Kiedy Pionier elektryfikacji modułów pisze mi coś takiego, to nie ważny brak snu, głód i niezmieniona bielizna - trzeba działać.

Niestety prace wykonywałem po zmroku, stąd fatalne oświetlenie ale chyba coś widać.
Słupy Viessmanna zakupuję w paczkach po 10 sztuk - te na zdjęciach są do nabycia w Loko-Model (ale mieszkańcy Wrocławia i okolic mogą się zaopatrzyć za niższą cenę -142PLN we Wrocław Model Centre

)
Zobacz załącznik 258282
Drugą ważną rzeczą jest piła tarczowa, potrzebna jest bowiem precyzja.

wiem, w moich ustach (klawiszach) brzmi to śmiesznie - też się pośmiałem. Moja piła tarczowa pochodzi z Lidla
Zobacz załącznik 258289
Po wyjęciu słupa należy oddzielić wysięgnik od masztu. Dla tych, którzy tego jeszcze nie robili proponuję zacząć od górnego odciągu ukośnika: wpierw, przy samym izolatorze dość mocno przesunąć go w górę, a następnie odchylić. Dolny izolator podobnie. Perwsze zdjęcie pokazuje kształt mocowań.
Zobacz załącznik 258290
Zobacz załącznik 258291
Zobacz załącznik 258292
Robotę lepiej robić "hurtowo" - upodlenie związane z "upupliwością" poniższych zabiegów nie może spotykać człowieka częściej niż raz w miesiącu, w przeciwnym razie mogą przepalić się bezpieczniki "pod kopułką" i można wpaśc w psychozę.
Zobacz załącznik 258293
Ja zaczynam od masztów - skoro chłopaki tak się tłoczą
Zobacz załącznik 258294
Ciekma pisał kiedyś - uwaga na pękające piły tarczowe. Nigdy nie piłujcie bez okularów ochronnych, a jeżeli ich nie macie (jak ja), to nie trzymajcie głowy na wysokości piły.
Zobacz załącznik 258295
Można wypiłować nie jak ja - co drugą poprzeczkę, a co trzecią - wtedy słupy będą wyglądały niemal identycznie jak dla sieci pół skompensowanej (czyli małych prędkości ale za to bardzo klimatycznej zwłaszcza dla stacji odwzorowanych w IV epoce).
Takie słupy idą do malowania - maszt na szaro, a podstawa na czarno. Akurat nie mam teraz czarnej, matowej farby więc pokażę o co mi chodzi na innym słupie (z wysięgnikiem KLUBY).
Zobacz załącznik 258296
Co robię z wysięgnikami pokażę za dwie godziny - wzywają obowiązki domowe
CDN