• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza VI Trybunały Modelarstwa Kolejowego 24-25 czerwca 2023

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.035 24 8
Właśnie wróciłem z Trybunałów i muszę powiedzieć, że warto było pojechać. Jechałem trochę z przyzwyczajenia, bo bardzo lubię te imprezy, ale miałem też pewien „niesmak ubiegłoroczny„ kiedy wróciłem zawiedziony.
W tym roku super, pełna sala, fajny mix wystawców, dobra atmosfera. Można było zobaczyć nowe (omawiane tu na forum) wagony Schlesienmodelle, skrzynki Pikart, ciekawe dodatki firmy Radestra, stoisko Elvisa, mosty Inari, zrobić zakupy w Świat Modeli, Modelcenter i Kotebi. Był także obiecany wcześniej specjalny produkt firmy Szkodnikmodelle (y)
W Piotrkowie można też zobaczyć kilka ciekawych makiet w różnych skałach przygotowanych przez modelarzy z kraju i zagranicy. Dla mnie warta uwagi była ładna makieta modelarzy z Sopotu i makieta p.Lewinskiego z interesującą historią jej powstania opowiedzianą przez autora. W tym roku nie spotkałem firmy Robo, chociaż liczyłem, że może pokaże jakąś niespodziankę np. EN57 lub Ryflaki ;)

Dziękuję i gratuluję organizatorom za kolejną edycję tej sympatycznej imprezy i czekam na kolejną w przyszłym roku.
Kilka zdjęć z Piotrkowa dodam za moment.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.522 512 30
No to teraz parę moich fotek. Nie wszystkie makiety czy dioramy "załapały się" na fotki, skupiłem się (z pewnymi wyjątkami) na tych, których jeszcze nie widziałem. Dlatego też nie zrobiłem zdjęć skądinąd pięknie wykonanej makiety kolegów z Sopotu, czy też pokazywanej już kilka razy polsko-niemieckiej makiety TT kolegów z Gubina i Guben. Oświetlenie zapewniało nastrój i stwarzało klimat, ale do fotografowania nie było zbyt sprzyjające, stąd jakość zdjęć czasami nie jest najlepsza. No to jedziemy...

Mały łyk południowo-wschodniej Anglii w wielkości 00. Brakuje tylko trzeciej, zasilającej szyny. ;) Niestety, nie udało mi się zidentyfikować autorów makiety.

IMG_1232.JPG

IMG_1233.JPG

Dla odmiany coś bardzo dużego: Ameryka na torach LGB - znowu nie znam autorów.

IMG_1235.JPG

IMG_1236.JPG

I jeszcze raz coś dużego: znane już nam pięknie wykonane modele w wielkości 1 znanych nam z forum kolegów.

IMG_1278.JPG

IMG_1280.JPG

IMG_1282.JPG

IMG_1308.JPG

Makieta H0 Łódzkiego Klubu Modelarzy Kolejowych.

IMG_1240.JPG

IMG_1243.JPG

Dla mnie absolutna nowość: coś bardzo egzotycznego. Uli Sloving "Beautiful South Africa". Wielkość H0.

IMG_1245.JPG

IMG_1247.JPG

IMG_1249.JPG

IMG_1252.JPG

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.001 29 2
Pierwszy raz byłem na Trybunałach i warto było te niecałe 400 km zrobić! Moje marne zdjęcia nie będą żadną relacją, ale chciałem pokazać, co szczególnie mi się podobało. Myślę, że Koledzy pokażę detale i szczegóły w lepszej jakości. Ja byłem tam dla przyjemności z dzieckiem i na luzie! :cool:
Otóż zawsze podobała mi się forma prezentacyjna przygotowana przez różnych modelarzy i kluby. Tylko utwierdzam się w tym, że to jest najlepsza forma modelarstwa! Na pierwszy ogień fragment Sopotu(?) Pana Kooba. Te kamienice wyglądają naprawdę fantastycznie! :love:

202306241138.JPG 202306241137.JPG

Nieco dalej Afryka! No klimat tam oddany naprawdę przyciąga na dłużej! Żyrafy pijące wodę, przeprawa zwierząt przez rzekę, czy słonie polewające się wodą... rewelacja! :love:

202306241317.JPG

i te olbrzymy na froncie... na pewno żaden słoń przy tym nie ucierpiał ;)

202306241317-2.JPG

Makieta Pana Franza Rittiga, na którą oddałem swój głos. Bajka! Detal, kolory i całość kompozycji grająca z sobą niczym wycięta z rzeczywistości! Rewelacja! :love::love::love::love:

202306241142.JPG 202306241144.JPG

Nad dachami Kwidzyna Pana Leszka Lewińskiego też robi wielkie wrażenie. Warto zajrzeć za nasyp, gdzie też jest sporo ciekawych scenek i detali! :love:

202306241148.JPG

Małe nic! Nic, ale bardzo intrygująca praca. Chyba tło i niewielka ilość zieleni zostały świetnie zgrane i przyciąga oko na dłużej. :love:
Brakuje tylko oświetlenia, bo cień na tle źle wyglądał....

