• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Sieć trakcyjna

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
490 8 0
Obawiam się, subiektywnych opinii może nie być. Jeżeli to jest "nowość" to pewnie nikt jeszcze ich nie ma.
Z mojej strony napiszę tylko tyle, że nieciekawie wyglądają. Jak dla mnie, jest słaby odlew. Wysięgnik to również odlew. Mocowanie na przylepiec :D

Lepiej dołożyć trochę i kupić dużo lepsze Viessmann'a
A jak je przerobić to bstok70 pokazał.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.726 112 11
Obawiam się, subiektywnych opinii może nie być. Jeżeli to jest "nowość" to pewnie nikt jeszcze ich nie ma.
Z mojej strony napiszę tylko tyle, że nieciekawie wyglądają. Jak dla mnie, jest słaby odlew. Wysięgnik to również odlew. Mocowanie na przylepiec :D

Mozna z tym popracowac; najpierw zrobic szablon do lutowania wysiegnikow odpowiadajacy wymiarom tych plastykowych. W miejscu gdzie wysiegniki koncza sie izolatorami, zostawic troche ekstra drutu, tak zeby wygiac i miec mozliwosc wsadzic wysiegniki w wystajace elementy slupa. Oczywiscie za nim sie wygnie drut na koncach, trzeba nalozyc talerze izolatorow. Nie wiem czy Kolega posiada mini wiertelka, potrzebne do nawiercenia dziur w tych elementach.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.671 37 1
Bardzo fajne schematy. (y) O sieci pól skompensowanej już w tym wątku tasiemcu krótko było przy okazji poszukiwań słupów. Andrzej Harassek zwrócił wtedy uwagę na możliwości jej stosowania ograniczone do lokomotywowni, torów odstawczych, torów stacyjnych czy też linii kolejowych małych prędkości. Ja odkryłem u siebie zasoby tych słupów z czasów funkcjonowania Składnicy Harcerskiej i po dorobieniu izolatorów (doskonałym ich dawcą okazały się słupy firmy Hulacki) umieściłem w Lokomotywowni Pozaklasowej Popowów Fabryczny. Tu na zdjęciach jeszcze z "rurami kanalizacyjnymi" zamiast przewodów ale lokomotywownię będę modernizował dopiero po skończeniu samej stacji.
Pół skompensowana 1.jpg

A tu zbliżenie na izolatory i same słupy - nieco przeskalowane ale jedyne w swoim rodzaju - jeszcze takie można znaleźć w kilku miejscach na sieci PKP
Pół skompensowana 2.jpg

Co do tych słupów, to nie są one za bardzo polsko-wyglądające :(. Tak jak Marqus piszesz - pewnie lepiej wydać więcej i polonizować Viessmanny. Wszak i tak modelarstwo to lata budowy (nie dotyczy Daniela Loko :)) więc jest czas na uzbieranie potrzebnych rzeczy, a grosz wydany etapami nie jest tak bardzo widoczny i przez to nie powoduje nadmiernej depresji.:)

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.853 179 15
Bardzo fajne schematy. (y) O sieci pól skompensowanej już w tym wątku tasiemcu krótko było przy okazji poszukiwań słupów. Andrzej Harassek zwrócił wtedy uwagę na możliwości jej stosowania ograniczone do lokomotywowni, torów odstawczych, torów stacyjnych czy też linii kolejowych małych prędkości. Ja odkryłem u siebie zasoby tych słupów z czasów funkcjonowania Składnicy Harcerskiej i po dorobieniu izolatorów (doskonałym ich dawcą okazały się słupy firmy Hulacki) umieściłem w Lokomotywowni Pozaklasowej Popowów Fabryczny. Tu na zdjęciach jeszcze z "rurami kanalizacyjnymi" zamiast przewodów ale lokomotywownię będę modernizował dopiero po skończeniu samej stacji.
Zobacz załącznik 290081
A tu zbliżenie na izolatory i same słupy - nieco przeskalowane ale jedyne w swoim rodzaju - jeszcze takie można znaleźć w kilku miejscach na sieci PKP
Zobacz załącznik 290082

Co do tych słupów, to nie są one za bardzo polsko-wyglądające :(. Tak jak Marqus piszesz - pewnie lepiej wydać więcej i polonizować Viessmanny. Wszak i tak modelarstwo to lata budowy (nie dotyczy Daniela Loko :)) więc jest czas na uzbieranie potrzebnych rzeczy, a grosz wydany etapami nie jest tak bardzo widoczny i przez to nie powoduje nadmiernej depresji.:)

masz tyle wspaniałego taboru, ta trakcja taka fajna...aż prosi się .. o spatynowanie taboru .. nabrało to by takiego niesamowitego wymiaru ..

