• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szyneczki i ...

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
To tak ap-ro-po wpisu Kolegi Pawła, że byli dumni z kolegą, ze zrobienia zdjęcia, jak to trafnie Kolega Janusz określił "Marszałka" :). Po prostu niekiedy znalezienie takiej cechy, której się szuka, w pełni rekompensuje, np. 4-godzinny spacer po torach
No to cholera niechcący umniejszyłem Ich dumę, gdyż to Oni sami, znaleźli taka szynę u siebie, na Chojnach. :)Jak to pisze Paweł w pierwszym poście tematu "na ukochanych Chojnach" - czemu się wcale nie dziwię. :)
Ale z małym "t" w BSt ? bo, że są sygnatury BST (z wielkim "T") np. na szynach Königshütte to wiem... no chyba, że coś słabo szkałem :LOL:
Właśnie z małym t, w BSt.

Reakcje
3.609 30 0
18. 08. 2018 r. Zwierzyniec
Tylko czy 65 oznacza aby na pewno rok 1865 ? Mam duże wątpliwości, bo Leopold Hoesch uruchomił pierwszą hutę, jak się nie mylę w 1871 r., a i cechowała ona rok produkcji pełną nazwą, czyli np HOESCH 1875.

Dzięki zdjęciom wykonanym przez Kolegę Pawła w Rogowie i na Kaliskiej
No to moje nadzieje, że znalazłem szynę z Witkowic na Warmii, oddalają się o lata świetlne :(. Teraz myślę, że może to być szyna równie dobrze jakiegoś niemieckiego producenta :LOL:.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
No to moje nadzieje, że znalazłem szynę z Witkowic na Warmii, oddalają się o lata świetlne :(.
Zamiast biadolić zajmij się lepiej poszukaniem czegoś co by potwierdziło Twoje przypuszczenia. ;)
Zbyt mało materiału porównawczego, ale z tego co udało mi się zebrać to najbardziej podobna czcionka do Twojej, enigmatycznej szyneczki wydaje mi się właśnie ta z ... Witkowic. :) Oczywiście ... jest to zbyt skąpy materiał porównawczy.

Małe t w BSt (2).jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.392 58 3
Tylko czy 65 oznacza aby na pewno rok 1865 ? Mam duże wątpliwości, bo Leopold Hoesch uruchomił pierwszą hutę, jak się nie mylę w 1871 r., a i cechowała ona rok produkcji pełną nazwą, czyli np HOESCH 1875.
I krótka odpowiedź - E.H.&S.- Eberhard Hoesch & Söhne - huta w miejscowości Lendersdorf.

Czy to późniejszy Hoesch ?
Chyba ciut szybciej HOESCH uruchomił hutę https://translate.google.pl/transla...wikipedia.org/wiki/Leopold_Hoesch&prev=search

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.609 30 0
Tylko, że patrząc na cechę (pełna nazwa HOESCH), wydaje mi się, że nie chodzi o rodzinny interes Hoeschów, kiedy szyny cechowano E.H.&S. (prawdopodobnie do 1871) tylko o hutę z Dortmundu, Leopolda Hoescha, bo prawdopodobnie dopiero wówczas (od 1871) rozpoczęto cechować na szynach pełną nazwę HOESCH. Ale może się mylę.

Poniżej zdjęcie z Walzzeichen Hersteller Liste ze strony http://www.walzzeichen.de/ kolegów z Niemiec, opisujące cechowania szyn Hoeschów i krótką historię ich rodzinnego interesu.