202306241200.JPG

Tutaj moje drugie miejsce... kolejna niewielka praca, a tak dopracowana i tak szczegółowa, że stoisz i stoisz i... ! Do tego modelarz chodzący przy niej na boso robił bardzo sielski klimat... ruch na torach ultra realistyczny! :love:

202306241201.JPG

Producenci? Pikart Modele prezentował swoje możliwości. Krótka rozmowa zachęciła mnie do współpracy w przyszłości... :gwizd:
Od Kotebiego odebrałem wypalone kartonowe fragmenty szopy... teraz już muszę ruszyć z robotą :cenzura:
Mosty Inari... widziałem je pierwszy raz na żywo i przyznaję, że poza dopieszczeniem detali mostów same dioramy były równie piękne i na długo przyciągnęły moją uwagę! :love:

202306241206.JPG 202306241208.JPG

Radestra! Produkty, które bardzo przypadły mi do gustu głównie żurawie wodne! :love:

202306241228.JPG

Jak mniemam druk 3D osiąga kolejne poziomy! Wkłady do nastawni i one same... no przecież to jest wspaniałe! :love:

202306241228-2.JPG 202306241331.JPG

Trybunały pierwszy raz zaliczone i już czekam na kolejne! Warto tam być, zobaczyć, poczuć klimat, inspirować się i motywować. Brawo za organizację!
Ps. no i wejście bez opłaty! Przyznam, że byłem zaskoczony... dostając kartę do głosowania pytałem ile płacę, a tu... zaskoczenie (y)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.522 512 30
Jens Petermann i Jochen Klinger "Anschluß Wolf", H0e.

IMG_1259.JPG

IMG_1260.JPG

IMG_1261.JPG

Leszek Lewiński PMM H0 "Nad dachami Kwidzyna", H0e. Makieta bliska mojemu sercu, bo ponad trzy lata mieszkałem kilkaset metrów od tej linii i pamiętam przejeżdżające nią od czasu do czasu pociągi - linia była już wtedy wykorzystywana tylko do przesyłania taboru na i z kolejki w Marezie.

IMG_1262.JPG

IMG_1263.JPG

IMG_1264.JPG

IMG_1265.JPG

Sebastian Schmidt "Straßberg", góry Harz, makieta H0m.

IMG_1266.JPG

IMG_1267.JPG

IMG_1271.JPG

Steffen Spittler "Großrückerswalde", H0e.

IMG_1274.JPG

IMG_1273.JPG

IMG_1276.JPG

IMG_1275.JPG

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.522 512 30
I ostatnia porcja zdjęć.

Michael Giersberg "Am Brecher", H0e.

IMG_1287.JPG

IMG_1288.JPG

IMG_1290.JPG

Ingo Scholz "Stiller Winkel" czyli po polsku cichy kąt.

IMG_1292.JPG

IMG_1293.JPG

IMG_1294.JPG

I najmniejsza wystawiona wielkość - Z. Ulrich Malm "L'Isle-sur-la-Sorgue, Probence (Prowansja).

IMG_1296.JPG

IMG_1298.JPG

IMG_1299.JPG

IMG_1300.JPG

I na koniec pokazywana już w Piotrkowie diorama dwupoziomowego mostu kolejowo-drogowego przez Mozelę w Bullay (autor - Rainer Tielke) jak zawsze wzbudzała duże zainteresowanie. Model również w wielkości Z, co ciekawe, jeździły także samochody.

IMG_1301.JPG

IMG_1302.JPG

IMG_1303.JPG

IMG_1305.JPG

To wszystko ode mnie. Zdjęć stoisk handlowych i prezentacji producentów nie robiłem, poza przedprototypem EP09, który pokazałem w innym wątku.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.035 24 8
Czy jest szansa żeby chociaż jeden wątek na tym forum był bez osobistych publicznych podjazdów? Przecież jest tu opcja wiadomości prywatnej i każdy może tam sobie pogadać ;)
Grupa zapaleńców zorganizowała fajną imprezę w Piotrkowie i dzielmy się tu raczej zdjęciami i innymi ciekawostkami, które każdy z odwiedzających tam zaobserwował, a nie dyskusją o cieniach. Nie rozumiem jakie to ma znaczenie czy koledzy są z Niemiec czy innego kraju, jeżeli pokazują bardzo ładne prace, dlatego bardzo dobrze, że tam są i można porozmawiać o ich pracach.
Zakładam, ze jeżeli ktoś potrafi wykonać coś lepiej, to tez miał szanse zaprezentować swoje dzieła na Trybunałach.
Więcej luzu :kawa:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.799 138 3
Podczas trwania Trybunałów została zarejestrowana próba "likwidacji szkodnika". Rozmiary i siła "szkodnika" sprawiły że likwidator był bez szans mimo posiadanej sporej ilości firmowej trutki.

