• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Stare warszawskie bocznice kolejowe

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Fotki ze strony Pani Jarosińskiej: "Ośrodek Karta"...

Dokładnie tak samo spacerowałem kiedyś tędy z Tatą:)

Cytat ze strony
http://forum.gazeta.pl/forum/w,437,62488582,,Szlabany_na_Targowej.html?v=2
o tejże bocznicy:
"

Rok dociągnięcia bocznicy do Elektrowni skasujcie
Odpowiedz
ryszard.maczewski 22.05.07, 11:39
Mam potwierdzenie daty dociągnięcia bocznicy kolejowej do Elektrowni:

W monografii samorządu warszawskiego wydanej przez Magistrat m. st. Warszawy w
1928 zatytułowanej:
"Warszawa - Ku upamiętnieniu Dziesięciu Lat Samorządu Stolicy w Niepodległej
Polsce 1918-1928"

na stronie 345 można przeczytać:

"Węgiel dowożono początkowo furmankami, potem węglarkami tramwajowymi, wreszcie
w 1923 doprowadzono na teren bocznicę kolejową, podprowadzając ją do samych
kotłowni i zbiornika węglowego"

Niestety nie wyjaśnia to, czy autor miał na myśli całą bocznicę od Dworca
Gdańskiego, czy tylko wykonanie rozjazdu od bocznicy prowadzącej do mostu
Poniatowskiego.

I to oczywiście zgadza się z tym, co napisałeś o dworcu Towarowym i bocznicy. W
skrócie dowóz węgla do Elektrowni wyglądał następująco:

- najpierw furmanki konne, potem konie poszły na wojnę :)
- 1916-1923 węglarki tramwajowe z dworca Towarowego - tor tramwajowy na Tamce
widać na tym zdjęciu: www.warszawa1939.pl/strona.php?kod=tamka_a
- 1923-1974 węglarki kolejowe bocznicą z dworca Gdańskiego wzdłuż Wisły.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
Na ostatnim zdjęciu na poprzedniej stronie widać jak na dłoni dworzec Warszawa Most linii wąskotorowej. Zamieszczam dwie fotki, bo to wprawdzie nie bocznica ale nie mogę się powstrzymać:rolleyes:
most.png

mosta.png

Ostatnio edytowane:
OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Kolejna fotka ,tym razem widocznym torem schodzącym nad Wisłę, przy budowanym Moście Gdańskim...

[DOUBLEPOST=1416081819,1416081429][/DOUBLEPOST]Uparłem się, by gdzieś znależć fotki miejsca, gdzie bocznica wychodzi z bramy za Dworcem Gdańskim i łagodnym łukiem biegnie aż nad Wisłę.
To samo dotyczy miejsca gdzie bocznica wznosi się łukiem i wchodzi w bramy Elektrociepłowni Powiśle. Wątpię, by gdzieś były takie fotki archiwalne.

zinq

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Patrzeliście może na zdjęcia map a okresu gdy ta bocznica funkcjonowała ? W moim mieście odkryłem bocznice po której nie ma praktycznie śladu a co ciekawe prowadziła do centrum miasta tym tropem odnalazłem zdjęcie które potwierdza moje odkrycie :). Niestety nie posiadam adresu do strony która posiada w zbiorze mapy z różnych przedziałów czasowych ale jeśli chcecie postaram się poczekać.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.061 25 2
Na tym zdjęciu uwieczniłem parowóz bezogniowy TKh4b-060 zjeżdżający ze składem pustych węglarek z Elektrowni Powiśle na bocznicę nad Wisłą. A było to dokładnie w marcu 1968 roku.

Image 0019.jpg

OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Kolego Prezes TS, czy masz może jakieś fotki gdzie widać właśnie parowozy lub inne lokomotywy na tej bocznicy lub inne fragmenty? Sam pamiętam z dzieciństwa ,ze po za TKb , które w zasadzie były na terenie elektrociepłowni, inne parowozy , które dowoziły z Wa-wy Gdańskiej wagony na bocznice postojowe nad Wisłą,...