Szyny Hoesch.jpg

Oraz link do historii huty Leopolda Hoescha w Dortmundzie: https://de.wikipedia.org/wiki/Hoesch_AG

Stąd moje wątpliwości, bo pierwszy raz zobaczyłem szynę, opisaną cechą HOESCH i rokiem (65 ?) wcześniejszym niż 1871.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.609 30 0
to najbardziej podobna czcionka do Twojej, enigmatycznej szyneczki wydaje mi się właśnie ta z ... Witkowic.
Jest nadzieja :LOL::LOL::LOL::LOL:;)
..... a tak na serio, odgrzebując spod tłucznia tą enigmatyczną szyneczkę, odkryłem całe OSB (lub 05 B), poniżej był już tylko "betonowy but" (widać słupek zalano kiedyś betonem :D). Tym niemniej rejon Rogiedli kryje jeszcze parę "szynowych tajemnic" :LOL: m.in. szyny w płocie przy dawnej strażnicy przejazdowej oraz pruskiej dróżniczówce, czy też niezwykle ciekawy stół gospodarczy, stojący na dworze koło podwórkowego warsztatu, na jednej z posesji przy torach, stół którego nogi zrobione są.... ze starych szyn (na rzut oka z mocno starych szyn).... jednak wszystko to tereny prywatne, psy i te sprawy. Trudno cokolwiek wskórać, nawet miłą i kulturalną rozmową, a o zrobieniu jakiegokolwiek zdjęcia nie ma nawet mowy, długo by opowiadać :LOL:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Panowie i Panie zagadka:

Co to jest:

A)
CE0A0603-DC21-4CC5-BCB0-92D0F80B710E.jpeg

B)
25D29EB7-BBE7-4AED-B223-D13468392D9D.jpeg

C)
E80DCE8A-65B3-478A-9E8B-347027951FDF.jpeg

D)
C2762DD5-38FB-47A7-A860-F9CFF6AF1CA5.jpeg

Na zwycięzcę, który poprawnie odpowie, czeka nagroda niespodzianka.

Reakcje
3.609 30 0
Zdjęcia przedstawiają właściwie to samo, tylko że każde kolejne, jest coraz większym powiększeniem tego samego fragmentu :LOL:. Podejrzewam, że pierwsze zdjęcie (A), jest powiększeniem 100-krotnym. A co przedstawia? Według mnie to po prostu powierzchnia szyny, a właściwie powierzchnia stali uzyskanej w procesie konwertorowym, już po procesie walcowania :)

.... po nasłonecznieniu południowej strony zdjęcia, myślę, że szyna pochodzi gdzieś z południa Europy, a te lekko brązowo-rudawe naloty świadczą o rudzie żelaza pochodzącej z półwyspu pirenejskiego, a jak tak się dobrze przypatrzeć, to te czarne inkarnacje naprowadzają nas, a jakże, na Hiszpanię, w dodatku ten połysk, ah co za połysk !, to bez wątpienia od wiatru znad zatoki biskajskiej... obstawiam, że jest to szyna hiszpańska, ENSIDESA !!! dadadammm ;):LOL: a Kolega Marek przemycił zdjęcia na Forum, po burzliwym spotkaniu z Asturyjczykami z ENSIDESY, sprzed kilku miesięcy :LOL:

A tak an serio, to myślę, że dzięki strukturom, które widzimy na kolejnych powiększeniach, można ocenić jakość walcowania stali, ale jak by miało to wyglądać w praktyce, to ni chu chu nie wiem :LOL::LOL: nie wiem, czy to dobra odpowiedź, ale na prędce takie cuś przyszło mi do głowy ;) a Kolega Janek wie, ale nie powie, i chwała mu za to, bo nie było by zabawy ;)

1.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Moim zdaniem, bez względu na to kto odgadnie tę zagadkę, za dowcipną i pokazującą meandry dedukcji odpowiedź Kolegi Stanisława, onże powinien wyróżnionym pozostać po wsze czasy.

