• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Wagon osobowy pisk na kołach

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.258 56 1
Janku i tu niestety się mylisz;)
Jeżeli popatrzysz na zdjęcia oryginalnych wagonów brankardów jakie stosowano na PKP niezależnie od typu wagonu na którym brankarda przebudowano (Opelln,Bremen,23K,exPwg14) to nie ma na podwoziu skrzyń akumulatorowych ani nawet prądnic. Panowie może Was to zdziwić ale w tych wagonach stosowano oświetlenie świecowe, lub za pomocą lamp naftowych.
Piszę tu o drewnianych wagonach w składach pociągów zdawczych dla konduktora ,kierownika i manewrowych obsługujących taki pociąg. Proszę nie mylić nazwy brankarda z wagonem bagażowym, bo i te również niektórzy nazywali brankardami.
Więc jeżeli ktoś jest modelarzem realistą (ortodoksem) nie powinien montować oświetlenia w modelu brankarda ;)
Pozdrawiam serdecznie
Wybaczcie. Nie mogłem się powstrzymać;)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.974 39 1
Ja nie wierzę takim szczotkom z tych powodów, o których sam napisałeś @Marcin2677.
Wagonów generalnie nie czyszczę, chyba że przy okazji.
Lokomotywy zaś to podobnie jak kiedyś wspomniałeś, któryś z Kolegów Ci radził.
Cieniutka biała szmatka bawełniana nasączona izopropanolem położona na tor i na nią "połowa" lokomotywy, później obracasz i tyle.
Podajesz prąd, koła się obracają i czyszczą. Jakieś 10-15 sekund starczy.
Przy okazji można blaszki odbierające prąd przeczyścić bardzo delikatnie, aby ich nie powyginać, czymś cieńkim zwilżonym izopropanolem.
Ale nie jest to konieczne jeśli nie ma jakichś problemów z odbiorem prądu.
Co będę dużo pisał. Nie miałem szmatki pod ręką, ale papier, czy ręcznik papierowy też się nada.
Tam, gdzie są gumki jest brudniej.:) Ze 2 razy powtórz i będzie dobrze.(y)
Masz tu:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Teraz wszystko już wiem będę czyścił jak opisałeś i pokazano na filmie swoje lokomotywy , spalinowozy , elektrowozy oraz blaszki odbioru prądu jeśli będzie potrzeba , wagony można również jak będą brudne koła , z gumami to tak jak piszesz bardziej brudne to ze dwa razy , 15 sekund koła metalowe bez izolacji gumy, izopropanol posiadam w domu ,jakieś szmatki się znajdą lub papier . Tory będę czyścił wagon czyszczący , tak wczoraj pisałeś o tym oraz inni koledzy ,że nie mogłem wytrzymać zostałem skuszony :D zamówiłem wagon oraz płytkę na zapas. Kurcze zbankrutuje:) dziś jeszcze cysterna mi przyjdzie wagon .
https://www.piko-shop.de/de/artikel/schienenreinigungswagen-gbs254-db-ag-v-600.html
https://www.piko-shop.de/de/artikel/schleifplatte-fuer-schienenreinigungswagen-862.html

