• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
W nawiązaniu do mojego wpisu z dnia 23 listopada dodaję kolejny obrazek, który jak sądzę mieści się w zakresie 0,5% tych moich obrazków, których nie widział kolega Jarząbek ;)
Faktycznie, tego akurat nie widziałem, ale ponieważ znam inne ujęcia tego wagonu ... pozostaję w spodniach. ;)
że chociaż jestem wiekowym człowiekiem,
Bez przesady, są tu Koledzy dużo starsi od Ciebie, łącznie z piszącym te słowa, ale zapewniam Cię ... duchem jestem młodziusieńki. :)
Reasumując, uczestnictwo w tym forum jest tyleż samo fascynujące co i męczące.
Przede wszystkim ... dobrowolne. :)
Wesołych Świąd Chłopcy
Jak widzę coś takiego to mnie wszystko zaczyna ... swędzieć. :(

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Nie byłem, nie jestem ani też nie będę ekshibicjonistą. I nigdy się nie obnażałem ani duchowo ani też materialnie. Dlatego Twoja prośba jest zupełnie nie na miejscu.
I jeszcze jedno - pod spodniami są jeszcze inne części garderoby.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.565 112 11
W nawiązaniu do mojego wpisu z dnia 23 listopada dodaję kolejny obrazek, który jak sądzę mieści się w zakresie 0,5% tych moich obrazków, których nie widział kolega Jarząbek ;)
Dodam, że charakter mojego postępowania w odniesieniu do upubliczniania swoich kolekcji zdjęć ma charakter Świąteczny. Dzieje się tak dlatego, że chociaż jestem wiekowym człowiekiem, to nie "dorosłem" do dyskusji na temat tego, kto pierwszy i w jakim stopniu odsłoni swoje kolekcje. Takie dyskusje (prowadzone w różnych wątkach) trochę przypominają mi konwersację w piaskownicy. Reasumując, uczestnictwo w tym forum jest tyleż samo fascynujące co i męczące.
Wesołych Świąd Chłopcy :)
Zdjęcie pochodzi z amerykańskiego czasopisma Modern Mechanix, wydanie z czerwca 1936 roku.
Tekst opisuje zalety naszej Luxtorpedy.
Zobacz załącznik 441470
Pozwole sobie przetlumaczyc, nie wiem czy wniesie to cos nowego do naszej wiedzy;)
Polski "pociag torpeda", oplywowy wagon motorowy (doslowne tlumaczenie-torowy wagon) poruszajacy sie dziewiecdziesiat-trzy mile na godzine (okolo 150km/h), jest renomowany jako jeden z najszybszych pociagow w Europie. Napedzany jest motorem Diesla z automatycznym sprzeglem (?-nie wiem czy chodzi o przekladnie, ale clutch=sprzeglo), operacja prowadzona jest ekstremalnie ekonomicznie. Wagon, jeden z kilku na polskich kolejach, wiezie osiemdziesiat-szesc pasazerow. Kabina maszynisty jest cofnieta od niskiej, wystajacej chlodnicy.

wa1aw

Znany użytkownik
Reakcje
50 0 0
Chociaż to, co prezentuje (biedny Wittfeld) przestało być elektryczne, a tym bardziej spalinowe, to zamieszczam ten obrazek z życzeniami Szczęśliwego Nowego Roku 2017 :)
Wittfeld.jpg

raf_oct

Znany użytkownik
Reakcje
310 3 0
Niektóre zdjęcia które wstawiacie, prawdziwe rarytasy zwłaszcza te z lat 60 i wcześniejsze, ode mnie fragment prospektu handlowego Kolmeksu z pierwszej połowy lat 60 Z EN57-039
Scan0002.jpg
Scan0003.jpg
Scan0004.jpg