• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Technika fotografii modelarskiej

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Witam.
Aparat jest do zdjęć - można kręcić filmy, ale ponoć to nie jest to....
Jaką kamerę polecacie do naszych potrzeb w dobrej cenie do jakości??
Ponoć co to nie jest? A jakie to są te 'nasze potrzeby'? Dotąd nie spotkałem dobrze wyreżyserowanego filmu polskiej produkcji z udziałem modeli kolejowych, o dźwięku innym niż wbudowana membranka też nie słyszałem... W tej sytuacji do ruchomych obrazków większość aparatów nadaje się podobnie dobrze jak do nieruchomych :)

Mam lustrzankę Nikona ???
Świetnie! Pofilmuj trochę, i jak zobaczysz co Ci się nie podoba, to będziesz wiedział czego szukać! Bo może się okazać, że dla Ciebie to co nagrywa Nikon jest wystarczająco dobre - wtedy z zaoszczędzonych pieniędzy możesz postawić mi piwo ;)

Jeśli myślisz o aparatach kompaktowych to pewnie masz rację, ale jak weźmiesz pod uwagę lustrzankę np. Canona EOS 5D Mk III to już nie masz racji. Filmy z tego aparatu są naprawdę świetne.
Potwierdzam - EOS 5D Mk III może byż wykorzystany do nagrania świetnych filmów. Ale niekoniecznie modelarskich (o kontroli głębi ostrości kilka stron wcześniej), a i generalnie za tą cenę znajdę kilka sprzętów o lepszych możliwościach filmowych

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Podałem, że mam lustrzankę Nikona , bo to nie robi filmów, tylko coś filmuje.
A Wy mi to o Canonie. Jestem za ale mam Nikona.:(
Więc ponawiam pytanie ??
Kamera " dobra " dobry stosunek ceny do możliwości, jakości i obrazu ??:)
Jan

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.733 12 2
Lustrzanki Nikona w wersji amatorskiej czyli wszelkie Dxx lub Dxxxx mają funkcję filmowania, ale jest ona bardzo okrojona i dosyć trudna w obsłudze. Nie posiadają one chociażby AFu w tym trybie co jest mocno kłopotliwe. Nie brałbym się za kręcenie filmów tego typu sprzętem.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
A co jest nie tak z Twoim Nikonem?
W przypadku modeli masz albo obiekt nieruchomy, albo porusza się z niewielką i raczej stałą prędkością, więc ostrzyć możesz nawet ręcznie.
Nie wiem na jakim monitorze oglądasz i jakie masz wymagania, możliwe że nawet to co produkuje Nikon będzie wystarczające.
Pokaż jakiś film i powiedz co Ci się nie podoba, to będzie można dyskutować...

B

bobby74

Gość
Ale kolega chyba pyta o kamerę do "nierobienia zdjęć", tylko do filmowania - dopiero po ostatnim poście załapałem...
Ja do filmowania krótkich scen używam... iPhona :)

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Nikon akurat do Canona w aparatach w filmach to cienki bolek. Przykłady w sieci.
Więc Nikon do zdjęć i tak niech zostanie, za zdjęcia go lubię, choć nie wszystkie funkcje opanowałem.
Ponawiam pytanie
Kamera " dobra " dobry stosunek ceny do możliwości, jakości i obrazu ??
Pozdrawiam.
Jan

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Tu masz racje Nikon zawsze robił gorsze filmy niż Canon , nie wiem jak to wygląda w przypadku D5 i D500 bo sa dostępne dopiero od kilku dni i nie miałem okazji ich używać. Skoro napisałeś że posiadasz Nikona Dxxx zakładam że masz 300 lub 300s obydwoma aparatami można robić znakomite zdjęcia zresztą 200 też. Wszystko zależy od szkła i przede wszystkim umiejętności. Co do filmowania to pomimo że Canon robi dobre filmy ( tu opieram się na zdaniu znajomych bo sam nie filmuję)
to uważam że lustrzanka jest do fotografowania a nie filmowanie , pomimo tego że są przykłady dobrych filmów wykonanych lustrem i to nie tylko cyfrowym.
Poprzeglądaj sobie fora związane z filmowaniem na pewno znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie jaką kamerę sobie sprawić.

B

bobby74

Gość
Kiedyś były takie kamery video, które na taśmie zapisywały zdjęcie i potrafiły je na tej taśmie odnaleźć :) więc kto wie co się pomieści na filmie ORWO

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Ale to chyba były kamery, zapisujące obraz na taśmie magnetycznej. Wprawdzie to faktycznie nie jest zapis cyfrowy, trudno to jednak nazwać "nie cyfrowym lustrem". Ja zrozumiałem, że kolega zepfot miał na myśli tradycyjną lustrzankę, na film światłoczuły. Nie słyszałem o lustrzankach wideo z taśmą magnetyczną.

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
A ja jestem ciekaw jak aparat nie cyfrowy - zakładam więc, że na zwykły film światłoczuły - robi filmy?
W filmie "Indiana Jones i Świątynia Zagłady" sceny nomen omen związane z koleją bo chodzi o "pościg" wagonikami kopalnianymi był kręcony Nikonem F3 z zmienioną tylną ścianką na magazynek mieszczący długi film do tego dołączony tak zwany motor żeby uzyskać odpowiednią ilość klatek na sekundę.
Zdecydowano się na takie rozwiązanie z tego co pamiętam ze względu na ograniczoną ilość miejsca gdzie nie mieściły się ówczesne kamery.
Swoją drogą F3 Nikona to znakomity aparat niezawodny i pancerny właściwie nie do zajechania :)

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Jak tak patrzę w Sieci na zdjęcia Nikon F3 to widzę, że design się nie zmienia od lat :)
Coś w tym jest Adamie i nie tylko wzornictwa to się tyczy ale również funkcjonalności , jak stałem się szczęśliwym posiadaczem pierwszego Nikona ileś tam lat wstecz to każdy kolejny był obsługiwany intuicyjnie i to zarówno jak się przesiadałem na body manualnego na AF jak i później na cyfrę.

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam. ponawiam Ponawiam pytanie ??
Kamera " dobra " dobry stosunek ceny do możliwości, jakości i obrazu ??:)
Nikona D7100 mam.
Jan.

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.733 12 2
Ponawiam odpowiedz. Lustrzanka sluzy do robienia zdjec, kamera do krecenia filmow. Reszte sobie mozesz sam dopowiedziec.

114

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam.
Ale ja proszę o podanie " modelu " kamery.
Napisałem mam Nikona D7100, szukam kamery.
Jan

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 3
Techniki modelarskie 9