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.974 39 1
Tory będę czyścił wagon czyszczący , tak wczoraj pisałeś o tym oraz inni koledzy ,że nie mogłem wytrzymać zostałem skuszony
Namawialiśmy Cię żebyś sam zrobił sobie taki wagon. to nie jest jakieś trudne.
Znów zareagowałeś impulsywnie i kupiłeś fabryczny, nowy wagon czyszczący - drogi.
To nie jest artykół pierwszej potrzeby. Przy małej ilości torów można je spokojnie czyścić szmatką,
Kasę można było przeznaczyć na coś potrzebniejszego.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Bardzo chwaliłeś wagon czyszczący dlatego kupiłem . Myśląc w taki sposób jak napisałeś , można wybierać co bardziej potrzebne co nie w całym tym segmencie kolejowym . Dla kogoś będzie to zupełnie coś innego jak dla ciebie . Są tory jest sterowanie są składy osobowy i towarowy jest spalinowóz nie jest tak zle . Potem kupi się resztę z całym szacunkiem ale ten robiony wagon czyszczący wygląda bardzo słabo porównując go z twoim drugim wagonem lub tym moim co zamówiłem. Robić, można inne rzeczy nie koniecznie wagony w tak kiepski amatorski sposób ,żeby zepsuć cały wizerunek składu . Z racji braku umiejętności wykonania pięknych wagonów , braku wagonu do zniszczenia do tego celu przerobienia jako czyszczący , postanowiłem kupić taki wagon , jestem bardzo zadowolony. W tym miesiącu dokonałem tyle zakupów co chyba nigdy dlatego dopiero w następnym będę kupował dalsze elementy. Przy okazji cysternę wagon odebrałem przed chwilą jeszcze nie postawiłem na tory , prezentuje się bardzo ładnie. Nie można mieć wszystkiego w miesiąc czasu, ja cierpliwie i spokojnie poczekam na następne zakupy bez napalania oczywiście możecie mi mówić co pierw kupić , wtedy na pewno posłucham i kupię to co jest potrzebne według was jako w pierwszej kolejności. Hobby jest piękne kosztowne bardzo ale jeszcze kiedyś będę miał tyle rzeczy jak wy modelarze. Kupiłem jeszcze taśme bardzo mocna dwustronna do zamocowania maty trawy oraz dla przyklejenia torowiska z betonowymi torami. Wczoraj patrzyłem na różne opisy makiet oraz płyty z korka, pilśniowe , listewki dębowe itd zrobię to jednak w sposób mój zaczęty i będzie dobrze. Trawa jak widzicie w zdjęciach daje bardzo naturalny ładny efekt kiedy z boku biegnie torowisko i jedzie skład pociągu. Rozgadałem się kurcze jak stara baba.:D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.152 66 5
Marcin, Marcin, Marcin.... :)

W tym hobby łatwo popłynąć... Wszyscy to wiemy. Ale musisz przystopować. :)
Żeby nie było na nas :p

Jeśli chcesz, abyśmy Ci doradzili, co dalej kupować, zrób zdjęcia tego, co masz. Ale w miarę możliwości w naturalnym świetle i nie koniecznie 10minut temu (czyli nie koniecznie na już), możemy poczekać do jutra, czy pojutrza. LUZ :)

Spróbuj to jakoś pogrupować, żebyśmy wiedzieli, co masz. Jak chcesz, możesz wysłać na priv, nie musisz walić wszystkiego TU :)

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Panie Krzysztofie ma pan wiele racji ,człowiek jest czasem jak dziecko chce mieć już wszystko i się napala. :) Właśnie przystopowałem ,żeby nie zostać usuniętym z domu :)oczywiście to jest trochę forma żartobliwa . Ale trzeba wydatki oszacować ,żeby starczyło na wszystkie potrzeby. Nigdy nie powiem, na was to wykluczone, wszystko to moje decyzje. Dokończe pewne elementy wtedy coś,można pokazać i doradzicie co zrobić co kupić, co zmienić bo np. coś ,może być złego itd. Przy tym słabym aparacie z komórki zdjęcia będą w dzień robione . Grupowanie , ważna sprawa zgadza się , wszystko rozumiem Panie Krzysztofie. Myślę ,że lepiej tutaj podać by więcej osób doradziło jak na priv . Jako osoba rozpoczynająca nie muszę się wstydzić. Dla was profesjonalistów modelarzy takie pytania tematy lub czasem nie zrozumienia sprawy byłoby wstydliwe . Jednak jestem na etapie amatora początkującego co musi się wszystkiego uczyć jak małe dziecko .;)

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
@Bolesław 102 zapraszamy do dyskusji śmiało . (y);)
@melonowy postąpił z klasą przeprosił Pana Bolesława
@Kris , można także kolekcjonować w gablotach modele bez jazdy , jeśli ma ktoś mało miejsca na torowiska, dobre i to. Fajne tam makiety widze są pięknie koledzy zrobili . Widziałem wczoraj ,różne semafory i szlabany świetlne można kupić oraz dworce, także nawet gotowe makiety ktoś wykonuje po 600 zł , bez dokończenia pokaże potem Krzysztof co posiadam , mata trawiasta jest ładna wiele czytałem w tej kwestii. Będzie o czym rozmawiać .

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.974 39 1
Off top. Kiedyś, dawno temu od "Zaklejonego" kupowałem dekoder dźwiękowy. Jeszcze nie miał tego sklepu, dopiero zaczynał.
Skusiło mnie, bo tanio zaoferował. Jeśli dobrze pamiętam chyba z 280 zł.
Chłopak ciągnął sprawę przez chyba pół roku.
Nie jego wina do końca była, bo pośredniczył i opóźnienie częściowo pewnie nie z jego strony było.
Jednak dotrzymał słowa i doprowadził sprawę do końca. Dekoder gra u mnie do dzisiaj.:)(y)
@Marcin2677 - Tak jak Kris napisał.