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
147 6 0
Elektryfikacja Radzymina nabiera rozpędu. Kolejne dwa moduły zelektryfikowane, to już jest 6 z 13.
DSCN7167.JPG
DSCN7165.JPG
DSCN7166.JPG

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
395 5 1
A te słupy w peronie przy budynku to tak stoją w oryginale? Bo za bezpiecznie to nie jest, tuż przy białej linii na peronie wydaje się za blisko jak na peron.

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
147 6 0
W realu wygląda to tak. Budynek jest nieco dalej, a i słup jest w innym miejscu.
To jest pierwszy moduł za głowicą i tak mi wyszło rozmieszczenie słupów.
Jest niepoprawnie, ale da się jeździć pod drutem. ;)

upload_2015-5-3_19-26-59.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.814 573 30
A te słupy w peronie przy budynku to tak stoją w oryginale? Bo za bezpiecznie to nie jest, tuż przy białej linii na peronie wydaje się za blisko jak na peron.
W rzeczywistości postawiono by słupy dalej od krawędzi peronu. Wysięgniki byłyby albo wydłużone, albo zamonotowane byłyby na dodatkowej jakby ramie, odsuniętej od słupa. Drugim możliwym rozwiązaniem jest zastosowanie na międzytorzu słupów dwustronnych.

_8A_0430.jpg
DCP_0570.jpg
DCP_0400.jpg

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kiedy Pionier elektryfikacji modułów pisze mi coś takiego, to nie ważny brak snu, głód i niezmieniona bielizna - trzeba działać. :) Niestety prace wykonywałem po zmroku, stąd fatalne oświetlenie ale chyba coś widać.
Słupy Viessmanna zakupuję w paczkach po 10 sztuk - te na zdjęciach są do nabycia w Loko-Model (ale mieszkańcy Wrocławia i okolic mogą się zaopatrzyć za niższą cenę -142PLN we Wrocław Model Centre ;))
Zobacz załącznik 258282
Drugą ważną rzeczą jest piła tarczowa, potrzebna jest bowiem precyzja. :LOL: wiem, w moich ustach (klawiszach) brzmi to śmiesznie - też się pośmiałem. Moja piła tarczowa pochodzi z Lidla :)
Zobacz załącznik 258289
Po wyjęciu słupa należy oddzielić wysięgnik od masztu. Dla tych, którzy tego jeszcze nie robili proponuję zacząć od górnego odciągu ukośnika: wpierw, przy samym izolatorze dość mocno przesunąć go w górę, a następnie odchylić. Dolny izolator podobnie. Perwsze zdjęcie pokazuje kształt mocowań.
Zobacz załącznik 258290
Zobacz załącznik 258291
Zobacz załącznik 258292
Robotę lepiej robić "hurtowo" - upodlenie związane z "upupliwością" poniższych zabiegów nie może spotykać człowieka częściej niż raz w miesiącu, w przeciwnym razie mogą przepalić się bezpieczniki "pod kopułką" i można wpaśc w psychozę.
Zobacz załącznik 258293
Ja zaczynam od masztów - skoro chłopaki tak się tłoczą ;)
Zobacz załącznik 258294
Ciekma pisał kiedyś - uwaga na pękające piły tarczowe. Nigdy nie piłujcie bez okularów ochronnych, a jeżeli ich nie macie (jak ja), to nie trzymajcie głowy na wysokości piły.
Zobacz załącznik 258295
Można wypiłować nie jak ja - co drugą poprzeczkę, a co trzecią - wtedy słupy będą wyglądały niemal identycznie jak dla sieci pół skompensowanej (czyli małych prędkości ale za to bardzo klimatycznej zwłaszcza dla stacji odwzorowanych w IV epoce).
Takie słupy idą do malowania - maszt na szaro, a podstawa na czarno. Akurat nie mam teraz czarnej, matowej farby więc pokażę o co mi chodzi na innym słupie (z wysięgnikiem KLUBY).
Zobacz załącznik 258296
Co robię z wysięgnikami pokażę za dwie godziny - wzywają obowiązki domowe
CDN :)
Super Ci to wyszło te blaszki ,które są do odcięcia ja odcinam zwykłą obcinaczką do paznokci,później lekko pilniczkiem , dodałem ramie od ciągowe z zestawu Ostban i no i mój pierwszy słup spolszczony według Twojego sposobu.Do malowania zdejmujesz imitację śrub ?