usuwanie szkodnika Final.jpeg

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Impreza udana, oczywiście moim zdaniem, makiety na wysokim poziomie, inne trochę gorsze, jedna wyjątkowo mi się nie podobała z odpustowymi plasticzanymi modelami amerykańskiej kolei, ale są tacy co się onanizowali mentalnie na widok tych zabawek.
Mimo upływu lat i przemijającej urody wielu ludzi mnie poznało, miło się znów po latach spotkać i pogadać o pierdołach, w jednym miejscu widocznie czuć było chłód i złe wibracje, ale tam nie chodziłem, szatan to szatan, nawet agnostyka może usidlić, lepiej być czujnym.
Zdjęć nie robiłem bo mi się nie chciało, najbardziej podobały mi się mikro-makiety, czyżby powolny zmierzch kilometrowych molochów.
Było fajnie, udany koniec urlopu, dzięki Jackowi Meggido który mnie tam zawiózł jak panisko jakieś, czekam na następną edycję.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.560 443 99
Coś mi umknęło? Która makieta wygrała na Trybunałach jako "naj"? Wiem, że makieta "Nad dachami Kwidzyna" zajęła 2 miejsce. Pytanie kto zdobył złotą szynę?

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.790 78 12
Cześć. Jeśli ktoś z Kolegów ma ochotę obejrzeć półtoragodzinną relację "skręconą" przez totalnego amatora po raz pierwszy to zapraszam. Być może nie trzyma w napięciu jak np. Blair Witch project, ale za to starałem się uwiecznić wszystko i Wszystkich na Trybunałach
Półtorej godziny:eek:... Zobaczymy, ile mi zajmie poklejenie kadrów i czy niepokręce makiet...
Poza tym z imprezy jestem zadowolony, choć niestety w pewnym momencie poczułem się jak Japończyk na urlopie / wycieczce...
Miło było zobaczyć spore grono forumowiczów i zamienić parę słów w realu...

Pozdr,...

ps. Orzeszkowa przyjechała 25 minut w plecy do Piotrkowa, obym wyrobił się na skomunikowanie w Warszawie...
I prośba do kolegów, którzy dali ten przekreślony aparat. Kolega napisał, że robił taką relację pierwszy raz - napiszcie, jakie wg Was popełnił błędy... Może dzięki temu następnym razem zrobi coś lepiej...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.907 37 4
Jak dla mnie krzywdzace te oceny. Fajnie, ze material w ogole powstal. W dzwiek nie wnikam, stabilizacja obrazu jakims gimbalem i by bylo niezle. Szacunek sie nalezy za poswiecenie czasu na taka relacje.

Reakcje
43 4 0
Półtorej godziny:eek:...
I prośba do kolegów, którzy dali ten przekreślony aparat. Kolega napisał, że robił taką relację pierwszy raz - napiszcie, jakie wg Was popełnił błędy... Może dzięki temu następnym razem zrobi coś lepiej...
Moja relacja to totalna "surówka"robiona spontanicznie , w dodatku przemielona przez FB co nie odbiło się korzystnie na jakości. Miało być na YT, ale nie wiedziałem jak to zrobić. Podobno można nie posiadając odpowiedniej ilości subskrybentów, ale miałem za mało czasu by się przygotować. Inna sprawa to sam sposób realizacji materiału, kadrowanie, prowadzenie kamery itp. Nie znam się na tym zbytnio. Będę też zamieszczał nieobrobione krótsze filmy w rozdzielczości 4K na moim kanale na YT ( również bardzo amatorskim) Przydał by się gimbal na takie przedsięwzięcia.

Ostatnio edytowane:

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.035 24 8
Jak dla mnie krzywdzace te oceny. Fajnie, ze material w ogole powstal. W dzwiek nie wnikam, stabilizacja obrazu jakims gimbalem i by bylo niezle. Szacunek sie nalezy za poswiecenie czasu na taka relacje.
…. jestem tego samego zdania, zwłaszcza że @Martinez74 wyraźnie napisał, że jest „totalnym amatorem”. Oglądając to ze zrozumieniem można wyłapać sporo fajnych kawałków. Szkoda, że są kłopoty z dźwiękiem, ale w życiu nie zawsze wszystko jest piękne ;):ROFL:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Krytyka jest narodową cechą, a najczęściej krytykują Ci co nie byli na imprezie lub nic nie robią , trzeba z tym żyć.