie.
Przyczyną tego nie jest to, że jesteś nowy w temacie, tylko to, że nie skupiasz się na tym co do Ciebie piszemy.
Nie łapiesz idei modelarstwa, która powinna ci przyświecać.
Pewnie , że możesz pisać co chcesz, może Ci się też podobać co Ci się podoba.
Jednak nie miej pretensji, że wtedy i my piszemy na co masz zwrócić uwagę, czy co powinieneś zmienić. O to w tym wszystkim przecież chodzi.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
W wielu wypadkach słucham właśnie. Jeśli chodzi o pisownie to lepiej nie umiem pisać . Jeśli ktoś nie rozumie , to niech zapyta jeszcze raz, może uda mi się wytłumaczyć. Słuchaj kiedyś była rozmowa sterowania cyfrowe analogowe, cały czas pisałeś tutaj tylko o cyfrowym ,że to najlepsze itd bym kupił , analog zostawił. Jak dawniej 30 lat temu sterowałeś pociągami cały czas tylko analogowo i cieszyło to ciebie , dzisiaj już co bo nowa technologia to stara zła. Ja mam inne rozumowanie ja szanuję wszystko od samego początku, nic tu siebie nie wyklucza, sterowań można mieć kilka. Dla mnie też zalety są w sterowaniu analogowym pewne, których ty nie dostrzegasz zupełnie bo jesteś tylko na cyfrowym. W takim wypadku po co ci parowozy , jezdzij japońskim taborem tylko bo widzisz tylko nowoczesność.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
Pisałem Ci przecież, że też miałem sterowanie analogowe od początku lat '80 XXw.
Niczego nie wykluczam, tylko pokazuję i wyjaśniam "nowemu" na czym to polega.
Parowozy, japoński tabor, nowoczesność, stary tabor, nowy - mylisz zagadnienia.
Operuję moim nowoczesnym sterowaniem trzy "stare" parowozy, które mają nowoczesne dekodery w sobie.
To samo moje cztery "stare" spalinowozy. Elektryków nie mam, bo nie lubię. (może mi się kiedyś zmieni:))
Wszystkie lokomotywy i wagony nie są młodsze niż IV epoka modelarska. Jedno nie przeczy drugiemu.
Marcin, daj już spokój, ja też nie chcę tej wymiany kontynuować, szkoda klepać w klawisze.

Pisz o rzeczach modelarskich, ja dalej postaram Ci się pomagać. Tak będzie najlepiej.(y)

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Masz ładne i ciekawe wszystko z pewnością :) obecnie w sumie to czekam na trochę rzeczy jestem w trakcie przebudowy torowiska , potrzeba jednak z pokoju usunąć część regału ,żeby zmieścić torowisko. Na ten czas nie bardzo już jest co pisać , pokazywać radość będzie jak to przemebluje zbuduje to jeszcze zejdzie, radość będzie z wagonów jak przyjdą oraz zabawy semaforem z pewnością:) Połowa pokoju będzie w torach już się cieszę z tego , druga połowa zostanie dla mnie :D wole mieć miejsce na tory jak inne swoje rzeczy . Trzeba przyznać, że tory zajmują dużo miejsca po niedzieli pewnie zamówię trochę torów.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Jeśli zawiodłem tutaj kogoś z Panów , Zbigniewa lub innych to przepraszam . Nie jest moim celem zapisanie się na forum tego typu by komuś robić coś na złość, ja wiem,że w państwa środowisku doświadczonych modelarzy kolejowych osoba nowa zaczynająca jest zle postrzegana i rozumiana. Z pewnością za kilka lat będę wiedział coś więcej jak obecnie. Póki co będę państwa podpatrywał oraz pytał jeśli będzie wolno. Dziękuję za uwagę, myślę ,żę będzie coraz lepiej z komunikacją i rozumieniem zagadnienia z mej strony. Dziękuję wszystkim za rozmowę w tym temacie Panu Krzysztofowi , Panu Radkowi , nie będę wymianiał wszystkich ,bo wszyscy wiemy z kim rozmowy były tutaj . Głos przekazuję Panu Zbigniewowi Gałczyńskiemu.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.022 40 1
Połowa pokoju będzie w torach już się cieszę z tego , druga połowa zostanie dla mnie :D wole mieć miejsce na tory jak inne swoje rzeczy . Trzeba przyznać, że tory zajmują dużo miejsca po niedzieli pewnie zamówię trochę torów.
A może dobrze pomyśleć o stole, na którym można na stałę rozłożyć tory i semafory i jakąś stację postawić.
Poczekaj z zakupami torów. Pisałem Ci wcześniej już, żebyś narysował na kartce jak chcesz ułożyć tory, jaki układ chcesz mieć.
Wtedy może podpowiemy co mógłbyś zmienić i rozrysujemy Ci to w programie do projektowania układu torów.
To ważne, bo wtedy kupisz dokładnie to, czego potrzebujesz.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Na stałe jest i będzie tylko, że więcej metrów z długości. Wszystko będzie na stałe pokój jest duży ,także miejsca dla siebie i pociągu będzie ,wolę na podłodze niech będzie jak na stole :). Planuje tam tunel, może most dworce semafory oraz wiele więcej. Jeszcze tego nie narysowałem pokaże jak usunę jedną szawke, ponieważ musi być miejsce by wtedy dokładnie to wyliczyć. Dzisiaj jest niedziela to nie będę z meblami tutaj nic robił . @PingwinRico jeśli nie zabierasz wogóle głosu tylko czytasz ,po co wystawiasz oceny ? trzeba mieć na prawdę rozumowanie błazna jakiegoś,żeby wchodzić do kogoś na temat, bez dyskusji i dawać oceny . Daj sobie spokój z ocenami skoro nie zabierasz głosu w temacie. Bo ja ,również mogę na twoje tematy wejść i dawać ci negatywne oceny lub neutralne jeśli jesteś taki cwany .