Chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji pochodzenia pudła wagonu, mam nadzieję, że ten wątek to odpowiednie miejsce.
Ekspertem od wagonów nie jestem, zwłaszcza przedwojennych, ale wydaje mi się, że masz rację w tym, że wagon mógł być w oryginale chłodnią.
Opierając się na wyglądzie zewnętrznym pudła - tym charakterystycznym układzie zastrzałów wzmacniających pudło oraz tych dwóch, małych, skrajnych otworach położonych u góry pudła, wstępnie zakwalifikowałbym wagon do rodziny (grupy typów) (
Gattungs-bezrik), wagonów chłodni, ogólnie zwanej (kodowanej) na przedwojennych kolejach niemieckich jako Berlin. Pudło ze zdjęcia prawdopodobnie jest dość wczesnej produkcji, jednak jakiego dokładnie typu jest to wagon, nie podejmuję się tego wyzwania
. Podejrzewam jednak, że jest to jakiś wczesny typ chłodni, wyprodukowany w latach 20-tych. Oczywiście to tylko wstępne rozpoznanie, które musieli by potwierdzić Koledzy - eksperci od przedwojennych wagonów, pochodzenia niemieckiego.
Poniżej rysunek wagonu chłodni do przewozu ryb, Berlin z zakresu numeracji 8000 - 10000, serii Gkhhs. Niestety nie znam autora rysunku (podany był tylko jego nick THNO) - a jest on (moim zdaniem) bardzo dobrym grafikiem. Dawno temu ściągnąłem ten rysunek z sieci (nie pamiętam z jakiej strony) z ponad 60 podobnymi (w jednakowej skali), niemieckich wagonów towarowych, budowy przedwojennej i wojennej, wybranych grup /rodzin/ ("kodowanych" od Altona do Würzburg). Proszę zwróć uwagę na rozmieszczenie zastrzałów i górnych otworów na skraju pudła - moim zdaniem pasują do "Twojego" wagonu.
Powyższy rysunek był oznaczony jako Berlin (A), w przeciwieństwie do innych typów, wagonów chłodni tej rodziny / grupy, oznaczonych np. Berlin (K) czy Berlin (L). Szczerze mówiąc nie do końca wiem, co może dokładnie oznaczać ta symbolika, być może stworzona przez autora rysunku na potrzeby własne. Prawdopodobnie (A) =
Austauschbauarten (budowy ujednoliconej, wymiennej), (K) =
Kriegsbauarten (budowy wojennej), ale co oznaczają np. (L) czy (V)
, które również są przy niektórych ściągniętych przeze mnie rysunkach. Korzystając więc z okazji, może ktoś wie i doprecyzuje ?
Dodam też, że wśród chłodni oznaczonych Berlin (A), są różne wagony, o nieco odmiennym wyglądzie, w tym chłodnia podobna do wyżej przedstawionej ale z budką hamulcową i nieco innym podwoziem (bez podciągu), oraz wagon o innym układzie zastrzałów wzmacniających pudło.
Również pozdrawiam.