• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

UMF - konwersje modeli taboru

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Czasem bywam tak, że konwersja parowozu jest już skończona a do nas trafiają ważne fotki. Chęć wypuszczania parowozu zgodnego jak najbardziej z oryginałem była silniejsza.
Parowóz poczekał na wysyłkę a w międzyczasie dostał nowe cylindry hamulcowe.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Wiele osób prosiło więc na stałe będę wprowadzał do oferty.
Chętnych zapraszam na PW lub e-mail. Mam pewną ilość dostępną od ręki.
Jeszcze link do naszej strony.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
W końcu mamy to, sprzęgi śrubowe w H0. Wszystko w jednej gałązce.
Wiemy, że kupujecie takie sprzęgi za niemal 45zl a nie są do tego jeszcze idealnie w skali.
Mamy dla was zatem odpowiedź. Zrobilismy swoje sprzegi, ktorych komplet (2 szt.) kosztuje 20zl.
Poniżej fotki oraz od razu krótka instrukcja montażu.

Sprzęgi szlifujemy na gładko jeszcze na gałązce a następnie również na gałązce planujemy otwory wiertłem 0,5mm.
Następnie odcinamy elementy z gałązki i montujemy je na wcisk w pozycji zwieszonej lub zahaczonej. Sprzęgi można skleić na stale albo pozostawić ruchome delikatnie zakuwając połączenia

Pierwsza transza będzie odlewana w styczniu więc można zamawiać na PW.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Super, wezmę 20 sztuk .
Pomyśl o szyldzie , tak jak w Mirkowym Ś.P. .
A daj dłuższy drąg do haka pod sprężynę .
Drąg jest już długi. Spokojnie da radę zainstalować sprężynkę.
Co do zmian to mamy już formę. Od stycznia zaczynamy wtrysk próżniowy i rzeczy niemożliwe dotychczas staną się rzeczywistościa.
Wiem, że dla niektórych Mirek był niedoścignionym wzorem ale czasy się zmieniły, technologia też. Mam swoją wizję detalu, niekoniecznie spójną z tym co robił Mirek (przeskalowanie części detali).

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Wiemy, że kupujecie takie sprzęgi za niemal 45zl a nie są do tego jeszcze idealnie w skali.
Mamy dla was zatem odpowiedź. Zrobilismy swoje sprzegi, ktorych komplet (2 szt.) kosztuje 20zl.

Sprzęgi szlifujemy na gładko jeszcze na gałązce a następnie również na gałązce planujemy otwory wiertłem 0,5mm.
Następnie odcinamy elementy z gałązki i montujemy je na wcisk w pozycji zwieszonej lub zahaczonej. Sprzęgi można skleić na stale albo pozostawić ruchome delikatnie zakuwając połączenia

DZISIAJ POJECHAŁO DO PRODUKCJI. W KOŃCU POWRÓT DO NORMALNEJ PRACY PO TEJ PRZYDŁUGIEJ PRZERWIE.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Zamówiłem tyle złomu, że do dzisiaj trwala produkcja. Od poniedziałku dystrybucja. Dziękuję za cierpliwość.
Paczka przyszła a w niej wielkie rozczarowanie. Niestety sprzęgi są rozkompletowane bo odlewnia nie radzi sobie z odlewaniem takiej drobnicy.
Brakuje niektórych elementów drugie tyle. Niestety zmuszony jestem na razie temat zawiesić do odwołania.
Wyślę nowe zamówienie do odlewni ale nie wiem na kiedy je wykonają.

Wasze zamówienie są zapisane czekają na realizację.
Przepraszam za długi czas oczekiwania ale jest to ode mnie niezależne.

W związku z tym powstała pewna koncepcja. Aby wszystko wychodziło 100% trzeba by to odlać ze srebra. Koszt takiego kompletu wzrośnie z 20zł do 30zł. Czy jest to dla was akceptowalne? Zadam to samo pytanie jeszcze każdemu zamawiającemu na PW.

