• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST43 zestaw do waloryzacji

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Piękny tutorial, a swoją drogą albo mi się wzrok popsuł, albo zniknęła owa błędna linia podziału na kadłubie... :)

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Może trochę zaśmiecę temat ale chcę wrócić do Ae 6/6 jako dawcy. Model w wykonaniu Roco nabyłem w Niemczech za niewielką kwotę; prawdopodobnie pochodzi z zestawu startowegi i jest to chyba ostatni wypust tego modelu od Roco. Jak już wspomniano, z ST43 lokomotywa ma wspólne korzenie i taki sam rozstaw osi przyśrodkowy wynoszący 24.5 mm. Wózek z Roco ma osie ułożone symetrycznie i jak łatwo policzyć cofnięcie osi o 2.5 mm powinno starczyć. Dlaczego przeróbki nie wykonałem? Bloczek wózka Roco jest dość długi 68 mm ,co po przesunięciu osi da 3 mm do przodu korpusu wózka w porównaniu z maskownicą i korpusem ST 43. Mamy problem z KKS i w ogóle z zabudową takiego wózka. Tu może być nieco inaczej bo zagarniacze są innej konstrukcji. Odlewy dotrą będę kombinował.

Załączniki

• 229,1 KB Wyświetleń: 310

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Mały drobiazg, zbiornik paliwa, tu trzeba przykleić blaszkowe zatyczki na wlew paliwa, dodatkowo na tym górnym musiałem ściąć jakiś bezkształtny klocek żeby było płasko, mam nadzieję że dobrze zrobiłem.

100_4315-001.JPG

100_4318-001.JPG

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
862 1 0
(...) tajemnice mojego warsztatu przekazuje innym...i to jest w porządku? (...)
Nie znam się na tym ;)
wychowałem się w innym hobby, w innych czasach ale krótko ...
jeśli modelarstwo to hobby, to odpowiedź jest TAK, to normalne że doświadczeni przekazują wiedzę gratis nowym "młodszym",
jeśli modelarstwo do praca w celach zarobkowych to odpowiedź NIE, bo normalne że konkurencja czyha na "knowhow".

Zatem niestety każdy sam sobie musi odpowiedzieć czym dla niego jest model ... i sprawa jasna.

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
862 1 0
(...)Może teraz sam się skuszę na ten odlew...
Choć sam lok ST43 nie robił nigdy na mnie aż tak wielkiego wrażenia,
to przy takiej instrukcji składania, gdy tylko rozwiąże się sprawa dostępnego napędu i ja z pewnością rozważę
ten odlew ... bo zapowiada się baaardzo ciekawie. Śledzę wątek z zapartym tchem ;)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
Też śledzę wątek. Z zaparciem. Choć chyba objaw powinien być zgoła odmienny ...
Czy zarobkujący na modelarstwie nie mogliby się umówić na jakąś ustawkę poza netem i sobie powyjaśniać co niewyjaśnione? Żal d*** ściska jak się to wszystko czyta. Pewnie stąd to zaparcie

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
35 0 0
Bardzo fajna sprawa! Docent dla Twórcy (-ów?) za ostrość odlewu. W pewnym momencie (momęcie???) zlałem kilka postów bo zaczeło się jak zwykle o filozofii więc nie wiem czy było ale Bachmann wypuścił ND2 - chińską wersję Sultzer'a - na ibaju za około 5 Jagiełłów z wysyłką do Bulandy (czyli pół Tilliga). Koła szprychowe i tzw. "boczki wózków" to plus ale minus taki, że z uwagi na radosną twórczość nosicieli czerwonej książeczki i maoistowskiego palnika to wszystko co pasuje. No może siatka z wenta ale ta jest na blaszkach jak widzę.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.386 18 1
Tez się tym bachmannikom od jakiegoś czasu przyglądowywuję. Moze jak się coś pojawi na ebayu by się zgrać w paru i za jednym zamachnięciem wziąć kilka, choćby i od jakiegoś potomka Mao?

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Z tym zamawianiem grupowym był bym ostrożny. Ja za swojego ND2 zapłaciłem podatek bo mnie WER Zabrze zweryfikował przesyłkę wysłaną jako gift. Do zapłacenia cła brakło wartości. ND2 to duża i ciężka zabawka i widocznie rzucała się w oczy. Jak wspomniałem wcześniej lepiej było by kupić tylko to , co trzeba. Bachmann USA sprzedaje wszelkie elementy taboru luzem. Tyle, że nie namierzyłem nigdy podobnej strony z częściami z Chin. Ale może ktoś ma w tym temacie wiecej wiedzy?

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Z tym zamawianiem grupowym był bym ostrożny. Ja za swojego ND2 zapłaciłem podatek bo mnie WER Zabrze zweryfikował przesyłkę wysłaną jako gift. Do zapłacenia cła brakło wartości. ND2 to duża i ciężka zabawka i widocznie rzucała się w oczy. Jak wspomniałem wcześniej lepiej było by kupić tylko to , co trzeba. Bachmann USA sprzedaje wszelkie elementy taboru luzem. Tyle, że nie namierzyłem nigdy podobnej strony z częściami z Chin. Ale może ktoś ma w tym temacie wiecej wiedzy?
Niestety nie ma takiej stronki z częściami do Bachmann China. Bachmann China w Europie przechodzi przez UK oddział tej firmy tzw. Bachmann Europe PLC.
W zakładce support odsyła do części na amerykańskiej stronie, a tam są tylko części ale wyłącznie do modeli USA. Podobnie ma się z częściami do Bachmann
w skali 00 też ich nie ma w serwisie, ale po zgłoszeniu np braku, lub uszkodzeniu-część taką można otrzymać pocztą.
przy okazji:
http://liliput.de/en/products/other-product-ranges/bachmann-china.html nie wiem czy to dobra cena -160Euro?
a w sklepie w Honkongu 140 dolarów plus 17 przesyłka i cło

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Swego czasu te lokomotywy były do kupienia w sklepie Świat Modeli Rybnik. Może da się sprowadzić przez nich.

OP
OP
Daniel

Daniel

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dostałem informację,że blaszki wytrawione czekam teraz tylko na ich dostarczenie i będziemy kompletować.Wieczorkiem napiszę listę osób które zaklepały zestawy.Pozdrawiam Daniel:)

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Ciąg dalszy.

Na tym etapie już musiałem rozgraniczyć oba modele na numery, różnią się drobiazgami, zrobię 171 i 177.
Patrząc po zdjęciach 177 różni się tym że ma okrągłe tarcze zderzaków, a 171 z jednej strony ma inne oznaczenia końca składu, takie jak w ST44 i inną tabliczkę z jednej strony.
100_4320-001.JPG
100_4324-001.JPG
100_4325-001.JPG
100_4327-001.JPG

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
No tak, już zdążyłem zapomnieć.

Jeszcze elementy na czołownicy, tu też podział na cechy osobnicze każdego numeru bo 171 ma zaślepkę zamiast gniazda z lewej strony, a 177 ma dwa gniazda, w zestawie jest wystarczająca ilość części na obydwie konfiguracje.

100_4330-001.JPG

OP
OP
Daniel

Daniel

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ps.Koledzy blaszki mam już w domku dziś przyszły i będę kompletował zestawy powoli.W weekend napiszę listę osób które zaklepały sobie kita i będziemy w przyszłym tygodniu powoli robić wysyłki :)

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Distal Rapid, czasem gęsty CA. Właśnie ostatnio mi polecono ten distal, fakt że jest więcej kłopotu z jego używaniem ale mam czas na ułożenie blaszek zanim się przykleją.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 17
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 17
Tabor 36