• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza VI Trybunały Modelarstwa Kolejowego 24-25 czerwca 2023

skiba

Użytkownik
Reakcje
10 0 1
@skiba , tu chyba jednak jest inna koncepcja niż w Sosnowcu. Bardziej nastawiona na male makiety prezentacyjne niż makeity modułowe. Warto również nadmienić ze w tym samym czasie w Jelczu się wystawiali koledzy z KSK Wrocław i tam można było oglądać "kilometry" modułów
i ja to rozumiem i szanuję, i pewnie taka odpowiada znakomitej większości, ale mi ta koncepcja nie pasuje- wolałem te sprzed pandemii

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
255 10 2
To ktos to jeszcze pamieta przed pandemia to było lata temu. Mnie np chaos Sosnowca średnio pasuje jest jakis klimat, jednak jak jest duża makieta to wole jazde na RJ, a tu w Piotrkowie lubie ten spokój prezentacji i tą dbałośc o szczegół na makietach typowo prezentacyjnych, np ile postaci swojej osoby umieścił jeden z kolegów na prezentowanej makiecie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.522 512 30
może nie odróżniam definicji trybunałów od wystawy makiet kolejowych
Chyba na pewno Kolega nie odróżnia. Wprawdzie nie ma ścisłej definicji "trybunałów", ale z założenia nie jest to pokaz makiet i jeżdżących pociągów, a bardziej prezentacja producentów i dokonań modelarzy. Nie każdemu musi się to podobać, ale ja akurat wolę takie imprezy, niż same makiety. Ile można stać i patrzeć na jeżdżące w kółko pociągi (wiem, celowo spłycam sprawę ;))? Dla mnie takie wielkie makiety są przede wszystkim na tyle interesujące, na ile ciekawe i godne podziwu są poszczególne moduły. Ale oczywiście każdy ma swoje preferencje, więc nigdy nie da się spełnić oczekiwań wszystkich odwiedzających.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.875 91 4
@skiba , tu chyba jednak jest inna koncepcja niż w Sosnowcu. Bardziej nastawiona na male makiety prezentacyjne niż makeity modułowe. Warto również nadmienić ze w tym samym czasie w Jelczu się wystawiali koledzy z KSK Wrocław i tam można było oglądać "kilometry" modułów
I pierwszą w Polsce paradę parowozów w 1:87. której nawet Wolsztyn może pozazdrościć, a czego nie da się zrobić w "telewizorku".

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.875 91 4
Chyba na pewno Kolega nie odróżnia. Wprawdzie nie ma ścisłej definicji "trybunałów", ale z założenia nie jest to pokaz makiet i jeżdżących pociągów, a bardziej prezentacja producentów i dokonań modelarzy. Nie każdemu musi się to podobać, ale ja akurat wolę takie imprezy, niż same makiety. Ile można stać i patrzeć na jeżdżące w kółko pociągi (wiem, celowo spłycam sprawę ;))? Dla mnie takie wielkie makiety są przede wszystkim na tyle interesujące, na ile ciekawe i godne podziwu są poszczególne moduły. Ale oczywiście każdy ma swoje preferencje, więc nigdy nie da się spełnić oczekiwań wszystkich odwiedzających.
Fakt to tylko impreza handlowo - wystawiennicza, szkoda tylko że nie docenili jej najwięksi producenci w branży.
Odnośnie "jeżdżących w kółko pociągów" faktycznie impreza spełniła te założenia.

trainbrains

Użytkownik
Producent
Reakcje
140 0 0
Fakt to tylko impreza handlowo - wystawiennicza, szkoda tylko że nie docenili jej najwięksi producenci w branży.
Tutaj widocznie każdy kalkuluje co mu się opłaca, jakie nakłady trzeba ponieść i jakiej grupy odwiedzających można się spodziewać.

Z swojej perspektywy jako wystawcy mogę tylko dodać, że dużo zależy od postawionych sobie celów. Moich było kilka:
- zaprezentowanie elementów oferty do obejrzenia na żywo (bez możliwości zakupu na miejscu),
- możliwość porozmawiania i skonsultowania się w sprawie swoich projektów,
- nawiązanie nowych relacji i spotkanie z dawno/nigdy nie widzianymi na żywo znajomym,
- uzyskanie informacji zwrotnej od klientów w bezpośredniej rozmowie.

Tylko tyle. I przyznam, że jak na 7 godzin obecności, to czasu, żeby usiąść ani odejść od stoiska po prostu nie było. Za to osób, które rozmawiały po kilkanaście-kilkadziesiąt minut było sporo, więc kto chciał i miał swój interes w spotkaniach ten raczej nie może narzekać. Kwestia nastawienia i świadomego udziału

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.900 141 0
No dobra, a teraz zróbmy mały eksperyment filmowy:
Harry wrzucił na YT filmik, który zacząłem oglądać jakoś chwilę po jego wrzucie,. Rozdzielczość była TYLKO 360p, więc odpuściłem.
Teraz zerkam, a tam widać już większy wybór rozdzielczość.

Z ciekawości cofnąłem się do filmu @Martinez74 i poprawcie mnie czy mam coś z oczami, czy jest lepiej?

p.s. toto coś pomaga? wydaje mi się
obraz_2023-06-27_161316648.png
.

trainbrains

Użytkownik
Producent
Reakcje
140 0 0
No dobra, a teraz zróbmy mały eksperyment filmowy:
Harry wrzucił na YT filmik, który zacząłem oglądać jakoś chwilę po jego wrzucie,. Rozdzielczość była TYLKO 360p, więc odpuściłem.
Teraz zerkam, a tam widać już większy wybór rozdzielczość.

Z ciekawości cofnąłem się do filmu @Martinez74 i poprawcie mnie czy mam coś z oczami, czy jest lepiej?
To normalne. Po wrzuceniu nagrania, jest ono natychmiast dostępne na YouTube w najniższej rozdzielczości. Kolejne warianty jakościowe są dostępne gdy tylko zostaną przetworzone i udostępnione przez "system".

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 28 1
Tak, tak, ale co z twarzoksiążką?
poprawcie mnie czy mam coś z oczami, czy jest lepiej?
Oczywiście, że tak. Od początku to było do wyboru i zaznaczenia jakości (ja tak oglądałem).
Nie wiadomo jaka ona jest, ale jest jakością z jaką wstawiający wgrał materiał do FB (przynajmniej teoretycznie).
Jakość źródłowa - "source". W domyśle pewnie HD, ale może też 4K być...:niepewny:
Ja oceniam tą jakość na HD. Oglądałem na laptopie z matrycą HD-720p.

Ostatnio edytowane: