• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Technika fotografii modelarskiej

B

bobby74

Gość
Panowie fachowcy - pytanie o wężyk spustowy, wyzwalacz zewnętrzny, guzik z kabelkiem, jak zwał tak zwał. Jest cała masa różnych wyzwalaczy najróżniejszych marek na rynku, które nic mi nie mówią. Czy należy szukać np. oryginalnego Canona do aparatu Canona, czy noname jest ok i nie ma to żadnego znaczenia?

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.748 12 2
Jeżeli masz kogoś, kto używa wężyka spustowego firmy X i mu się dobrze sprawuje, to go kup. Jeżeli nie znasz takowego, to radzę kupić oryginał.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.502 512 30
Ja miałem "noname" - dopóki działał, to było OK, ale dość krótko, w pewnym momencie przewód przetarł się na zgięciu i działać przestał. Teraz mam oryginalny Canona i mam nadzieję, że wytrzyma dłużej.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.588 387 20
Tu bardziej chodzi o jego jakość, a raczej jej brak :) ...noname kupiony na szybko po awarii i tak jakoś został, a zakup nowego z powodu nowego hobby się odwleka ;)
Ja też ciągle odkładam zakup monitora, a przydałby się fotograficzny. Kiedyś myślałem o Eizo, ale to nadal zapisane w przyszłych zakupach.
[DOUBLEPOST=1458245714][/DOUBLEPOST]
Panowie fachowcy - pytanie o wężyk spustowy, wyzwalacz zewnętrzny, guzik z kabelkiem, jak zwał tak zwał. Jest cała masa różnych wyzwalaczy najróżniejszych marek na rynku, które nic mi nie mówią. Czy należy szukać np. oryginalnego Canona do aparatu Canona, czy noname jest ok i nie ma to żadnego znaczenia?
Polecam no name, bo jest dużo tańszy od oryginalnego, a działa tak samo. Tu masz przykładowe ceny wężyka do Canon-a 50D w tym samym sklepie
oryginał
no name

Ostatnio edytowane:

MeteorKKR

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
216 8 0
Jeśli chodzi o wężyk - no name wystarczy (mam taki już trzy lata i sprawuje się elegancko)
Jednak jeśli chodzi o pilota - zdecydowanie dołóż do oryginalnego Canonowskiego - szybk się zwróci, choćby pod względem zaoszczędzonych nerwów czy częstych wymian baterii, lub gdy nagle przestanie działać, rzecz jasna w najmniej oczekiwanym momencie, że o odległości z której działa nie wspomnę ;)
:cool:

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Pilot no name za 10 zł do Nikona działa już kilka lat. Bateria nie wymieniana ani razu.
Oryginał kosztuje ok 100 zł.... Myślę że to gruba przesada.
Do Canona też bym najpierw spróbował tańszego rozwiązania ;)

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Tańsze rozwiązania maja tą przewagę ze nie szkoda ich wyrzucić jak sie popsują.
Tak jak pisałem wężyk noname i bezprzewodowy sterownik lamp noname i jestem z nich zadowolony.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.588 387 20
Tańsze rozwiązania maja tą przewagę ze nie szkoda ich wyrzucić jak sie popsują.
Nie tylko nie żal wyrzucić, ale za cenę oryginała masz około 10 sztuk no name. Jestem przekonany, że te 10 zamienników wystarczy na dłużej, niż jeden oryginał. ;)

MeteorKKR

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
216 8 0
Nie tylko nie żal wyrzucić, ale za cenę oryginała masz około 10 sztuk no name. Jestem przekonany, że te 10 zamienników wystarczy na dłużej, niż jeden oryginał. ;)
Zależy jeszcze jednak na jakiego "no nejma" trafisz - ja trafiłem na niestety kiepskiego, stąd uważam, że akurat w kwestii pilota oryginał jest lepszy i pewniejszy w działaniu ;)