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.671 37 1
... mój pierwszy słup spolszczony według Twojego sposobu.Do malowania zdejmujesz imitację śrub ?
Malowanie to moja pięta Achillesa - nie mam aerografu, a poza tym jakoś mi to nie idzie. Spray`em maluję całość maskując izolatory. Na koniec próbuję "brudzingu" ale .... (n)
Po pomalowaniu ale przed "brudzingiem"
po malowaniu.jpg

Po brudzeniu ratuje już tylko półmrok (zdjęcia z krzaków, gdzie niespodziewanie obudziłem się rano po imprezie z okazji otwarcia nowej siedziby Energetyki) :rolleyes:
z krzaków.jpg

Ale, ale! Pokażesz swój spolonizowany słup? :)

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jakiej długości jest twój przewód jezdny ? od słupa do następnego , co ile cm trzeba wlutować te pionowe druty co łączą drut z liną nośną , zrobiłem sobie tak na próbę jeden drut jezdny jeszcze przed modyfikacją słupów z drutu stalowego sprężystego 0,3 mm ,po dodaniu ramienia od ciągowego muszę zrobić nowy ,ścieram oksydę w miejscu lutowania na to kwas trochę kalafonii i odrobinkę cyny , nawet mocno trzyma , mam jeszcze pastę easy print ale z nią mi gorzej się pracuję. Ta pasta KOKI jest taka dobra ?

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Koki ale razem z tym topnikiem.
Jak mi się skończy easy print to kupię sobie koki zobaczę czy jest różnica , tę pastę easy wyciskam trochę, w środek wstrzykuję płynny topnik i mieszam pędzelkiem i otrzymuję płynną jak woda masę ,którą najcieńszym pędzelkiem rozprowadzam po krawędziach lutowanych przedmiotów sposób dobry do blaszek .

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
254 4 0
.... Mocowanie na przylepiec ...
Zdecydowanie odradzam klejenie słupów trakcyjnych na cieńkiej taśmie dwustronnej, gdyż nie jest to zbyt trwałe rozwiązanie.
Gdy pojawią się upały, to możesz zaliczyć poważną katastrofę.
Mimo wszystko słupy powinny być wklejane do podłoża na przynajmniej jednym bolcu, żeby waga oraz naprężenia sieci trakcyjnej nie położyły slupów - to jest do zrobienia.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Udało się komuś prawidłowo poskładać słup żelbetowy od Ostban ? Kupiłem jeden na próbę przy okazji innych elementów sieci , pisałem do autora odpisał ,że będzie instrukcja lecz ja nie mogę się doczekać ,korci mnie polutować ale nie wiem jak a nie chcę sknocić .

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
@vs125 No i co z tym słupem? Udało Ci się go złożyć? Pokaż coś proszę! Ja jeszcze takiego nie wykorzystywałem i bardzo jestem ciekaw...
Sam słup żelbetowy jeszcze nie jest złożony ( zlutowany) nadal nie ma instrukcji na stronie autora projektu , ale próbowałem go poskładać na ''sucho'' podklejać taśmą i,sam zarys słupa w ten sposób można już wstępnie złożyć ,zostają jeszcze trzy blachy ?? mają iść w środek ?? sam nie wiem ,wiem gdzie takie słupy stoją i muszę tam pojechać i dokładnie obejrzeć ,może to coś rozjaśni ,kupiłem go na próbę i to też na ostatnią chwilę bo już wszystkie prawie się sprzedały i mam tylko 1 szt. zaopatrzyłem się w topnik Ts-81 szkoda tylko że on jest korozyjny , ale czyni ''cuda'' Jak uda mi się zrobić zdjęcia na których coś będzie widać ( aparat mam uszkodzony a tak:) śmiesznie:) się zepsuł że robi super zdjęcia w zupełnej ciemności lecz trudno coś sfotografować jak się nic nie widzi ) to wrzucę fotkę w tym stanie co jest ,może jaki ekspert się znajdzie i coś podpowie.Spolszczyłem dwa Viessmany według Twojego sposobu jeszcze nie pomalowałem , planuję zrobić drut jezdny do nich 0,3 mm z drutu stalowego sprężystego nawet się go nie źle lutuję z tym Ts-esem , także na razie zwalniam tempo z trakcją rozważam "polski " Viessmann lub Osthban w finalnej wersji co mi się lepiej spodoba aby postawić na mini makiecie którą będę sobie budował.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Budownictwo i pozostała infrastruktura 91