• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Skrzynki "PIKART" - porady

OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Ok, temat wkrętów chyba można zamknąć. Bardzo dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość :)
Ostatecznie wybrałem ten : https://eshop.wurth.pl/Kategorie-pr...o-RW/31113508071531.cyid/3111.cgid/pl/PL/PLN/
29623365.jpg

Nieco różni się od tego proponowanego przez kolegę @corwin (zdjęcia poniżej). Ale myślę że najbardziej pasuje z tych wszystkich typów dostępnych u tego producenta.
Jeśli mogę doradzić wkręty firmy Wurth Assy 4 - samowiercące i wcinające się w drewno - nic się nie rozwarstwia - zero problemów. Zobacz załącznik 1083243

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.747 61 9
Wy tak chłopaki na serio czy sobie żarty robicie? Jeżeli tyle czasu zajmuje debata nad śrubami to jak wykonujecie dalsze prace związane z budową modułów?!

Ostatnio edytowane:

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.554 60 1
O kurcze, ja do swojej skrzynki użyłem najzwyklejszych wkrętów na wagę kupionych w sklepie budowlanym, najpierw nawierciłem otwór grubości rdzenia wkrętu, potem wiertłem do fazowania-pogłębiania (tak to się nazywa chyba) sfazowałem otwór tak aby głowa wkrętu się "schowała" w sklejce, skręciłem bez użycia kleju (chociaż możnaby spokojnie dać dla wzmocnienia) i trzyma jak diabli.

OP
OP
D

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Wy tak chłopaki na serio czy sobie żarty robicie? Jeżeli tyle czasu zajmuje debata nad śrubami to jak wykonujecie dalsze prace związane z budową modułów?!
No dyskusja jest z gatunku akademickich. No ale skoro się wywiązała...;)

Czy ten wkręt jest do drewna?
Ten ślimak nie jest zbyt delikatny.
Tutaj trzeba wyjaśnić. Bo skoro kolega uważa że niekoniecznie i można uszkodzić sklejkę to może jakiś inny.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Faktycznie cały doktorat. Do montażu potrzebujesz tego.
20241113_125700.jpg
Wiercisz. Smarujesz klejem i montujesz na czarne wkręty. By skrzynka się nie wichrowała na płaskiej powierzchni obciążam dwoma kawałkami szyn na 24 godziny.
Całą skrzynkę od środka pomaluj dwa razy lakierem nitro podkładowym.