• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Siala baba.....trawe :)

Reakcje
45 1 5
Czy to normalne, ze dluzsza trawa Noch (07111 12mm) nie chce stac prosto tylko sie kladzie? Uzywam elektrosadzarki Noch i kleju oraz trawy tej samej firmy. Nie wiem czy cos zle robie czy tez taki jej urok? Probowalem sadzic bezposrednio na sklejke oraz na wczesniej posadzona krotka trawe. Elektrosadzarke "przypinam" do gwozdzia wbitego w podloze najdalej w promieniu 40-50 cm od miejsca sadzenia.

Czy ktos z Was uzywa takiej elektrosadzarki, bo mam tez pytanie techniczne :)
Ta 12mm sadzi się bardzo źle i się kładzie. Chyba by trzeba wyższego napięcia do jej sadzenia. Ja też mam sadzarkę Noch'a...

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Nohab
Ciekawa informacja. Przyznam, ze nie wiedzialem ze ta elektrosadzarka posiada opcje Wciagania, czyli odzysku??? Sa tam dwie mozliwosci przesuniecia wlacznika. Rozumiem, ze trzeba sadzic na "pierwszym biegu"? czerwona lampka zapala sie na drugim. Czy ktos z Was ma podobne doswiadczenia?

Reakcje
45 1 5
Grassmaster od firmy Noch ma w zestawie jeszcze taki lejek to sadzenia trawy na małej powierzchni. Jednakże po jego założeniu trawa która wylatuje spada raczej na kupkę aniżeli prosto. Zamiast ładnej kępki trawy mamy kupkę siana. Problem ten można podobno rozwiązać w sposób który został kiedyś zaprezentowany na niemieckim forum Summis Modellbahnforum przez jednego z użytkowników. Tutaj znajduje się link do wątku:

http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?t=107756&p=1241073

Z uwagi na to że nie wszyscy znają język niemiecki, wklejam tłumaczenie odpowiedniego postu:

Ich habe soeben meinen Grasmaster modifiziert, indem ich deinen Vorschlag umgesetzt habe.
(Właśnie zmodyfikowałem swój Grassmaster według twojej propozyscji).

Wenn ich jetzt den Feindosierer aufsetze, so dass der Draht Verbindung zum Locheinsatz des Dosierers hat ist das Ergebnis schon verblüffend.
(Jak teraz zakładam nakładkę do sadzenia punktowego, tak żeby drucik dotykał płytki z dziurkami, rezultat jest niesamowity).

Vorher fielen die Grasfasern einfach aus dem Feindosierer und blieben als Häufchen liegen, ungefähr so...
(Poprzednio włókna trawy wypadały z lejka i leżały na kupce, mniej więcej tak...)

Nach der Modifizierung sieht das Ganze doch schon recht ansehnlich aus...
(Po modyfikacji wszystko stoi i można już na to popatrzeć...)

Ten drucik trzeba wetknąć w tą krótką rurkę wewnątrz.

CIekawe czy po założeniu zwykłego sitka tak y ten kabelek go dotykał sadzenie też się poprawi? Spróbuję dziś wieczorem i dam znać...

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
walter_r
Nie ukrywam, ze głównie używałem tego lejka i rzeczywiście efekt był jak na załączonych zdjęciach.
wracając do tego przełącznika na elektrosadzarce, to czy używasz go w pozycji 1 czy 2 i kiedy zapala się ta czerwona lampka?

Reakcje
45 1 5
Używam z czerwoną lampką. Co jakiś czas powraca temat tego dwustopniowego przełącznika i możliwości odzyskiwania trawy. Z tego co pamiętam to miałem nadzieję że to pierwsze ustawienie (niby bez odzysku) da lepsze efekty ale o ile sobie przypominam to nic z tego nie było. Dzisiaj wieczorem też spróbuję na krótszych trawach.

Nie ukrywam - teraz z niecierpliwością czekam na mój Greenkeeper :) 55kV podobno daje piękne efekty.

Reakcje
45 1 5
A ja dziś wieczorem :p :) No to... sadzim!
[DOUBLEPOST=1418418834,1418417933][/DOUBLEPOST]Aha i jeszcze zapomniałem dodać - to się może przydać:

Powielacz i reszta układu w urządzeniu siedzi luzem w obudowie latarki (tak tak - latarki! Kto widział wie o czym mówię...). Podczas sadzenia i potrząsania wszystko w środku lata. Po pewnym czasie (niedługim!) spowodowało to że jeden z przewodów we wnętrzu się złamał i musiałem go przylutować. Warto zatem napchać do środka jakichś woreczków foliowych albo gazet albo innych trocin żeby to co w środku nie latało. Do tego doszedł też problem z obluzowaną podstawą tej latarki ale to akurat można prosto rozwiązać taśmą klejącą :) Druga generacja chyba jest trochę lepsza.

Ogólnie. Czy gdybym teraz miał kupować elektrosadzarkę to zdecydowałbym się na Grasmastera od Noch'a? Chyba nie. Heki ma bardzo ładne urządzenie:

FlockStar_001.jpg

Zalety:

- wygląda na dużo trwalsze
- zasilane jest z zasilacza a nie z baterii

Wada:

- na wyjściu jest 18kV :(
- cena $189.00 (!!!)

Tak jak pisałem, czekam aż przyjdzie dziś zakupiony świeżuteńki 55kV Greenkeeper :) Podoba mi się mnogość sitek

gk.jpg

http://www.rts-greenkeeper.de/rts-g...age=flypage.tpl&product_id=556&category_id=95

Reakcje
45 1 5
Nooo... niestety są... przekonałem żonę że Greenkeeper to inwestycja na lata :D A i po cichu też miałem taki plan że kupiłem na ebay coś takiego chińskiego jak negative ion generator które to niby ma możliwość generowania pola o napięciu 50kV i można to popiąć do siteczka itd. ale nie miałem odwagi się za to zabrać...

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
No to zycze powodzenia i jutro wymienimy sie wrazeniami :) :)

Ja kupujac jakis czas temu Nocha tez dorobilem ideologie. Pamietam jak zona wtedy powiedziala, ze Moze najpierw powinienem zaczac budowac makiete .... :D:D:D

Reakcje
45 1 5
Drucik zrobiłem i... rezultaty nijakie takie. Niby lepiej sadzi z normalnymi sitkami niż przedtem ale lejek nadal nie daje rezultatów jakich bym oczekiwał. No nic poczekamy na nową zabawkę :)

A tak wygląda modyfikacja:

image.jpg

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Poniewaz dyskusje dot elektrosadzarek mamy za soba, chcialem teraz dopytac jakie konkretnie trawy rekomendujecie? Mam tu na mysli firmy, długosc i kolory ... :)