Z mojej Krośniewickiej wycieczki.
Na stacji, koziołek z dwoma szynami z Huty Pokój jedna może być( po tej znalezionej przez Piotrka z firmy Hoesch która wzbudziła tyle kontrowersji ) uważana za drugą najstarszą znalezioną, pokazywaliśmy te szyny już ale z kronikarskiego obowiązku pokażę jeszcze raz.
Całkiem współczesna FH 1903
I druga jak ja to widzę FH 1842
Następna popularna a jednak ciekawostka nie jak zwykle B.V.G Bochum tylko S.T. i. Bochum z lipca 1883 roku.
A tu już "zwykła" ciężko z odczytaniem roku ale na pewno to 18??
Huta Kościuszko.
Eisenwerk Kraemer 1895 chyba.
Zagadkowa bo producent znany a przeznaczenie nie bardzo, podobną znaleźliśmy z Piotrkiem dawno temu w Piasecznie do dziś nie udało się odszyfrować przeznaczenia tej szyny, ale jeszcze nie umieramy.
Cała cecha na dwóch zdjęciach А.О.Б.Р.З. - Акционерное общество Брянского рельсопрокатного, железоделательного и механического завода. Briańsk - styczeń 1892.
Już poza stacją na szlaku.
Huta Królewska 1914
Mała ciekawostka Osnabruck lub Osnabrueck zamiennie można spotkać te dwie cechy, jeszcze nie wydumałem kiedy jaką, taką z dodatkową literką E spotkałem po raz pierwszy, a może nie zauważyłem dotychczas.
1921.
I znów Król Albert z tego samego roku co poprzednia, spotkałem takich kilkanaście na całej trasie którą udało mi się przejść.
Dziś tylko tyle, dalszy ciąg nastąpi.
Szczególne podziękowania mojemu mentorowi Koledze Jarząbkowi za pomoc w określeniu stopnia mojej niewiedzy i identyfikacji tego czego nie potrafię rozpoznać.
Mimo iż go tu nie ma to jednak jest.