• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Technika fotografii modelarskiej

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
O ile wbudowana funkcja pomaga, to samo (a nawet lepiej) można osiągnąć 'na piechotę: nastawiać ostrość ręcznie ( lub półautomatycznie) i składać programowo.
Ale to już wymaga posiadania specjalistycznego oprogramowania (nie wiem, czy bezpłatnego, czy jednak trzeba je kupić), umiejętności jego obsługi i oczywiście czasu, więc nie dla każdego taka możliwość jest dostępna.
lustrzanki, które dodatkowo nie są już rozwijane
A skąd taka wiedza? Przyznam, że bardzo by mnie to zmartwiło. Nie lubię sztucznego (przetworzonego) obrazu w wizjerze i między innymi właśnie dlatego wolę lustrzankę.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Ostatnie premiery lustrzanek Canona i Nikona - początek 2020. Może to nie tak dawno, ale kolega @OLF chyba ma rację. Zwłaszcza, że Canon EOS-1D X to piekielnie droga maszyna dla zawodowca. Premiery ostatnich amatorskich były kilka lat temu. Czyli widać, że lustrzanki bronią ostatniego bastionu, jakim jest fotografia w szczególnie trudnych warunkach.

"Aż się prosi", by w końcu zastąpić lustro softwarem. Jeżeli ten software spełni wszystkie kryteria (np. skuteczne fotografowanie obiektów w ruchu), to ma sens ze względu na funkcje, jakie może zaoferować software.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
"Aż się prosi", by w końcu zastąpić lustro softwarem.
No nie, to jednak nie to samo. Niby dlaczego "aż się prosi"? Może to irracjonalne, ale ja lubię mieć w wizjerze rzeczywisty obraz, a nie sztuczny "komputerowy" obrazek. Dla mnie ma to duże znaczenie. Samo spełnienie wszystkich kryteriów "technicznych" to nie wszystko. Na szczęście mam stosunkowo nową lustrzankę, więc na ładnych parę lat mi wystarczy...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
"Prosi się" ze względu na generalny trend w przemyśle, żeby jak najwięcej roboty wykonywał software, a nie hardware. Ułatwia to proces produkcyjny, ale także ułatwia oferowanie klientom wszelakich funkcji.

Problemów ze zużyciem czy uszkodzeniami mechanicznymi nie odnotowałem, więc zakładam, że to nie jest powód.

Też lubię, ale co poradzisz? Wizjer pewno pozostanie, tylko sztuczny.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.744 141 0
I za jakiś czas się okaże, że stare lustra będą w cenie.
Bo znikną z rynku?

Tak jak jest obecnie - przez analogię - z niektórymi modelami?

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
I za jakiś czas się okaże, że stare lustra będą w cenie.
Bo znikną z rynku?
Tak. Lepiej dbać, jak posiadasz.
A jeżeli posiadasz do któregoś obudowę podwodną, która jest o dwa zera droższa od aparatu, to dbaj o ten aparat i nie używaj go na codzień.

Stare lustra mają jeszcze inną wielką zaletę, dostępna jest cała masa dobrych obiektywów kosztujących ułamek ceny podobnego optycznie obiektywu do nowego aparatu.
Czy takie firmy jak Canon albo Nikon, jeśli zrezygnują z lustrzanek, nie wypuszczą bezlusterkowca, do którego pasują stare obiektywy? Przecież te obiektywy to główna wartość ich systemu. Byłaby masakra, gdyby stały się tylko drogimi bibelotami na półce :(

Jeszcze o software. Podobnie jak z wieloma innymi sprzętami (w tym centralki Roco z21, komputery i samochody), może kiedyś powstanie model aparatu, do którego będzie można (czy raczej trzeba) dokupywać kody odblokowujące funkcje. Zamiana przyszłego odpowiednika EOS 70D na przyszły odpowiednik EOS 5D nastąpi poprzez wpisanie jakiegoś hasła, za które zapłacimy w sklepie online.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.744 141 0
sun71: Hehe, mnie to piszesz? Moje szkła są z ery analogowych Canon-ów ;)
Przecież te obiektywy to główna wartość ich systemu. Byłaby masakra, gdyby stały się tylko drogimi bibelotami na półce
No popatrz.
Canon FD (no trochę stary przykład)
Canon EF
Canon EF-S (nie pasuje do (aparatów z) EF, ale EF pasuje do (aparatów z) EF-S)
Canon EF-M - nie pasi do EF/EF-S??
w rzyci to mają ;)

Nikon też tak ma? A co z silnikiem w obiektywie czy w korpusie (u Nikona)?

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Ale do niepełnoklatkowego Canona pasują zarówno obiektywy "pełnoklatkowe" EF, jak i dedykowane, tańsze, amatorskie EF-S.

Ja mam makro 60 mm EF-S, co znakomicie obniża koszty fotografowania modeli.

Nie kupię bezlusterkowca, jeżeli nie zastosuję do niego moich obiektywów EF i EF-S. Sądzę, że w razie zaniechania produkcji lustrzanek, powinni jednak to uwzględnić.