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Koledzy bardzo ciekawy wagon kryty towarowy w kolorze brązowy , pojedyncze koła metalowe zamocowane na podwoziu , drzwi posiada przesuwane z obu stron . Epoka V , administracja DB AG , długość 160 mm jest to seria Classic nostalgie . Wagon posiada wiele drobnych detali, schodki wejściowe , wolnostojące poręcze . https://www.piko-shop.de/de/artikel/gedeckter-gueterwagen-gbs258-db-ag-v-708.html . Zamówiłem go sobie ze względu na piękne wykonanie, oraz funkcje drzwi przesuwanych . Cena jest dość atrakcyjna 118.50 zł :)
10896_1736_54069.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Witam koledzy posiadam semafor 3 komorowy z rezystorem na 16 V prąd stały na przewodzie czarnym minus masa , jaki przełącznik kupić dokładnie i gdzie przylutować poszczególne kable ,żeby przełączać ręcznie światła na stałe, zielone, żółte, czerwone by świeciło każde z nich na stałe po przełączeniu. Wyjście z semafora biały kabel - zielone światło : czerwony kabel - czerwone światło : pomarańczowy kabel - światło żółte : czarny kabel wyjście rezystora jedna nóżka masa wspólna minus. Bardzo bym prosił o prosty opis i schemat podłączenia który kolor do którego pin przełącznika, proszę podać dokładnie jaki przełącznik mam kupić również. To semafor proszę także oznaczyć minus plus pod podłączenie zasilania 16 V na przełączniku , gdzie dokładnie ,który kabel kolor do którego pin przylutować przełącznika
semafor.jpg

czy ten przełącznik będzie dobry jeśli nie proszę podać inny i napisać który kolor kabla gdzie przylutować
https://allegro.pl/oferta/przelacznik-przycisk-4-pozycyjny-off-on-on-on-pb11-11737338548
może taki ale gdzie które kable przykręcić https://allegro.pl/oferta/heavy-duty-12pin-3-pozycyjny-on-off-on-4pdt-12366116821
może potrzeba taki https://allegro.pl/oferta/przelaczn...572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5
podaje klika bo nie wiem który kupić https://allegro.pl/oferta/4-pozycyj...e1814890267fca3c707c4741fa54a916b445dfaf5b843

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Czyli po wciśnięciu przełącznika np zielonego na semaforze będzie cały czas paliło się ,zielone światło. Czy ja to dobrze rozumiem kabel semafora biały, czerwony, żółty wspólnie skręcam lutuje i daje do zasilacza w gniazdo minus . Kabel czarny od semafora co ma
rezystor daję do zasilacza w gniazdo plus. Dlaczego 12 V skoro regulator podaje mi 16 V DC 500 mA i jest zamontowany rezystor na 16 V @melonowy

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.974 39 1
przełącznik hebelkowy.JPG przełącznik kołyskowy.JPG
Tu masz przykład innych przełączników ON-OFF od tego samego sprzedawcy. Zastosujesz takie przełączniki jakie chcesz.
Nie. Źle rozumiesz. Przecież dokładnie kolory na schemacie są zaznaczone. Biały, czerwony, żółty nie są skręcone razem.
Lutujesz dokładnie tak kolory kabelków jak narysowałem.
Kolor fioletowy jest tylko dla odróżnienia jak połączyć minus do przełączników. PATRZ SCHEMAT !!!
Załączysz na przykład czerwony włącznik i będzie tylko on świecił niezależnie od innych tak długo, aż go nie wyłączysz.
To samo tyczy się innych przełączników..
12V-16V - Wsio ryba:)

OP
OP
Marcin2677

Marcin2677

Aktywny użytkownik
Reakcje
58 13 2
Nadal nie mogę zrozumieć gdzie mam dolutować przewody czerwony, biały , żółty w które dokładnie miejsca one idą. Bo czarny z rezystorem od semafora idzie do plus zasilacza ale te 3 od semaforu co podaje nie mogę zrozumieć gdzie mają zostać podłączone. przełączniky by chyba kupiłe te stabilne wciskane z tworzywa łatwiej do nich dorobić obudowę.