• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

SN61

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
Ostatnio coś dosyć często pisze się w tym wątku o Berolinie.
Jeśli można, to pozwolę sobie na zamieszczenie tu kilku zdjęć tego pociągu w obsłudze Ganzami (2x SN61).
Z góry przepraszam za mizerną ich jakość, ale z uwagi na walor historyczny chyba warto je zamieścić.
Fotki wykonywałem na małej stacyjce Kostrzyn Wielkopolski, ok.20 km przed Poznaniem, na trasie Warszawa-Poznań.
Na tej stacyjce, podczas pobytu u babci, spędzałem wiele godzin na obserwowaniu pociągów jeszcze za czasów trakcji parowej.
Zamieszczone zdjęcia wykonałem przeszło pół wieku temu na materiale Fotopan, a miałem wtedy 14 lat, ech . . . to były czasy !

Berolina a1b.jpg

Berolina do Berlina, Kostrzyn Wielkopolski ok. 1967, fot T.Suchorolski

Berolina c.jpg

Berolina wraca z Berlina, Kostrzyn Wielkopolski ok. 1967, fot T.Suchorolski

Berolina, SN61-54.jpg

Berolina czoło SN61-54, Kostrzyn Wielkopolski ok. 1967, fot T.Suchorolski

Uwagę zwraca odmienne malowanie pudła.

Gerson

Znany użytkownik
Reakcje
1.608 26 0
18.05.2019r. Noc Muzeów. Przejazd do Gryfic zorganizowany przez Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego.
Szczecin Główny
IMG_3632AA.jpg

Nowogard
IMG_3649AA.jpg

Płoty
IMG_3716AA.jpg

Gryfice - "skrzyżowanie" linii normalnotorowej z wąskotorową. Zdjęcie umieszczam dzięki uprzejmości i za zgodą Petera.
Resized_20190518_193015AA.jpg

Zdjęcie niestety jest trochę prześwietlone, ale i tak było najlepsze ze wszystkich jakie udało się nam zrobić. Więcej o nim będzie w relacji, do której odnośnik podałem niżej.

Gryfice
IMG_3802AA.jpg

Relację z tego wydarzenia zobaczycie i przeczytacie tutaj:
http://forum.modelarstwo.info/threads/zkmk-on-tour.42502/post-796422

Ostatnio edytowane:

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.816 138 3
Przejrzałem wątek i tej fotografii nie widziałem.

Zdjęcie zdobyte podczas imprezy FREMO na Węgrzech. Pewien Niemiec zafascynowany modelem SN61-74, który zabrałem ze sobą pokazał mi taki album, w którym było to zdjęcie. Natomiast ciekawsze jest to że twierdził on że ta Berolina jeździła do Trójmiasta.
Niestety po awarii poprzedniego telefonu nie udało mi się wszystkich zdjęć odzyskać.

20170708_183133.jpg

Ostatnio edytowane:

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
155 1 0
Kolego Arturze! Na tej fotce (z telefonu) nie bardzo umiem odczytać numeru tego pierwszego w składzie "Ganza". Może dało się odczytać z ksiażki i Pamiętasz?

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.816 138 3
Niestety nie ;/ miałem zrobione więcej zdjęć i dokładniejszych ale przepadły. Natomiast widziałem go ostatnio w Penig ale zapomniałem poprosić ponownie o fotki. Mam nadzieję że następnym razem nie zapomnę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.889 526 30
Zdjęcie pochodzi z książki Rico Bogula "Internationale Schnellzüge in der DDR und deren Reisezugwagen", EK-Verlag 2007. Na pierwszym wagonie widać numer 73, numeru drugiego nie da się odczytać. Co do Trójmiasta, to najwyraźniej koledze z Niemiec coś się pomieszało. Nic nie wiem o tym, by pociąg o nazwie "Berolina" kiedykolwiek jeździł do Trojmiasta, a nie słyszałem też o żadnym innym pociągu Berlin - Gdynia/Gdańsk prowadzonym wagonami SN61. Być może Niemiec widział w Trójmieście Ex "Neptun", który mniej więcej w tym samym czasie jeździł między Warszawą a Gdynią i też składał się z wagonów SN61 i zwykłych wagonów przedziałowych i stąd takie skojarzenie.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.816 138 3
A Gryf nie jeździł z Gdańska do Szczecina? Chyba nawet w tym wątku było o tym napisane.