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.148 216 0
Cynk na stali z chyba dodatkiem zabarwiaczy (domieszki metali) :)
Nie.
Dobre, ale nie.
Ja wiem, :) ... ale nie odpowiem. ;)
Ja wiem, że Ty wiesz.
powierzchnia szyny widziany pod mikroskopem ;-)
Dobrze.
Magiczna struktura ściany malowanej bądź pokrytej dziwnym materiałem imitującym kamień. ;)
Nie.
Struktura stali. Kryształy podczas hartowania.
Struktura tak, hartowanie nie.
Zdjęcia przedstawiają właściwie to samo, tylko że każde kolejne, jest coraz większym powiększeniem tego samego fragmentu :LOL:. Podejrzewam, że pierwsze zdjęcie (A), jest powiększeniem 100-krotnym. A co przedstawia? Według mnie to po prostu powierzchnia szyny, a właściwie powierzchnia stali uzyskanej w procesie konwertorowym, już po procesie walcowania :)...
Super, ale nie do końca. Piękna inwencja twórcza.
Mi to wygląda na wyszlifowany kamień (granit, kwarc?) lub powierzchnia blatu (kamień naturalny lub sztuczne wykończenie).
Nie.
Na zdjęciu D może być perlit płytkowy, ale może to podpucha jest.
Teraz sobie uświadomiłem że takimi rzeczami zajmowałem się 38 lat temu w szkole.
Blisko, widać że gdzieś dzwoni..., nauka nie poszła w las.

Zdjęcia przedstawiają zgład metalograficzny szyny S60 gatunku 900MPa produkcji Huty Królewskiej, rocznik nie zanany.
A) powiększenie 50x;
B) powiększenie 100x;
C) powiększenie 200x;
D) powiększenie 500x;

Moim zdaniem, bez względu na to kto odgadnie tę zagadkę, za dowcipną i pokazującą meandry dedukcji odpowiedź Kolegi Stanisława, onże powinien wyróżnionym pozostać po wsze czasy.
Trudno nie zgodzić się z kolegą @Paweł R i nagroda niespodzianka wędruje do kolegi @Stanisław1972.
Stanisławie proszę na PW adres w celu przesłania niespodzianki.

Nie możemy zapomnieć od koledze @radek_m, który udzielił poprawnej odpowiedzi, dla Niego również nagroda niespodzianka.
Proszę o adres na PW.

Dodatkowo mogę nadać Stanisławowi tytuł, który będzie się pokazywał przy avatarze w zamian za "znany użytkownik", jeżeli jest taka ochota to czekam na propozycje od wszystkich, wybierzemy najciekawszą.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
3.609 30 0
Jestem zaszczycony, że pomimo nie trafienia w 100% w poprawną odpowiedź, mój wpis zostanie nagrodzony :D. Dziękuję bardzo.

Jednocześnie z szacunku dla innych użytkowników, którym też przecież niejednokrotnie humor dopisuje i z powodu wrodzonej skromności, składam votum separatum co do jakiegoś specjalnego "tytułu" przy avatarze. Niech pozostanie to co jest, ze wszech miar "znany użytkownik" w pełni wystarczy... choć z tym "znany" też nie do końca się zgadzam, bo dokonałem na Forum ledwo 233 wpisów, co przy np. Koledze Janku wypada niezwykle blado, więc jaki ja tam "znany" użytkownik :LOL:

Co do mojej odpowiedzi na zadane pytanie, muszę się przyznać Kolegą, że "popełniłem" ją, po zjedzeniu kilkunastu łyżeczek wiórek kokosowych, które moja żoneczka kazał mi wyrzucić... a to, że wiórki te były pozostałością po przyrządzeniu pysznej naleweczki, którą ostatnio zrobiła żonka, to i myślenie się nieco "wyostrzyło" [nalewka zwana "kokosanką" powstała poprzez zalanie wiórek kokosowych spirytusem, po kilku dniach wyciska się z nich "ognisty płyn", dodaje mleko skondensowane, słodkie i zwykłe oraz mleko kokosowe, w odpowiednich proporcjach, i powstaje coś w stylu a'la likier Malibu, tylko, że tak o 40% mocniejszy, a i o smaku kokosów o wiele bardziej wyrazistym :LOL:]. Tak więc szkoda mi było wyrzucić te "wyciśnięte" wiórki i spora ich część trafiła do mojego brzucha :D czego efektem była m.in. odpowiedź na pytanie Kolegi Marka ;)