• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Synteza Sudecka. TKt2 PKP Dracula ....

OP
OP
DRACULA

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.097 276 41
A kto opracował dokumentację malowania i oznakowania na te modele?
Po za I edycją Drac.Wagg.-Ind. czyli węglarek Eaos w 6 numerach i 2 rodzajach malowania której dokumentacja była z tzw gruntu + korekty K.Koj. Na wszystkie pozostałe edycje wagonów osobowych i towarowych dokumentację opracowywał wyłącznie K.Koj.
Dokumentację do ST44 (ca.18 lat temu) pozyskiwaliśmy m.in od jednego ze znanych w kręgach jej fanów - znawca trakcji spalinowej ale ani imienia ani nazwiska nie pamiętam. Grzegorz ? :rolleyes:
Dokumentację 2 edycji parowozów Ty5 i TKt2 wykonywał Tomasz Roszak.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.832 444 99
Też używam profesjonalnej firmy do tamponowania . W związku z małymi ilościami cena jest piekielna. Ale jakość powalająca. Tu akurat obrzeza kół, których ręcznie nie da rady zrobić perfekcyjnie.
No proszę. Coraz więcej maszyn wkrada się w modelarstwo. oczywiście jestem "ZA", choć nie ukrywam, że wg mnie nie bez znaczenia jest satysfakcja modelarza, jaką daje tzw. ręczna robota ;-) Nawet jeśli nie wyjdzie idealnie. Pozdrawiam.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.769 126 86
@garou kolega widzę nie "otarł" się o modelarstwo profesjonalne. Tam jest tyle maszyn, że większość 'zwykłych' modelarzy nie ma pojęcia jakich ;) Trzeba w to wejść i wtedy będzie wiadomo ;)

I to nie jest kwestia 'roboty ręcznej' a najnormalniejszego profesjonalizmu.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Jeszcze oficjalnie polski parowóz nie został ogłoszony a już 60% nakładu jest zarezerwowane dla niemieckich sklepów... czy to przypadek czy po prostu Drac ma teraz bliżej do Niemiec?
Tak, to prawda. Może tam pojechać.... rowerem.
Rok 2025 może być przełomowym i szczególnie trudnym finansowo. Już dziś warto zrezygnować z palenia, alkoholu, lewych kobiet, wyłączyć niepotrzebne źródła prądu i ograniczyć posiłki.
Będzie czadowo i parowo.:cool::ninja::ninja::ninja:
Tymczasem każdy za chwilkę zostanie profesorem w maseczce.

OP
OP
DRACULA

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.097 276 41
... temat raczej nie kolejowy, ale ... w końcu to mój wątek ...

W Pomruku Hałbic
w Takt OMD z butelkami lodowatego piwa
Koniec Karnawału w Wilczycy Książęcej 11.3.2025 ...

Po 9 ! wizytach we Wrocku! w ciągu nieco ponad miesiąca , połowa w jakimś neogotyckim szpitalu na testach oka GiGi ( na razie to jeszcze nie psychiatryk ) ... ;)
A każda wizyta to 240 km po najwspanialszej na Świecie A4 z wariatami na zderzaku na prawym pasie - 150km/h nie gwarantuje od
nich spokoju ... ;)
Resztę 60 km po naszych lasach ...

Mienionej nocy urządziliśmy z GiGi prywatkę we dwoje do g. 2.45
Spać się i tak nie dało z powodu ciągłego pomruku hałbic na pobliskim poligonie.
Walili do 1 w nocy ... :ninja::ninja::ninja::ninja::ninja::ninja::ninja:
Więc haubice walili a myśmy całą chałupę energetyzowali przebojami lat 80/90.
Sąsiadów za ścianami wreszcie nie ma ! Jest Wolność ! :D
Kiedy przez przypadek podstawił się 6 minutowy remix OMD - So In Love [Axelsoft's RmX]

Atmosfera już dobrze zwilżona lodowatym piwem poszła na pełne obroty !
Ruszyliśmy z GiGi do tańca ! ... śmiejąc się oboje do łez :ROFL::ROFL::ROFL:
I po piwie i do tańca i jeszcze raz OMD - So In Love !
I jeszcze raz i jeszcze i tak wkoło. Na dół do lodówki po następne dwa Faxe, Victoria Malaga i Połczyn Zdrój .

Świecznik z zapalonymi świecami w pewnym momencie mało nie zjebał się na podlogę !:D
GiGi zatańczyła dwa numery solo w stylu WAMPI gorąco przezemnie oklaskiwana ubawiajac mnie po raz kolejny do łez :ROFL::ROFL::ROFL:
Jeśli do tego dodam że nasi synalkowie, córeczki , matki , teściowe oraz Ex i Ex są od nas 400 do 500km nad linią Wisły...
To można sobie wyobrazić że przekroczyliśmy tej nocy barierę czasu i przestrzeni !
Wznosiliśmy toasty ZA ! :
- za Faraonów Egiptu
- za haubice
- za stare wiadukty kolejowe w rejonie Lipska Żarskiego
- za kłamstwo Merkatora ( kulista Ziemia )
- za metro warszawskie , oby było jak najciaśniejsze
- za Wrocław a jakże !
- za krakowskie Planty
- za profesora Maseczkę !
- wreszcie za nas oboje !
- i za LATO 2025 ! w uśmiechniętej ...
- i za Liberum Veto ! ...na pochybel liberalnej demokracji ... (n)
- i za zbliżających się do Polski gości z Afryki ... :D

Samba Si ! arbeit NO !

OMD - So In Love [Axelsoft's RmX] pod spodem !
Trzeba puścić na cały zyherr !

Ostatnio edytowane:

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.574 253 31
Patrz Jędruś , chyba latamy na tych samych falach , od dwóch tygodni zamęczam OMD , powracają wspomnienia . Niestety u mnie tylko żona w taniec uderzyła , ja przyspawany do warstatu z konwersjami, jedynie jej wokalnie towarzyszyłem . To już choroba te parowozy.
56 ! minuta z tej strony , wymiata , niczym takt silników parowych słyszalny w wagonie sypialnym tuz po 8 rano w Alpach.

Ostatnio edytowane: