• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? Skrzynki "PIKART" - porady

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.231 100 4
Niestety, większość ludzi myli pojęcie "moduł" z pojęciem "segment". Moduł to element, który może być łączony z różnymi innymi modułami i w różnych konfiguracjach dzięki standardowym połączeniom. Segment jest elementem większej całości, który ma swoje konkretne miejsce i może być połączony tylko z konkretnymi innymi segmentami. W makietach modułem może być jeden segment (np. szlakowy), albo kilka segmentów, które zawsze są ze sobą łączone tak samo, np. stacja, składająca się z kilku segmentów, zawsze stanowi jeden moduł.
Andrzejku, pełen szacun, rozwaliłeś system i gdyby nie to że dziś Bo-bo, a wczoraj Heidi i Landwasser Express, a do tego info, że Zugenschlucht jest dostępna, to bym Ci podokuczał, ale ciesz się moim szczęściem.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.362 452 99
Niestety, większość ludzi myli pojęcie "moduł" z pojęciem "segment". Moduł to element, który może być łączony z różnymi innymi modułami i w różnych konfiguracjach dzięki standardowym połączeniom. Segment jest elementem większej całości, który ma swoje konkretne miejsce i może być połączony tylko z konkretnymi innymi segmentami. W makietach modułem może być jeden segment (np. szlakowy), albo kilka segmentów, które zawsze są ze sobą łączone tak samo, np. stacja, składająca się z kilku segmentów, zawsze stanowi jeden moduł.
Można prościej. Moduł posiada chociaż jeden znormalizowany profil przejściowy, a segment nie ma żadnych profili przejściowych.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.454 68 5
Tu się nie zgodzę, bo może istnieć moduł w postaci jednego segmentu, który w tym przypadku musi mieć profile przejściowe z obu stron, jeśli ma być wpięty do szlaku z innymi modułami.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.922 577 30
segment nie ma żadnych profili przejściowych
Segment nie musi, ale może mieć typowe profile, co jednak nie zawsze znaczy, że można go wpiąć wszędzie, może być przeznaczony wyłącznie do określonego układu z innymi segmentami.
może istnieć moduł w postaci jednego segmentu
Przecież o tym pisałem:
W makietach modułem może być jeden segment (np. szlakowy), albo kilka segmentów
A skoro już zabrałem głos, to poproszę kolegę @Tomasz Sauer o nieco więcej szacunku dla starszych. Już dawno nie jestem Andrzejkiem i nie życzę sobie takich odzywek. Nie znamy się osobiście i wypraszam sobie takie spoufalanie się. A "dokuczanie" kolegi Tomasza mało mnie wzrusza, choć przyjemne oczywiście nie jest. Ale świadczy tylko jak najgorzej o tym, kto "dokucza". Smutne...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
721 4 0
Jako uczestnik i obserwator kilku forów/for/forumów* "kartonowych", "plastikowych" oraz "kolejowych" zdecydowanie uwielbiam przeglądać te "kolejowe". Przeglądając to forum (oraz kiedyś inne "kolejowe", które uległy już anihilacji) stałem się mimo woli socjologiem, choć z zawodu, który wykonywałem tylko przez 1,5 miesiąca, jestem - a raczej byłem - konstruktorem samolotów :cool:

*niewłaściwe skreślić

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.231 100 4
Segment nie musi, ale może mieć typowe profile, co jednak nie zawsze znaczy, że można go wpiąć wszędzie, może być przeznaczony wyłącznie do określonego układu z innymi segmentami.

Przecież o tym pisałem:

A skoro już zabrałem głos, to poproszę kolegę @Tomasz Sauer o nieco więcej szacunku dla starszych. Już dawno nie jestem Andrzejkiem i nie życzę sobie takich odzywek. Nie znamy się osobiście i wypraszam sobie takie spoufalanie się. A "dokuczanie" kolegi Tomasza mało mnie wzrusza, choć przyjemne oczywiście nie jest. Ale to świadczy tylko jak najgorzej o tym, kto "dokucza". Smutne...
Znamy się osobiście, a może inaczej ja cię znam osobiście, a to że jesteś tak ubogacony kulturą, iż nie potrafisz przywitać się jak normalny człowiek to już tylko świadczy o Tobie, Andrzejku, bo Andrzejkiem zostaje się do końca życia bez względu na wiek.
A na marginesie nasz ukochany i jedyny specjalisto od budowy makiet, pytanie podstawowe: ile segmentów, modułów i co tam jeszcze znajdziesz w wiki w życiu zbudowałeś, ile makiet w życiu zaprojektowałeś i ile razy uczestniczyłeś w budowie makiety modułowej?
To tylko jeden segment jakże prostego modułowego pytania.