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.588 387 20
Zależy jeszcze jednak na jakiego "no nejma" trafisz - ja trafiłem na niestety kiepskiego, stąd uważam, że akurat w kwestii pilota oryginał jest lepszy i pewniejszy w działaniu ;)
Masz rację. Mój pierwszy wężyk no-name odmówił posługi po około 2 latach. Teraz mam drugiego i zajeżdżam go już jakieś 3 lata. Nawet jak się teraz zepsuje to i tak jeszcze mogę sobie kupić osiem sztuk i dopiero łącznie wydam tyle co na oryginalnego canonowskiego. ;)
Poza tym, co należy kupić oryginalnego to należy, ale żeby za zwykły przełącznik z napisem CANON zakończony pasującą wtyczką płacić prawie 180 zł to lekkie przegięcie cenowe. :podstepny: :)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.551 443 99
Ja ostatnio do swojego canona 50D zakupiłem hit canona - obiektyw canon EF 50mm 1.8 STM - który z uwagi na możliwości do ceny (499zł) schodzi ze sklepów jak świeże bułeczki i myślę sobie, że nada się do focenia makiet jak i modeli. Do tej pory miałem tylko obiektyw szerokokątny, który z racji na bardzo krótką ogniskową do tego się zupełnie nie nadawał.
Na matrycy APSC ten pełnoklatkowy obiektyw 50mm będzie odpowiednikiem 80mm na pełnej klatce (z APSC to przelicznik x1.6). Myślę, że powinno być OK. Do portretu się nada to i do modeli też :) . Jak ktoś niema obiektywu, a ma body canona - polecam http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=363 .

B

bobby74

Gość
A wrzuć proszę fotkę dowolnego modelu, zrobioną tym obiektywem - i wykadruj tak, żeby był widok od boku i model wypełniał długością kadr - o mniej więcej tak:

FullSizeRender.jpg

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.870 141 0
50mm Canona to bardzo fajny plastik-fantastic ;-)
lubię ten obiektyw

IMG_23084.jpg

IMG_23546.jpg

p.s. zastanawialiście się kiedyś, jak się fotografuje mniejsze modele (TT, N, Z?)?
p.s.2. przykład tego co pisałem wyżej, w pracy te obrazki wyglądają mi ciemniej niż w domu.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.551 443 99
A wrzuć proszę fotkę dowolnego modelu, zrobioną tym obiektywem - i wykadruj tak, żeby był widok od boku i model wypełniał długością kadr - o mniej więcej tak:

Zobacz załącznik 372985
OK, ale albo dziś (jak się uda) albo jutro, bo obiektyw ten odbieram dopiero dziś ze sklepu po 14.00 :)... i szczerze mówiąc nie mogę się doczekać.
[DOUBLEPOST=1458562959,1458562431][/DOUBLEPOST]
50mm Canona to bardzo fajny plastik-fantastic ;-)
lubię ten obiektyw
100% popieram, ale dodam, że ta nowsza edycja jest nieco poprawiona, w odróżnieniu od wersji o której kolega pisze (EF50 1.8 II) - ten "EF50 1.8 STM" ma metalowy bagnet i lepszy "plastik-fantastic" - generalnie nie sprawia już ponoć plastikowego wrażenia, 7 zamiast 5 listków przesłony, poza tym pierścień ostrzenia daje się już używać i silnik ma o wiele cichszy :) ). A optyka ta sama w lepszym opakowaniu.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.502 512 30
Ale z drugiej strony, przy mniejszych odległościach (większych zbliżeniach) głębia ostrości też maleje. Chyba, że robimy z tej samej odległości, wtedy trzeba kadrować później w komputerze, ale tracimy na jakości.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.551 443 99

Zobacz załącznik 372985
Wczoraj odebrałem. Cena zakupu 499zł. Myślę, że warto. Co prawda fotkę zrobiłem na szybko z ręki tym nowym canonem EF50 1.8 STM i przy słabym oświetleniu. Postaram się zrobić lepszą ze statywu i jak będzie lepsze światło (słońce). Na razie tak to wygląda:

IMG_1206 (2).jpg

Mam ochotę go potestować, ale na razie nie mam za bardzo czasu, a i słońca brak. Nie lubię takiej pluchowatej pogody :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 3
Techniki modelarskie 9