• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Spalinowo-elektryczny hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
139 1 0
z oryginalnymi, niemieckimi pantografami.
Przyglądam się temu zdjęciu mymi niedoskonałymi oczętami i widzę że na pierwszej jednostce podniesione są oba, na drugiej i trzeciej zaś - tylko po jednym. A w dodatku są to pantografy pierwsze w kierunku jazdy.
[DOUBLEPOST=1471716104][/DOUBLEPOST]
Zdjęcie zostało zrobione pomiędzy Rogowem a Wągrami. Dawno tamtędy nie jechałem ale chyba te karłowate sosny rosną do dnia dzisiejszego.
Rosną. Pełno ich pomiędzy Koluszkami a Skierniewicami. Tylko ciut większe są dzisiaj.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
I jeszcze raz potwierdzenie tego co pamiętam, że w tamtych czasach elektrowozy były zielone z czerwonym paskiem, a nie z białym.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Kiedyś z aukcji wygrzebałem coś takiego. :)
Opisane to to było jako EU04-24 w 1960.
Wydaje mi się, że są to próby pracy elektrowozów EU04 w podwójnej trakcji. Za elektrowozami, a przed składem węglarek, widoczny jest wagon pomiarowy COBiRTK.
Takie zestawienie 2xEU04 (spięte kablami sterowniczymi) widywałem na stacji Łazy we wczesnych latach 70-tych.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 73 0
Konin - Kazimierz z MD Konin, Krzyż -Kostrzyn z MD Krzyż, Zbąszynek -Gubin z MD Ziel.Góra a następnie MD Czerwieńsk. Ale jakoś nie mogę sobie przypomnieć relacji wychodzących z Poznania.

Reakcje
198 0 0
W 1987 r. wyglądało to następująco:

SP42 z MD Krzyż
- niektóre pociągi Krzyż - Kostrzyn, a także z Krzyża w kierunku Piły
- Krzyż-Inowrocław, Krzyż - Skwierzyna, Krzyż - Czarnków, Krzyż - Wągrowiec
- Piła - Chodzież, Chodzież - Gołańcz

SP42 z Konina
- pociągi Konin - Kazimierz Biskupi

SP42 z Leszna
- niektóre pociągi Leszno - Głogów, Głogów - Bojanowo, Bojanowo - Góra Śl.
- Leszno - Ostrów Wlkp., Leszno - Krotoszyn
- Leszno - Sława Śl., Głogów - Sława Śl.
- Leszno - Sulechów, Leszno - Konotop, Leszno - Wolsztyn
- Rawicz - Kobylin, Rawicz - Miejska Górka
- Leszno - Gostyń

Dodatek milczy o bliższych okolicach Poznania.

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
248 0 0
W 1987 r. wyglądało to następująco:

SP42 z Leszna
- niektóre pociągi Leszno - Głogów, Głogów - Bojanowo, Bojanowo - Góra Śl.
- Leszno - Ostrów Wlkp., Leszno - Krotoszyn
- Leszno - Sława Śl., Głogów - Sława Śl.
- Leszno - Sulechów, Leszno - Konotop, Leszno - Wolsztyn
- Rawicz - Kobylin, Rawicz - Miejska Górka
- Leszno - Gostyń

Dodatek milczy o bliższych okolicach Poznania.
a linia Kościan - Gostyń p. Jerkę ?
na tej linii w latach 80. trafiały się parowozy - chyba z Jarocina, SP45 z Leszna i także SP42 - ale tu niestety nie pamietam dokładnie skąd / pewnie Leszno - może ktoś pamieta i pomoże ...
linia ta leży najbliżej Poznania spośród wymienionych .

Dodatkowo Czempiń - Jarocin obsługiwana była SP42 ale dopiero na początku lat 90. po wycofaniu parowozów z Jarocina.

Roberto0

Aktywny użytkownik
Reakcje
248 0 0
Super. Dzięki za link.
Góra Śląska :) Piękne wspomnienie. Uchwyciłeś może na kliszy SP45 z Bhp którym jechałeś ?

Na początku lat 90. leszczyńska lokomotywownia obsługiwała wiele ciekawych obiegów na "umierających liniach".
Tutaj np. Rawicz - Miejska Górka - Kobylin
http://www.toczka.cba.pl/details.php?image_id=1126

Tutaj Leszno - Wschowa - Sława Śląska - Kolsko
http://www.drehscheibe-online.de/foren/read.php?17,6315032,6315032 (pierwsza fotka)

Najbardziej marzy mi się jednak zobaczyć zdjęcie diesla z poc. Kościan - Gostyń...

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Zapytuję Kolegów o kolor czujnika SHP w elektrowozach i lokomotywach spalinowych w ep. IV. Zwykle był barwy nieokreślonej-rdzawej. A jaki był jego kolor fabryczny? Dziękuję za informację.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
Głowy nie dam, ale w nowych lokomotywach chyba były albo malowane na czarno, jak całość podwozia, albo były pozostawione w kolorze aluminium (obudowy były wykonane z aluminium, jako materiału nie ferromagnetycznego).