kiedyś zabrałem do Ty2 tender z Ty5 bo taki zestaw robiłem. Została mi cała Ty5 i tender wannowy. Chcę wykonać taką konwersję ale nie mogę odszukać żadnego dowodu istnienia takiego zestawu, nawet tymczasowo.
Jest dowód w 1:1 na zdjęciu takiego mezaliansu , ale niestety jest to na SNCB jako typ 25 o numerze jak dobrze pamiętam 10 , w modelu Marklin wykonał taki zestaw parowozu i tendra kolei belgijskich o numerze chyba 2506 , no dobra ale tu Koledze Rangerowi się marzy o PKP , a tu jak na razie ani foto ani nawet się nie pojawiła opowiastka ,że taki zestaw był faktycznie w służbie na naszych kolejach i.. jak tu wybrnąć z tej niemocy?A od czego mamy wyobraźnię ,przecież jako modelarze "siedzimy"w fikcji modelarskiej, więc takiego składaka możemy powołać ,nadać mu swoją historię i nawet numer.Więc może spróbuj w swoich warsztatach połączyć wannę z "piątką"i zobaczyło by się jak to w ogóle wygląda , a jak by było fajnie (co przepowiadam) to można by było temu nadać bieg..
P.Terczyński kiedyś na łamach któregoś numeru Śk opisując serię Ty5 wspomniał o dwóch "piątkach" pochodzenia belgijskiego ( obie wykonane w zakładach w Tubize), które to pracowały na PKP niestety z właściwymi sobie tendrami , ale w fikcji modelarskiej można się posunąć do nagięcia prawdziwej historii tej serii i wykonać model rzekomej trzeciej "belgijki" z tendrem właśnie wannowym, świat od takiej fikcji się nie zawali chyba?
Najważniejsza jest porywająca opowieść , a to czy to prawda czy fikcja nie jest najważniejsze . Możesz Kolego chociaż tak na sucho zestawić tego loka i ten tender , o których to wspomniałeś i zrobić fotkę ? Z góry dziękuję!
Jako rozgrzewkę podam taki oto przykład , rzecz się miała na prawdę , miała niestety ponieważ tender belgijski od belgijskiego parowozu serii 1 (!!) został pocięty w .. Chróścinie Nyskiej, wyobrażasz sobie , że takie coś się znalazło u nas - czysty surrealizm a jednak tak, czysta prawda , nasz Kolega Staszek Pietrzyk wykonał zdjęcie tego stwora i jest gdzieś na tym forum -istny kosmos .