• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

ST43 zestaw do waloryzacji

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
A używałeś może oryginalnego rozcieńczalnika Tamiyi do akryli? Ja mam taki problem, że wszelkie połyski wykazują daleko idącą wrażliwość na ucisk czy taśmę maskującą. Jak ścisnę mocno to moge odbić linie papilarne, a po maskowaniu pozostają nierówności na powłoce. Używam taśmy maskującej tej samej firmy. Te "niedoschnięcie" utrzymuje się na moim rumunku już od ponad tygodnia skutecznie utrudniając dalsze prace. Lakierowane natryskowo 3x , warstwy cieniutkie. I teraz dylemat czy zmywać czy czekać? Wcześniej używałem emalii oraz akryli Vallejo i podobnych numerów nie miałem.

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Nie używałem nigdy oryginalnego rozcieńczalnika, ponoć gorzej się zachowuje niż to co używam, i nie widzę potrzeby kupowania oddzielnego do każdej.
A problem z lekkim zmatowieniem powierzchni błyszczących farb czasem napotykam, choć z reguły to tak jak przykleję po jednym dniu, ale to nie ma wpływu na efekt końcowy, z reguły po lakierowaniu znika, ale ja używam głównie półmatowych kolorów. śladów palców nigdy nie miałem. Za to taki problem jest poważny przy gunze H, dłużej jest miękki, dlatego staram się unikać tych farb jak maluje lokomotywy gdzie dużo taśmy się stosuje.
Vallejo to zupełnie inny rodzaj farby, mimo że też akryle, ale nie przepadam używania ich do aerografu, kiedyś próbowałem ale słabo, do pędzla za to super.

moshe

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dziękuje za odpowiedź. Poniekąd może i się wyjaśniło. Bo fakt faktem, ze powierzchnie pokryte H16 są dużo bardziej zmienione po taśmie. A co proponujesz do lakierowania na koniec?

Stroju

Znany użytkownik
Reakcje
448 2 0
Lakiery bezbarwne to najlepiej gunze C, matowy, półmat, błysk, wszystkie są dobre i bardzo wytrzymałe, rozcieńczane levellingiem.
Jak miałem kiedyś taki problem że właśnie gunze H tak paskudnie się zmarszczył pod taśmą, ale tak chamsko że się zrobił pumeksik tam gdzie się zetknęło z taśmą, że myślałem że model będzie do mycia to spróbowałem jeszcze pomalować półmatem gunze C, ale mocniej rozcieńczonym i grubszą warstwę od razu, to problem prawie całkowicie zniknął po tym, rozcieńczalnik w lakierze rozpuścił tą wierzchnią warstwę farby i ją wyrównał, po wyschnięciu był ładny gładki półmat. To z resztą cecha levellinga że wyrównuje farbę, i niweluje wszelkie zacieki (stąd ta nazwa), nawet jak przez nieuwagę gdzieś za dużo farby nałożę i popłynie zaciek to po wyschnięciu zazwyczaj nie jest ani wypukły ani nic, nie trzeba się przy tym aż tak pilnować z cienkością warstw.

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.244 30 1
Śliczny Rumunek Michał- gratulacje!
Mój czeka na dostawę farb- myślę ,że za jakich czas będzie gotów;)
Zapytam za Kol Irokezem - z czego zrobiłeś zasłonki w kabinach?

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Zasłonki to po prostu wydrukowany obustronnie na drukarce laserowej wzorek od kol. Ffoxa, odpowiednio przeskalowany i powielony. Później potraktowany monotlenkiem diwodoru by lepiej się układały i tyle. Oczywiście zrobiłem ze 20 takich zasłonek bo a to kształt nie taki, a to toner złaził i same zasłonki wyglądały strasznie papierowo, do tego kilka prób wydruku by dobrać rozmiar (gdy były zrobione dokładnie skalowo, absolutnie nie przypominały naszych klasyków PKP, są przeskalowane i pod lupą nawet widać wzorek :)). Ale się uparłem, że mają być takie i nie odpuszczałem a teraz jestem zadowolony z efektu.

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Całe oszklenie jest wykonane z błony fotograficznej pozbawionej emulsji (a precyzyjniej z foli od naświetlarki - ale to niemal to samo) plus fototrawione ramki. Buda lokomotywy też jest w miejscach osadzenia szyb podszlifowana na tyle, na ile dało się to zrobić bez uszkodzenia konstrukcji. Fabryczne szybki to imho jedna z najbardziej szpecących fabryczny model rzeczy (zaraz po oczkowym sprzęgu i zgarniaczu :) ).

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.505 34 1
Model jest przepiękny (jedno serce jes ode mnie) ale dostrzegłem coś, co mnie bardzo zaskoczyło. Pamietam, że w sezonie grzewczym, jasielskie Rumuny jeździły z wagonem ogrzewczym, a czasem nawet z parowozem jako grzejką. W Twoim modelu widzę sprzęg ogrzewania elektrycznego - rzeczywiście były takie ST43? Po jakiejś modernizacji? Strasznie to ciekawe. Napiszesz coś o tym?

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
96 5 2
Pamietam, że w sezonie grzewczym, jasielskie Rumuny jeździły z wagonem ogrzewczym, a czasem nawet z parowozem jako grzejką. W Twoim modelu widzę sprzęg ogrzewania elektrycznego - rzeczywiście były takie ST43? Po jakiejś modernizacji? Strasznie to ciekawe. Napiszesz coś o tym?
Każdy ST43 posiadał takie gniazda, a wagonów grzewczych używano, bo nie wszystkie wagony w tamtym okresie miały ogrzewanie elektryczne.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.333 504 30
Jesteście pewni, że ST43 miał prądnicę grzewczą do ogrzewania składu??? A nie jest to przypadkiem sprzęg sterowania ukrotnionego? Każdy ST43 takie miał;). Bo ja jestem prawie na 100% pewien, że te maszyny nie miały ogrzewania składu.

PX48-28

Aktywny użytkownik
Reakcje
96 5 2
Fakt, każdy miał, ale nie ogrzewania, lecz sterowania, mój błąd. Może zostanę przy tych swoich elektrowozach.
Dzięki Panie Andrzeju za interwencje bo bym tkwił w swoim przekonaniu o ogrzewaniu, co jest śmieszne przy serii ST.
Jeszcze raz przepraszam.

pumapumex

Nowy użytkownik
Reakcje
9 0 0
Witam
Czy jest jeszcze dostępna blaszka z detalami do ST43 pokazana powyżej? Teraz gdy ukazał się model od MTB chętnie bym taką zakupił. Wiem że dostępna jest blaszka od Ostbahn, ale tu jest więcej elementów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 17
Tabor 10
Tabor 29
Tabor 17
Tabor 36