• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza VI Trybunały Modelarstwa Kolejowego 24-25 czerwca 2023

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.505 341 18
Jakby piekło istniało to by prędzej zamarzło niż przedstawiciel Piko by się pojawił za Trybunałach.
teufel_friert.jpg
No to diabeł sobie teraz trochę pomarźnie… :D:p

TMK_III_2016.jpg
PIKO było. Na III edycji TMK w roku 2016.

Stoisko PIKO.jpg
Nawet Panu Gransickiemu rysowałem projekty stoiska dla firmy, która buduje stoiska na trybunałach, mimo że to jest sprawa klienta :niepewny:

Dostali nawet fryzy z logo PIKO, mimo że wtedy były normalne napisy na fryzach. Ja to Panu Gransickiemu zasugerowałem, że to by ładnie wyglądało, to nie był jego pomysł! Potem Pan Grzegorz tą małą wkładkę z fryzu (50cm) wciskał praktycznie w każde zdjęcie grupowe na imprezach , ale to inny temat o_O

PIKO Polska dostało na IV edycje 2017 przed pandemią cennik, jak każda inna firma, no i zaczęli wydziwiać. Ale dopiero jak im stoisko gotowe zaprojektowałem, i plan hali był zatwierdzony!:oops: Danke für nichts PIKO :confused: Bo w Poznaniu jest taniej (yea, sure…), dostają za darmo, a na Trybunałach tyle kasy, bleh bleh bleh. No cóż. Trybunały Trybunały. Każda firma dostała ten sam cennik. Tylko, bo impreza India lub impreza Sierra zużywają wiadrami wazelinę dla PIKO Polska, TMK tego robić nie będą. Dlaczego PIKO ma mniej płacić, niż np. ELVIS model za to samo stoisko? Jak w Poznaniu jest za darmo, to proszę, jedźcie sobie tam… no problem!

Traktowałem PIKO fair, mieli nawet więcej serwisu, niż inni przez to projektowanie ich stoiska. Logo Elvisa też ja wymyśliłem i zaprojektowałem (for free), bo nie miał żadnego jak się pierwszy raz na Trybunałach wystawiał. Ja próbuje zawsze pomagać wystawcą TMK jak mogę. Obojętnie czy ostry konkurent, czy firma współpracująca z Schlesienmodelle. TMK są dla wszystkich i ja tam różnic nie robię, i nie będę robił!

TMK_IV_2017_PIKO.jpg
Tutaj plan na TMK IV jak PIKO się zgłosiło (znając oficjalne ceny!!!)

TMK_IV_2017_NO_PIKO.jpg
Tutaj plan na TMK IV jak się nie zgodziłem na ich naprawdę wygórowane wymagania ceny wobec innym firmom :rolleyes:

Szczególnie, że ESM na Trybunałach ANI GROSZA nie zarabia! Każdy grosz płynie w ugoszczenie modelarzy, nagrody, hotel, wyżywienie, koszty przyjazdu, itp. I to grubo nie wystarcza. Powiem jak jest, jak Schlesienmodelle by skończyło sponsoring TMK (to jest w Euro 4 cyfrowa suma), to by tej imprezy już dawno nie było! No ale Schlesienmodelle to przecież szkodnik na Polskim rynku :rolleyes: No, i od kąt PIS rządzi w Piotrkowie, to też od miasta dla imprezy ani grosza nie ma. Nie wiem iloma z was to było świadome… Widzieliście na przykładzie imprezy Golf jak szybko znika, jak się nie da na tym jeszcze zarobić dla własnej kieszeni.

No i oczywiście też jest grono ludzi, co ciągle błotem rzucają na TMK, buntują modelarzy, lub firmy, aby się tam nie wystawiać :mad: Motywacje ku temu zostawiam każdemu do własnej interpretacji, ale frustracja gra w tym wielką rolę ze względu własnego niewypału. Źródło tej informacji jest rzetelne, zaufane, i przez lata mi znane. Z resztą te informacje do nas w ESM dochodzą też z innych kierunków.

A to jest teraz pod adres ludzi, którzy właśnie to robią: Jak długo Schlesienmodelle będzie egzystowało, tak długo będą Trybunały Modelarstwa Kolejowego! Obojętnie ile PSI (pounds per square inch), będziecie czuli z obu stron na waszych pośladkach! :p

Taka mała wycieczka w realia imprez w Polsce…

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.035 24 8
Piko nie zapowiedziało udziału? Na liście firm ich nie widzę.
Trochę słabo ze strony PIKO, że lekceważy tak fajną i cykliczną imprezę, których w naszym kraju tak dużo nie ma. To, że jest się dużym i od bardzo wielu lat znanym na rynku producentem powinno do czegoś zobowiązywać.
Nasze 'kolejkowe' hobby jest wciąż dość niszowe i staje się coraz droższe, a rynek bywa czasami nieprzewidywalny nawet dla dużych producentów, ale w końcu każdy ma swoją strategię …Trzymam kciuki za tych, którzy będą, bo Trybunały [i bez PIKO] to moja ulubiona impreza.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.789 78 12
.
Trochę słabo ze strony PIKO, że lekceważy tak fajną i cykliczną imprezę, których w naszym kraju tak dużo nie ma. To, że jest się dużym i od bardzo wielu lat znanym na rynku producentem powinno do czegoś zobowiązywać.
Nasze 'kolejkowe' hobby jest wciąż dość niszowe i staje się coraz droższe, a rynek bywa czasami nieprzewidywalny nawet dla dużych producentów, ale w końcu każdy ma swoją strategię …Trzymam kciuki za tych, którzy będą, bo Trybunały [i bez PIKO] to moja ulubiona impreza.
...i ma swój klimat.

Pozdr,...

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
328 2 2
Szanowni koledzy z ESM zdradźcie, proszę, gdzie my modelarze będziemy mieć nocleg. Wiem, że takie info można przekazać w piątek, ale jestem ciekawska bestia i chciałby wiedzieć wcześniej. ;) Zwłaszcza że odwalę kawał drogi aż z Oslo gdzie obecnie mieszkam. :cool:

OP
OP
E

ESM

Znany użytkownik
Reakcje
1.029 5 0
Szanowni koledzy z ESM zdradźcie, proszę, gdzie my modelarze będziemy mieć nocleg. Wiem, że takie info można przekazać w piątek, ale jestem ciekawska bestia i chciałby wiedzieć wcześniej. ;) Zwłaszcza że odwalę kawał drogi aż z Oslo gdzie obecnie mieszkam. :cool:
Nocleg dla modelarzy w Pensjonacie Kociuś https://pensjonat-kocius.pl/piotrkow/
oraz katering od Pani Marty sponsoruje firma Mar-Dom https://domy-przyglow.pl/
Dodatkowo z informacji - Partnerem Wydarzenia jest Województwo Łódzkie.
1. Na wydarzeniu będzie obecnych 94 modelarzy.
2. Makiet 18 + dwie duże skale G
2. Firm będzie 15 oraz 5 firm reprezentowanych przez swoich przedstawicieli.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg marsz-min.png

Ostatnio edytowane:

trainbrains

Użytkownik
Producent
Reakcje
140 0 0
Wrzuci ktoś jakieś foty?
Na Facebooku jest już sporo, np tutaj:https://www.facebook.com/1000647806...GS1n8tHzPSQEfbqL7c5UdyvGQoixMW7ap1Nl/?app=fbl

Ze swojej strony serdecznie dziękuję za odwiedzenie stoiska oraz wszystkie ciekawe i nieraz bardzo wymagające rozmowy (pozdrawiam Grzegorza).

Widać rozmach w organizacji tego wydarzenia i ilość energii, czasu i pasji wpompowanej przez uczestników i wystawców żeby to wszystko tak wyglądało. Szacun Panie i Panowie. Świetna robota

Ja zrobiłem jedno zdjęcie, bo nie było kiedy odejść od stoiska
IMG_20230624_100442.jpg

Ostatnio edytowane: