• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Wąskotorowe klimaty

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
A tak przy okazji... Przeglądając na FB grupę Wrzesińska Kolej Wąskotorowa natrafiłem na ciekawe zdjęcie.

Zobacz załącznik 1055399
Niestety nie ma opisu. Ale może ktoś się pokusi i wzorując się zrobi choćby dioramę. Wachlarzowe parowozownie to raczej rzadkość wśród wąskich torów.
Wbrew pozorom, wachlarzowych parowozowni nie było wcale tak mało. W samym Żninie są dwie
Ta we Wrześni, po przekuciu kolei na 750mm została przebudowana na czołową. Wyglądało to dość osobliwie. Zdjęcia i chyba rysunki są w książce Marka Torzewskiego.

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
296 35 1
Co do książki o wrocławskiej KD i zawartych w niej układów torowych stacji to zasadniczo nic więcej tam się nie mogło znaleźć. .
W książce jest dużo układów torowych z archiwum z Poznania, Wydz. Geodezji, tylko nie ma w odpowiedniej wielkości. Rozumiem, że książka była by grubsza. Jak kogoś dokładnie któryś schemat interesie powinien mieć możliwość pobrania w wielkości 1:1.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.708 124 86
U mnie działa - w sensie otwarcia strony. Zawsze można ruszyć stąd: www.szukajwarchiwach.gov.pl . Zalogować się trzeba (założyć swój profil) bo 'zamawianie' archiwaliów następuje z własnego profilu.

Na przykład po wpisaniu w wyszukiwarce: "wąskotorowy wagon" kwerenda pokazuje większość rysunków technicznych z fabryki w Sanoku. Rysunki są do 'oglądnięcia' tu: AUTOSAN historia (wystarczy wejść w 'Historia'. Rysunki zwierają sygnaturę - więc łatwo je znaleźć).

Ostatnio edytowane:

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
Parowóz Px49-1796 w wykonaniu fabrycznym. Warto zwrócić uwagę na kilka ciekawych detali:
- pierwotne lampy Pyle-National
- centralne zamknięcie drzwi dymnicy (ale bez pokrętła jak w Px48)
- turbozespół Pyle montowany w miejscu sprężarki w Px48
- oznaczenia. Dlaczego tylko numer jest na tabliczce a seria namalowana (widać to dobrze na zdjęciu Px49-1800)? Czy jako Sawa te parowozy miały jechać do Jugosławii z kontynuacją numeracji PKP?

Tabliczki na peiksach to w ogóle ciekawa sprawa. Px49-1796 dostał później tabliczkę z godłem... pod numerem. O ile w przypadku Px49 jest to zupełnie zrozumiałe, bo nad oznaczeniem serii godło się nie zmieści, to na przykład Px48-1723 jeszcze w latach 70. miał godło przykręcone... obok pozostałych oznaczeń

729339_1945-1999_Parowoz_waskotorowy_PX49_produkowany_w_F.jpg

Źródło: Śląska Bibliotek Cyfrowa

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
Czy Kolega jest pewien, że to Px w wersji "Sava"? Ze zdjęcia wynikałoby, że to dwuosiowy tender, jaki miały Px-y "Duna" dla Rumunii, ale mogę sie mylić.
Trzy rzeczy:
1. "Duna" miała inny zbieralnik i zbiornik piasku (jak Px29),
2. zwróć uwagę na charakterystyczną skrzyneczkę pod kontrbudką,
4. to "Sawa", nie "Duna" otrzymała serię Px49

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Sochaczew chyba sprzed 1994 roku.
Przy okazji zapytuję o brankardy budowane na bazie wagonu typu 4Kw. Na jakich kolejach wąskotorowych, oprócz kaliskiej, można było spotkać takie brankardy w planowej służbie. Czy pracowały na kolejach kujawskich?

Ostatnio edytowane:

Marek Marecki

Aktywny użytkownik
Reakcje
227 4 0
Przy okazji zapytuję o brankardy budowane na bazie wagonu typu 4Kw. Na jakich kolejach wąskotorowych, oprócz kaliskiej, można było spotkać takie brankardy w planowej służbie. Czy pracowały na kolejach kujawskich?
Na Kujawach nie było, tak na szybko oprócz Zbierska jeden był w Lisewie, jeden w Nowym Dworze Gdańskim i jeden oidp w Nasielsku. Czy gdzieś jeszcze w tej chwili nie pamiętam, ale chyba nie.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Na Kujawach nie było, tak na szybko oprócz Zbierska jeden był w Lisewie, jeden w Nowym Dworze Gdańskim i jeden oidp w Nasielsku. Czy gdzieś jeszcze w tej chwili nie pamiętam, ale chyba nie.
Marku, dziękuję za informację. Przy okazji zapytam o służbę Lxd2-305 (lub 307), w malowaniu niebieskim. Zapamiętałem ją z września 1988 roku, gdy przyprowadziła kilkanaście pustych węglarek z Koła do Przystronia. Nasz pociąg czekał na ten z Koła na stacji Przystronie. Zwróciłem wtedy uwagę na ogólny porządek i elegancję tej stacji, co wyróżniało ją na tle innych na Kujawach.
W sierpniu 1988 roku przyjechałem do Sierpowa jednym z ostatnich kursów relacji Ozorków-Miasto - Sierpów (ciekawy kurs, bo pociąg powinien docierać do Koryt), z Px48-1919 +1x3Aw + brankard (chyba z Z.O.). Sierpów też był ładnie utrzymany, żadnych chwastów na stacji. Był jeszcze wtedy dyżurny ruchu, choć odgałęzienie do Leśmierza kończyło się za przejazdem przez jedynkę. Wspomnienia....

Dobrzyn

Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
Mowa o brankardach (bez wagonów ratunkowych) budowanych na bazie wagonu typu 4Kw, czyli bez pomostu. Zgadza się?
Raczej 3Kw. Obecnie brankard 3Kw stoi jeszcze w Miliczu, ale chyba jest to współczesna przeróbka. Szukam po numerze 00-00 924 0358-3 i nic nie mogę znaleźć.
Co do brankardów 3Kw na Żuławach, to zachowało się kilka zdjęć:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=4947&ed=0&okno=galeria&photoid=273584
https://wrphoto.eu/details.php?image_id=34875&mode=search
A tu specjalny:
https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=4947&ed=0&okno=galeria&photoid=283773