Wczoraj zabrałem się za ucyfrowienie modelu lokomotywy SNCF serii BB25500 firmy Lima. Model pochodzi z roku 1987 go ale już jest bardzo ładnie wykonany i dlatego warto w niego inwestować. Pierwsze co już jakieś czas temu zrobiłem to wymieniłem silnik bo oryginalny nie cechował się kulturą pracy.
Modele z tamtych lat zwykle nie były projektowane by w środku było dużo miejsca dlatego miejce na dekoder i gniazdo trzeba było wygospodarować w ramie nad wałami napędowymi
Po usunięciu starej płytki i okablowania wykonałem z polistyrenu coś w rodzaju półek pod elektronikę opartych o przyklejone do wnętrza ramy paski polistyrenu. Przy braku miejsca nieocenione są gniazda DCC o małej wysokości zakupione u Kolegi
@Grzes . Ponieważ gniazdo jest umieszczone z boku silnika było konieczne wykonanie nowego okablowania przynajmniej w odpowiedniej kolorystyce. Na drugim zdjęciu jeszcze bez podłączonego oświetlenia.
I z założonym dekoderem.
Pierwsze jazdy próbne jeszcze bez oświetlenia.
Dzisiaj natomiast się zabrałem za częściowo starszy model Roco lokomotywy SNCF serii BB9300. To wykonanie miało jeszcze ramę dość wysoką z mniejszym silnikiem ustawionym pionowo przez co pod dachem jest bardzo mało miejsca.
Stan oryginalny.
Konieczne było częściowe ogołocenie płytki i wycięcie w niej otworu na gniazdo. Także trzeba było odizolować dolny zacisk silnika od masy i doprowadzić do niego przewód.
Z powodu zbyt małej przestrzeni pod dachem konieczne było umieszczenie gniazda pod płytką. Dekoder znalazł swoje miejsce we wnęce w atrapie wnętrza kabiny (specyfika tej konstrukcji lokomotywy) gdzie ma dość miejsca i nie jest w żaden sposób widoczny bo jest zasłonięty bocznymi ścianami korytarza.
I obydwa modele już po przeróbce.