Silnik jest w obiektywie u Canona.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
Tak. Lepiej dbać, jak posiadasz.
A jeżeli posiadasz do któregoś obudowę podwodną, która jest o dwa zera droższa od aparatu, to dbaj o ten aparat i nie używaj go na codzień.

Czy takie firmy jak Canon albo Nikon, jeśli zrezygnują z lustrzanek, nie wypuszczą bezlusterkowca, do którego pasują stare obiektywy? Przecież te obiektywy to główna wartość ich systemu. Byłaby masakra, gdyby stały się tylko drogimi bibelotami na półce :(

Jeszcze o software. Podobnie jak z wieloma innymi sprzętami (w tym centralki Roco z21, komputery i samochody), może kiedyś powstanie model aparatu, do którego będzie można (czy raczej trzeba) dokupywać kody odblokowujące funkcje. Zamiana przyszłego odpowiednika EOS 70D na przyszły odpowiednik EOS 5D nastąpi poprzez wpisanie jakiegoś hasła, za które zapłacimy w sklepie online.
Przecież maskowanie funkcji to metoda znana tyle ile historia mikrokontrolerów w powszechnym sprzęcie. I profesjonalnym i powszechengo użytku :D To pochodna braku liniowości faktycznego kosztu odrobinę "za dużej" platformy sprzętowej do podstawowej wersji systemu i tej niezbednej do uruchomienia wszystkich funkcji, czy odblokowania np. pełnej pamięci, wzystkich rdzeni procesora, koprocesora kryptogrficznego itp... a wręcz istotnie tańszego zarządzania procesem budowania oprogramowania, bo nie wymagajacego generowania n wersji o róznych funkcjonalnościach.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
sun71: Hehe, mnie to piszesz? Moje szkła są z ery analogowych Canon-ów ;)

No popatrz.
Canon FD (no trochę stary przykład)
Canon EF
Canon EF-S (nie pasuje do EF, ale EF pasuje do EF-S)
Canon EF-M - nie pasi do EF/EF-S??
w rzyci to mają ;)

Nikon też tak ma? A co z silnikiem w obiektywie czy w korpusie?
Akurat u mnie w domu jest kilka D70 i D50 Nikona, te body mają gignatyczną zaletę - obsługują starsze obiektywy z napędem w body i te nowsze z napędem w obiektywie. Chociaż za D50 i odmowę Nikona dodania obsługi kart SD powyżej 2giga, (co w/g kolegi który to w jakimś systemie robił wymaga zmiany kliku linijek kodu) powinno się Nikona zbanowac na wieczność.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.198 508 29
Fajnie się czyta, tylko większość wpisów to wpisy nie modelarzy tylko kolekcjonerów, może zmieńcie nazwę wątku na np. "Się pochwalę jaki aparat mam".

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Fajnie się czyta, tylko większość wpisów to wpisy nie modelarzy tylko kolekcjonerów, może zmieńcie nazwę wątku na np. "Się pochwalę jaki aparat mam".
No widzisz - bo od 6 roku życia doświadczam czegoś takiego. Jak uda mi się zrobić jakieś w miarę poprawne zdjęcie, to ludzie zaraz pytają "jaki masz aparat". Powszechne jest wypieranie, że poprawne zdjęcie robi się głównie sobą, a tylko po części aparatem :D A jeśli sobą, to nie tyle umiejętnościami, co decyzjami. Np. decyzją, by niepoprawne zdjęcia powyrzucać :ROFL:

Jedna z "technik" jakie stosuję w trudnych warunkach (np. możliwość poruszenia), to seria zdjęć, z których potem wybieram jedno najmniej schrzanione.

Poza tym, chyba nie potrzeba przypominać, że w dobie fotografii cyfrowej, o ile obiekt nie ucieka, możemy powtarzać ujęcia, zmieniając parametry, aż do uzyskania pożądanego efektu.

Ostatnio edytowane:

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
Obawiam się. że za chwalenie się 25 letnimi aparatami można co najwyżej zobaczyć uśmiech politowania - w końcu tylko dziadersi używają apratów, reszta ma komóry z dziesiątkami milionów pixeli i paroma obiektywami :D

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
Ale to już wymaga posiadania specjalistycznego oprogramowania (nie wiem, czy bezpłatnego, czy jednak trzeba je kupić), umiejętności jego obsługi i oczywiście czasu, więc nie dla każdego taka możliwość jest dostępna.
W przypadku focus bracketingu w aparacie też się poniekąd płaci, w ramach innych funkcji aparatu z wyższej półki cenowej. Jest kilka darmowych programów do składania, te dedykowane jedynie to tej funkcji są bardzo proste w obsłudze, podobnie jak odpowiednia opcja w płatnych 'kombajnach'. Co do chciejstwa, to cała ta dyskusja się sprowadza do tego, że to umiejętności przede wszystkim decydują o jakości zdjęcia :)
A skąd taka wiedza? Przyznam, że bardzo by mnie to zmartwiło. Nie lubię sztucznego (przetworzonego) obrazu w wizjerze i między innymi właśnie dlatego wolę lustrzankę.
Żaden producent się nie chwali głośno, ale ostatnie flagowe DSLR ukazały się w 2020, w 2021 za to wiele zaawansowanych bezluster. O tym np tutaj. Niemniej produkcja bedzie trwała dopóki bedzie popyt, plus mnóstwo sprzętu jest na rynku wtórnym.

