• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szyneczki i ...

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.853 91 4
Trywialne znalezisko w tym przybytku wiedzy i doświadczenia, w dodatku nie moje, dziś mój przyjaciel Manio "Piro" Zganiacz podesłał mi dwie fotki z okolic jeziora Stopień, wstyd się przyznać że nawet nie wiem gdzie to, ale sprawdzę, dostałem się więc dzielę.

Zobacz załącznik 911797

Zobacz załącznik 911798

Maniek sprawdził, spawane z kilku kawałków nie ma cech, jest już przeszkolony, wie czego szukać.:)
W temacie szyn.
Stacja Lipusz zdjęcia z
KA1915.jpg
Krupp1943.jpg
KSch1918.jpg
kh.jpg
lipca 2022

JanuszJ

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
T M M
Reakcje
230 7 0
IMGP6446.JPG

Przykład ze Szwecji ( okolice Abiskojaure ) jak wykorzystywane są stare szyny ( kilkanaście kilometrów od linii Kiruna - Narwik )

IMGP6437.JPG

KRUPP 1878

IMGP6441.JPG

BVG BOCHUM 1886

IMGP6442.JPG

Złośliwi Szwdzi dali wszystkie napisy od wewnątrz - jakby się wstydzili niemieckich szyn :)

IMGP6672.JPG

Ster podkłady też się nie zmarnują :)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Nic takiego ale serce się raduje, zwłaszcza gdy to prezent od bliskiej osoby.

IMG_20220908_061625-crop.jpg

Dwa kawałeczki z wielu zabranych z zezłomowanego płotu na ulicy Stalowej w Łodzi, prezent od mojego syna, komentarz mojej ukochanej, matki tego nicponia, "jaki ojciec taki syn" i głębokie westchnienie, choć jestem pewny że jest z niego dumna, ze mnie może trochę też.
Wąskotorowe choć tego na zdjęciu nie widać, skorodowane, pokryte tysiącem warstw farby, stopka w wielu miejscach ma otwory do mocowania siatki, myślę że były, mogły być używane w dwóch miejscach, w cegielni Stoki która miała swoją siedzibę całkiem niedaleko, lub przy budowie "Katedry" czyli zbiorników wody pitnej dla miasta na w/w Stokach, a może był gdzieś w pobliżu tartak, a może i nie.
Ja się cieszę i ucieszy się jeszcze kilku pasjonatów do których po oczyszczeniu pojadą kawałki tejże.
Cech nie ma na żadnej, lub są tak skorodowane że odczytanie jest niemożliwe.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.853 91 4

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.392 58 3
Trochę cech z szyn w Zagórzu i Ustrzykach Dolnych
Najpierw Zagórz na stacji cech jakoś wybitnie nie znalazłem ale pierwszym celem wycieczki były ruiny klasztoru Karmelitów Bosych w którym miasto Zagórz stworzyło muzeum. Ale szyn tam też nie było , za to idąc droga do klasztoru jest droga krzyżowa w której w dwóch stacjach wykorzystano szyny kolejowe.
IMG_2728.JPG

Na szynach cechy KRÓL. HUTA 1924
IMG_2729.JPG

... oraz FH. 1923
IMG_2731.JPG

... oraz wąskotorowe szyny bez cech
IMG_2732.JPG

Ustrzyki Dolne
Rampa kolejowa za magazynem - sklepem
IMG_2853.JPG

Czcionka litery "S" odwrócona ?
IMG_2854.JPG
IMG_2855.JPG
IMG_2856.JPG

Azowstal
IMG_2872.JPG

Po co jest przymocowany od dołu kątownik - jest ich na stacji sporo
IMG_2876.JPG

Pozostałe szyny ochraniające słupy oświetleniowe na placu wyładowczym to Huta Kościuszko 1946
IMG_2877.JPG
IMG_2878.JPG
IMG_2879.JPG
IMG_2880.JPG
IMG_2881.JPG
IMG_2882.JPG

Reakcje
3.609 30 0
Czcionka litery "S" odwrócona ?
zdarza się...

Pozostałe szyny ochraniające słupy oświetleniowe na placu wyładowczym to Huta Kościuszko 1946
Ale co ważne (a nawet bardzo ważne) są to szyny przedwojennego typu L. (lekkie) (!). Po raz pierwszy widzę tego typu szyny wyprodukowane po II w. św. (chyba, że coś ominąłem i czegoś nie dopatrzyłem, albo już pamięć mnie zawodzi). Dotychczas nie miałem potwierdzenia czy po wojnie kontynuowano produkcję typu L. (jak i typu C., polska S49 do produkcji trafiła w 1947). Dotychczas sądziłem, że produkowano masowo tylko typ S. (do czasu zastąpienia go typem S42 w 1953 r.), co do typu L. miałem tylko domysły, które potwierdziłeś zamieszczonymi fotografiami. Bardzo interesujące "odkrycie". Super (y)

Ostatnio edytowane:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Wszyscy czekamy na zdjęcia Pawła cech że Środy Wielkopolskiej. Ja tymczasem wyjdę przed szereg i pokażę podkładkę, która bardzo mnie zaintrygowała. Bo nie ma typowego cechowania wypukłego, tylko jakby cyfry i litery były wybite.
Nie miałem miary i nie wiem jaka była szerokość stopki szyny. Jakieś pomysły?
Środa Wielkopolska. Na "kipie". 20221008_094729.jpg