• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Niestety nie. Na tym fragmencie zaznaczyłem na żółto widoczne ścięte rogi blachy a niebieską strzałką zaznaczyłem pionowy rant deski - zauważ, że blaszka sięga poza ten rant.

Bez tytułu.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.721 65 3
Nie będę się upierał. Całkiem możliwe że masz rację. Na tym powiekszeniu rzeczywiście przypomina to tabliczkę. Natomiast chyba nie dojdziemy do tego co tam było napisane ,o ile tam miały się znajdować jakieś informacje, a nie była to tylko blacha, która miała tylko coś zakryć.

Reakcje
273 0 0
Wydaje mi się, że są to próby pracy elektrowozów EU04 w podwójnej trakcji. Za elektrowozami, a przed składem węglarek, widoczny jest wagon pomiarowy COBiRTK.
Takie zestawienie 2xEU04 (spięte kablami sterowniczymi) widywałem na stacji Łazy we wczesnych latach 70-tych.
Zdjęcia z EU04 w podwójnej trakcji są tutaj:
http://www.rail.phototrans.eu/13,3961,0,_.html
http://rail.phototrans.eu/images/photos/big/12/41964.jpg
http://rail.phototrans.eu/14,31985,0,LEW_E04_E04_22.html
Na jednym z nich widać przewody połączeniowe: elektryczny oraz dodatkowy powietrzny.

Reakcje
16 0 0
Witam wszystkich!
Zakupiłem francuskie czasopismo La Vie du Rail z 1967 roku, nr 1124. Jest tam nieco zdjęć z polskiej kolei, choć jakość jest słaba. Zeskanowałem niektóre i postaram się wkleić - niestety bardzo słabo czytelne, ale ciekawe ze względów historycznych.
1 EU07-001 z pospiesznym do Warszawy odjeżdża z Krakowa.jpg

EU07-001 odjeżdża z Krakowa Głównego z pospiesznym do Warszawy. Autor zdjęcia Louis Pilloux

7  EU04-11 na stacji Warszawa Główna.jpg

EU04-11 na stacji Warszawa Główna. Nie wiem kto jest autorem, w gazecie jest tajemniczy skrót Y.M.T.

Jeśli zdjęcia się podobają to wkleję jeszcze kilka z tej gazety, także w sąsiednim wątku parowozowym.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
16 0 0
Jak zdjęcia się podobają to wkleję następne:
9 ET21-252 w podwójnej trakcji Louis Pilloux.jpg

Autor Louis Pilloux

12 Marc Dahlstrom.jpg

Autor Marc Dahlstrom

17 ED70 z Katowic do Warszawy Breton.jpg

Ekspres z Katowic do Warszawy. Nazwisko autora zdjęcia Breton.
Przypomina mi się jak moja śp ciocia wspominała z zachwytem ekspres "Górnik" - że maszynista był w białych rękawiczkach.

15 Stonka Louis Pilloux.jpg

Oto dlaczego SM42 nazwano stonka - pamiętam jeszcze takie lokomotywy jak były w Krakowie, po SM41. Autor zdjęcia Louis Pilloux.

Reakcje
16 0 0
Niewiele więcej mam

16 SM41 Armand.jpg
.
Nazwisko autora zdjęcia Armand.

20 SN52 Louis Pilloux.jpg

Ledwie widoczny SN52 - czy ktoś wie na jakim to moście? Autor Louis Pilloux.

5 Louis Pilloux.jpg

Pociąg SKM do Gdańska - gdzieś przy wydmach? Autor Louis Pilloux

13 ST43 z pociągiem dalekobieżnym Louis Pilloux.jpg

ST43 z pociągiem dalekobieżnym. Dziwnie wygląda z tymi starymi reflektorami. Może ktoś będzie wiedział gdzie to zdjęcie jest zrobione? Autor Louis Pilloux.

Reakcje
16 0 0
Niestety w gazecie widzę tylko taką samą zlewającą się plamę, szerzą u góry, węższą u dołu. Nic nie mogę przeczytać. Numeru rumuna też nie mogę przeczytać. Myśłałem, że któś może zorientuje się np. po wieżach widocznych na horyzoncie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.020 531 30
Też mam ten numer i faktycznie, numeru na słupku nie bardzo widać, może 19, ale bez żadnej gwarancji. Dolnej cyfry zupełnie nie potrafię odgadnąć. Za to numer "rumuna" to może być 25. Pierwszej cyfry jestem prawie pewien, druga to może też być 6, 8 albo 9. Byłoby śmiesznie, gdyby to było 20.