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.401 2 5

Jestem bardzo zainteresowany sprzęgami śrubowymi. Czy mógłbyś podać mi odległość od punktu montażu do końca pętli? Potrzebuję, aby nie przekraczała 1 cm. Próbowałem używać sprzęgów Wagenwerk oraz Hornby, ale okazały się zbyt długie, co powodowało zbyt duży luz między wagonami.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Jestem bardzo zainteresowany sprzęgami śrubowymi. Czy mógłbyś podać mi odległość od punktu montażu do końca pętli? Potrzebuję, aby nie przekraczała 1 cm. Próbowałem używać sprzęgów Wagenwerk oraz Hornby, ale okazały się zbyt długie, co powodowało zbyt duży luz między wagonami.
Tez to zauważyłem dlatego zrobiłem swoje. Sprzeg nie kladzie się po podkładach. Jest w skali.

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Sprzęgi śrubowe H0 przyjechały. Okazało się, że taka drobnica aby wszystko wychodziło w super jakości trzeba odlewać ze srebra. Tak więc mamy górę srebrnych części :)

Wszystkich chętnych na sprzęgi śrubowe zapraszamy na PW lub prosimy o wpis w komentarzach. Koszt dwóch sztuk 30zł.

Dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość.

20250219_134214.jpg 20250219_134258.jpg 20250219_134309.jpg 20241105_214643.jpg

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Nasze sprzęgi śrubowe już w modelach kolegów. Dziękuję za możliwość wykorzystania zdjęć.
Sprzęgi są jeszcze dostępne.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Sprzeg śrubowy H0 w wersji do sprzęgania taboru. Wersja 30% większa od modelarskiej umozliwiajaca sprzęganie taboru. Cena za komplet (dwie sztuki)to 30zl.
Sprzęgi dostarczamy już nie na gałązce a w oddzielnych elementach z chwytem umożliwiającym obróbkę.

Załączniki

OP
OP
Ranger

Ranger

Znany użytkownik
Reakcje
3.197 10 1
Tym razem już oficjalnie przedstawiamy nasz sprzęg śrubowy do sprzęgania taboru.

Rozwiązanie powstało we współpracy z Wamos
Założenie było takie aby uzyskać sprzęg, którym można spinać wagony w zamian mechanizmu KKS.
Wamos wykonuje takie konwersje sprzęgów już od jakiegoś czasu. Jednak dotychczas używał rozwiązania Weinerta, które w Polsce jest dość słabo dostępne i kosztowne.
Powstała więc koncepcja wykonania swojego, polskiego sprzęgu za połowę ceny oraz uniezależnienia się od producentów zewnętrznych.
Sprzęg jest wykonany na podstawie planów fabrycznych PKP. Został powiększony o 30% aby umożliwić sprzęganie taboru z wykorzystaniem zderzaków sprężynowych jak i bez (zderzaki sprężynowe są dłuższe).
Chcieliśmy aby sprzęg sprawdziła osoba, która tego typu elementy używa już od lat.
Rozwiązanie sprawdziło się w 100% i od teraz można zamawiać sprzęgi w cenie 30zł/kpl (2 sztuki). Sprzęg jest ruchomy i wykonany ze srebra. W cenie 30zł oferujemy wersję do samodzielnego montażu.
Gotowe sprzęgi będzie można zapewne zlecić WAMOS
Zapraszamy do zapisów na sprzęgi. Zbieramy zamówienia na pierwsza serię.

Dostępna jest też wersja 100% w skali. Również umożliwia sprzęganie taboru jednak nie obejdzie się bez drobnych modyfikacji w czołownicy.

ZAPRASZAMY WSZYSTKICH CHĘTNYCH DO ZAMAWIANIA SPRZĘGÓW.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 26
Tabor 49
Tabor 26
Tabor 25
Tabor 304