"Aż się prosi", by w końcu zastąpić lustro softwarem
Nie trzeba prosić, to sie dzieje! To się właśnie stało w bezlusterkowcu: zamiast dedykowanego układu ustawiania ostrości, wykorzystywany jest obraz z głównego (jedynego) sensora. Dodatkowo automatyczne wykrywanie i śledzenie obiektów, aktualnie wykorzystujące uczenie maszynowe. Do tego korekcje optyki w coraz większym stopniu programowe.

cała masa dobrych obiektywów kosztujących ułamek ceny podobnego optycznie obiektywu do nowego aparatu
'Podobny optycznie' to trochę duża generalizacja, ja uważam że nieprawdziwa. Co do ceny to fakt: w nowych trzeba dopłacic dużo za marginalne zyski + oczywiście pełna cena zakupu.

Czy takie firmy jak Canon albo Nikon, jeśli zrezygnują z lustrzanek, nie wypuszczą bezlusterkowca, do którego pasują stare obiektywy? Przecież te obiektywy to główna wartość ich systemu
Nie, bo nie sprzedaliby wielu nowych obiektywów :) A te są lżejsze, mmniejsze, lepsze optycznie, szybciej i celniej ostrzące i cichsze - oraz droższe!
Przejściówki przyszłością ;)

Zamiana przyszłego odpowiednika EOS 70D na przyszły odpowiednik EOS 5D nastąpi poprzez wpisanie jakiegoś hasła, za które zapłacimy w sklepie online
Aż tak dobrze to nie ma (ograniczenia sprzętowe), ale już jakiś czas temu Sony oferowało dodatkowe funkcje płatnie, w przypadku dodatkowych opcji filmowych taki kod odblokowyjący to niemal standard dla niektórych serii produktów.

większość wpisów to wpisy nie modelarzy tylko kolekcjonerów
Technika fotografii nie zmienia się w zależności czy model wykonała fabryka, czy zdolne rączki. W sumie my o tym samym piszemy, że osoba ze zdolnościami może przy minimalnych środkach uzyskać efekt porównywalny (lub nawet lepszy), niż da bezmyślne użycie nawet najbardziej zaawansowanego sprzętu.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Nie, bo nie sprzedaliby wielu nowych obiektywów
Ale sprzedaliby nowe aparaty. Jeżeli chcą zawładnąć rynkiem profesjonalnym, hasło "kup nowe body za $500, a twoje obiektywy za $5000 na to czekają" byłoby lepsze, niż "wyrzuć obiektywy za $5000 i kup nowe za $8000".

Dla amatorów to nie ma znaczenia, bo dawno temu kupili tzw. "kit" czyli aparat z obiektywem, baterią i ładowarką; jedyny obiektyw jest dawno porysowany, teraz kupią nowy kit i będzie git.

Jeśli jednak będzie tak, jak piszesz, to wróżę wielki bojkot bezlusterkowców wśród zawodowych fotografów i kurczowe trzymanie się posiadanego sprzętu DSLR. Wszystkie 5D Mark I i Mark II będą używane, aż się migawka rozsypie. A potem kupowane używane body i jedziemy dalej. To ma na siebie zarabiać, a nie być przedmiotem kultu.

osoba ze zdolnościami może przy minimalnych środkach uzyskać efekt porównywalny (lub nawet lepszy), niż da bezmyślne użycie nawet najbardziej zaawansowanego sprzętu.
Święte słowa. Dlatego na początku napisałem, że każda lustrzanka z obiektywem makro da radę - bo akurat starych lustrzanek mam parę pod ręką, a obiektyw makro kupiłem tani z drugiej ręki. Równie dobrze w miarę nowy kompakt da radę, jak ktoś umie z niego skorzystać. Bezlusterkowiec oczywiście też. Co kto ma - potrzebna jest garść wiedzy i cierpliwość.

Chowanie głowy w piasek "ale on ma lepszy aparat" nie prowadzi do rozwiązania. Mogę wziąć Zenita na film z lat 60-tych XX wieku i zrobić identyczne, albo lepsze zdjęcie od tego, które pokazałem.

Ostatnio edytowane:

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.117 87 0
Ostatnio musiałem zrobić zdjęcia dekoderów tak, żeby było widać napisy na częściach.

Dekoder trzymany w pionie trzecią ręką, aparat leżący na wprost niego na książce, oświetlenie z góry 45°, samowyzwalacz, żeby nie poruszyć. ISO100, przysłona 8 (odpowiednia do potrzebnej głębi ostrości).

Wiekopomne dzieło to nie jest, ale napisy widać.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 0
Techniki modelarskie 4
Techniki modelarskie 3
Techniki modelarskie 9