Wielka szkoda ,że nie zachowały się zdjęcia ,które Ojciec mi robił jak tam chodziliśmy na spacery...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
Koleje zdjęcia gdzie widać tory na nabrzeżu ...

Fotka bocznicy i napisem "Strzeż się pociągu".:)

...Niedzielny czyn partyjny.. widać pod murem tory...

FOTKA NA WAGĘ ZŁOTA:)...
"Pod Syrenką"...

Rok 1974 widać jeszce fragmenty zarośniętego toru pod murem..

Kolejna fota na wagę złota... Parowóz nad Wisłą nieopodal zniszczonego mostu Kierbedzia.
OK_028291_580.jpg

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.590 73 0
Ostatnio edytowane:
OP
OP
daniel loko
Reakcje
1.780 13 0
... Faktycznie.... to parowóz wąskotorowy... i nie po tej stronie Wisły...:(
[DOUBLEPOST=1416148682,1416147752][/DOUBLEPOST]...Ręce opadają:mad:.. Nigdzie nie ma fotki z taborem , gdzie z bliska widać skład z lokomotywą na nabrzeżu.... Czy nikt nie robił tam wtedy fotek....o_O... Już nie wiem gdzie szukać odpowiednich zdjęć(n).

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
daniel loko, tak mnie zainteresowałeś tym zagadnieniem, że przypomniało mi się że mam fotki Warszawy z 1944 roku (niemieckie, bardzo dokładne). Przeanalizowałem je trochę i sądzę że "coś" widać.
Na tym zdjęciu koniec tego toru wchodzący na teren EC na Powiślu.
1.jpg
Oraz to samo z zaznaczeniem torów.
1a.jpg
A na tym zdjęciu początek tego toru, w pobliżu stacji Warszawa Gdańska.
2.jpg
I to samo z zaznaczeniem torów.
2a.jpg
Da się na tych fotkach odnaleźć jeśli nie same bramy o których pisaliście, to przynajmniej parkany w jakich były. Tory na czerwono zaznaczałem ze zdjęć, to co widziałem. Więc może gdzieś czegoś nie zaznaczyłem, może gdzieś się trochę pomyliłem.

Aktualnie to pierwsze miejsce wygląda tak:
https://maps.google.com/maps?ll=52.240573,21.029044&spn=0.005722,0.012757&t=h&z=17
W miejscu gdzie znajdował się łuk, teraz jest wjazd na most.

Aktualnie to drugie miejsce wygląda tak:
https://maps.google.com/maps?ll=52.25725,21.005591&spn=0.00572,0.012757&t=h&z=17
Można zauważyć ślady po miejscu gdzie dawniej znajdował się tor.

Mam nadzieję że te materiały są pomocne.
Uwaga: warto otworzyć sobie te fotki w nowych okienkach, wtedy trochę większe się wyświetlą.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dokładnie tak. Dopiero jak napisałem post, to mi się przypomniało, że przecież w Google Earth są historyczne fotki. I tam, szczególnie na tych z 1945 roku też wszystko pięknie widać.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.417 110 1
http://www.warszawa1939.pl/index_arch_main.php?r1=elektrownia&r3=0
Pod powyższym linkiem można obejrzeć schemat elektrowni (po najechaniu kursorem na poszczególne budynki pojawia się opis a po kliknięciu można obejrzeć zachowane fotografie obiektu). Widać wyraźnie jak tor wije się między budynkami elektrowni.
BTW polecam obejrzeć cały fotoplan miasta i inne jego sektory (co ciekawe teren przy dworcu tymczasowym jest ocenzurowany przez wojsko).

A poniżej fotka sprzed bramy. Nad postrzelanym fragmentem muru widać stanowisko ogniowe, a pod nim tabliczkę z nazwą ulicy. Przed bramą był chyba umieszczony szlaban zamykający ulicę na czas przejazdu pociągu.
brama.jpg

Kolejne zdjęcie - bunkry węglowe.
powiśle.jpg

Ostatnio edytowane: