• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza VI Trybunały Modelarstwa Kolejowego 24-25 czerwca 2023

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.862 15 1
Zapraszam na półgodzinną relację z Trybunałów. Mój film pokazuje najładniejsze makiety jakie były wystawione. Niestety nie wszystkie się załapały na nagranie z powodu słabego oświetlenia lub innych przeszkód. Osobiście najbardziej urzekły mnie niemieckie dioramy z wąskotorowym taborem oraz makieta kwidzyńskiej wąskotorówki.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 28 1
Pod sam koniec materiału jednak nieznacznie zoomowałem i widać spore ziarno
To nie ziarno, tylko artefakty zoomu cyfrowego.
Jeśli kamera posiada zoom optyczny, wówczas obraz przy zbliżeniach jest czysty.
(patrz zoomy na filmiku @Ty42-89, choć tam jest używana również stabilizacja cyfrowa)
Również stabilizacja optyczna obrazu pomaga lepiej utrzymać stabilność przy zbliżeniach.
Stabilizacja cyfrowa i zoom cyfrowy to dla mnie taka proteza, na filmiki z potańcówek...:p Obniża jakość przy zbliżeniach.
Na takie relacje to najlepszy tylko zoom optyczny (soczewkowy) i stabilizacja optyczna (żyroskopowa).(y)
Niektóre urządzenia mają i zoom optyczny i cyfrowy, który to można wyłączyć.
Jeśli kręcisz telefonem tylko z zoomem cyfrowym, to lepiej maksymalnie przybliżać obiektyw aparatu do filmowanego obiektu,
niż używać zoomu cyfrowego.
Oczywiście nie zmuszam Cię do zakupu super kamer, ale gimbal dużo pomaga...

Nie rozumiem za to wręcz pretensji kolegów co do jakości filmu Kolegi @Martinez74
Chłopak się poświęcił, zrobił relację filmową "live" z imprezy, udostępnił nam ją później, a tu narzekania...
Ja obejżałem cały film. Chłopak się uczy i chce się poprawiać - sam o tym pisze.(y)
Pierwsze koty za płoty... Następne będzie lepsze. (y)

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.875 91 4
Impreza udana, oczywiście moim zdaniem, makiety na wysokim poziomie, inne trochę gorsze, jedna wyjątkowo mi się nie podobała z odpustowymi plasticzanymi modelami amerykańskiej kolei, ale są tacy co się onanizowali mentalnie na widok tych zabawek.
Mimo upływu lat i przemijającej urody wielu ludzi mnie poznało, miło się znów po latach spotkać i pogadać o pierdołach, w jednym miejscu widocznie czuć było chłód i złe wibracje, ale tam nie chodziłem, szatan to szatan, nawet agnostyka może usidlić, lepiej być czujnym.
Zdjęć nie robiłem bo mi się nie chciało, najbardziej podobały mi się mikro-makiety, czyżby powolny zmierzch kilometrowych molochów.
Było fajnie, udany koniec urlopu, dzięki Jackowi Meggido który mnie tam zawiózł jak panisko jakieś, czekam na następną edycję.
Z tym zmierzchem "kilometrowych molochów" to trafiłeś jak wieszczeniem z katastrofy organizacyjną makiety na Fabrycznym.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.900 141 0
Coś mi umknęło? Która makieta wygrała na Trybunałach jako "naj"? Wiem, że makieta "Nad dachami Kwidzyna" zajęła 2 miejsce. Pytanie kto zdobył złotą szynę?
Znalazłem takie coś, bardzo naokoło na grupie FB dotyczącej amerykańskich makiet gdzie był wpis od niemieckich modelarzy :D
Zawiłe jak "Moda na sukces"

Tłumaczenie przez FB:
2. Dzień wystawy w Piotrkowie Trybunalskim. Dzisiejszy dzień był dla nas szczególnie przyjemny. Wygraliśmy złoty tor z „Anchlu ß Wolf” w H0e. Srebrne wieści trafiły do dr Franza Rittiga z Altwarnow w H0. Brązowy medal zdobywa Uli Slovig z piękną RPA w H0
https://www.facebook.com/Bimmlbahne...GALh6a6wY4bFGrsQVCnKQhA5uRgHPmq4rU4rZ1ofza6Xl

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.560 443 99
Znalazłem takie coś, bardzo naokoło na grupie FB dotyczącej amerykańskich makiet gdzie był wpis od niemieckich modelarzy :D

Tłumaczenie przez FB:
2. Dzień wystawy w Piotrkowie Trybunalskim. Dzisiejszy dzień był dla nas szczególnie przyjemny. Wygraliśmy złoty tor z „Anchlu ß Wolf” w H0e. Srebrne wieści trafiły do dr Franza Rittiga z Altwarnow w H0. Brązowy medal zdobywa Uli Slovig z piękną RPA w H0
https://www.facebook.com/Bimmlbahne...GALh6a6wY4bFGrsQVCnKQhA5uRgHPmq4rU4rZ1ofza6Xl
Dzięki za info. Jakoś nikt nigdzie nie chwali się tym konkursem, poza PMM H0. Ale tam chyba też nie podali pozostałych miejsc....

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
867 4 0
Jeżeli makieta AnschluB Wolf wygrała, osobiście uważam, że bardzo zasłużenie.
GENIALNY las. I detale, które baaardzo mnie urzekły.
UWAGA !!!! Zdjęcia były robione kartoflem, który nie bardzo nadaje się do zdjęć, a cała reszta nie pomagała...
001.jpg

Bardzo ładny strumień:

002.jpg
tor, murek, znaki, drzewa....
003.jpg
Zwierzaki:
wiewiórki
004.jpg
borsuk
008.jpg
wilk
005.jpg
w zestawie z Czerwonym Kapturkiem
006.jpg 007.jpg

Był też właściciel makiety ( i to nie w jednym wydaniu):
009.jpg

Reakcje
43 4 0
On tam miał około 5 siebie na makiecie ;)
Z tego wynika nieco pokrętny wniosek że aby zaistnieć w modelarskim światku trzeba umiejętnie stosować autopromocję. Autor makiety jak widać nie poprzestał na prezentacji jednorazowej tylko wielokrotnie wzmocnił siłę przekazu. Psychologia taka ;) A tak serio praca świetna, choć trochę brakowało mi dekodera dźwięku w wilku i wiewiórce :D

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 28 1

Tłumaczenie przez FB:
Tutaj właśnie na filmiku Kol. @Martinez74 jest uwiecznione wręczenie nagród. W godzinie 1:17:00
Trzeba było jednak obejżeć...:p
Niestety dźwięk fatalny, ale wszystko ładnie widać.;)

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.416 10 0
W sobotę odwiedziłem Trybunały, bardo się cieszę, że impreza wróciła na właściwe tory, było na czym zawiesić oko a również było kilka ciekawych stoisk handlowych. Brawa dla organizatorów. :);)

Moim zdaniem najładniejsza makieta.
IMG_5668.jpeg

Poniżej kilka zdjęć makiet które przykuły moją uwagę:
IMG_5665.jpeg
IMG_5664.jpeg
IMG_5666.jpeg
IMG_5667.jpeg
IMG_5669.jpeg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.035 24 8
Wg mnie w tym roku makiety na Trybunałach pokazały piękno i klimat kolei wąskotorowych. Dobrze opracowany i wykonany m2 powierzchni czasami może być ciekawszy niż niejeden duży tort.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
I ostatnia porcja zdjęć.

I najmniejsza wystawiona wielkość - Z. Ulrich Malm "L'Isle-sur-la-Sorgue, Probence (Prowansja).

Zobacz załącznik 984935

I na koniec pokazywana już w Piotrkowie diorama dwupoziomowego mostu kolejowo-drogowego przez Mozelę w Bullay (autor - Rainer Tielke) jak zawsze wzbudzała duże zainteresowanie. Model również w wielkości Z, co ciekawe, jeździły także samochody.

Zobacz załącznik 984939

.
Kilka słów dodatkowego komentarza do makiet w skali Z.
Na makiecie pokazującej Francję bardzo duża część poruszającego się taboru to modele powstałe w oparciu o technologię druku 3D. Choć jest trochę modeli taboru francuskiego zrobionych przez Marklina to jednak braki są jeszcze większe ... Między innymi wydrukiem 3D był pomarańczowy TGV.

Na makiecie Rainera z mostem kursował skład ciągnięty przez niemiecką lokomotywę ale złożony z 10 wagonów w malowaniu PKP (transport drewna) - produkcja Marklin - 2022. Co ciekawe na tej makiecie sporo taboru wyposażona była w dekodery dźwięku - miedzy innymi pokazany na zdjęciu spalinowy zespół trakcyjny ale też ciężki sklad talbotów ciągnięty przez dwa parowozy i z trzecim na popychu.

Modele w skali Z w polskim malowaniu można też było zobaczyć na stoisku AMC z Wrocławia.

skiba

Użytkownik
Reakcje
10 0 1
Byłem , widziałem, znów przejechałem te "set" kilometrów... i znów niedosyt jak w zeszłym roku...Zaznaczam, że nie jestem żadnym fachowcem, nic jeszcze nie stworzyłem poza kilkunastoma metrami gołego szlaku, jestem zwykłym "oglądaczem kolejek" i ta impreza nie jest dla takich jak ja..
Owszem chylę czoła przed niektórymi dziełami sztuki które widziałem, naprawdę podziwiam nakład pracy i zaangażowanie( mój i mojej rodzinki zdecydowany zwycięzca - Safari- cos pięknego ;) ),ale wiecej było metalowych boxów wystawców/sklepikarzy niż metrów makiety...a może nie odróżniam definicji trybunałów od wystawy makiet kolejowych
Którys z kolegów wyżej napisał o "zmierzchu kilometrowych molochów" - wg mnie błąd, właśnie te "kilometry modułów" połączonych razem tworzą prawdziwy klimat, powodują że w Sosnowcu nawet żona i córka moga chodzić godzinami dookoła, nie wspominając o mnie, a tu... po 40 minutach staliśmy gotowi do wyjścia...Gratuluje Panowie i dziękuję za organizację ,że się Wam się chciało, że poświęciliście masę własnego czasu i energii żeby to wszystko zgrać, ale przepraszam - taka formuła to nie dla mnie, nie dla "zwykłego oglądacza"

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.968 111 11
@skiba , tu chyba jednak jest inna koncepcja niż w Sosnowcu. Bardziej nastawiona na male makiety prezentacyjne niż makeity modułowe. Warto również nadmienić ze w tym samym czasie w Jelczu się wystawiali koledzy z KSK Wrocław i tam można było oglądać "kilometry" modułów