• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Siala baba.....trawe :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
@Biba1966 "..dzisiejsza relacje postanowilem dedykowac kolegom-modelarzom ktorzy chcieli by wykonac imitacje trawy na swoje moduly a nie posiadaja elektro-sadzarki. "

Rewelacja. Kolejny etap moich przygotowań. Ciekawy jestem czy trawa tak przygotowana jak opisujesz może poleżeć dłużej czy trzeba ją robić na bieżąco w trakcie budowy makiety. Okaże się i dam znać.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Probowalem szukac odpowiedzi na moje pytanie na forum, ale poniewaz nie znalazlem to postanowilem je zadac w tym watku, bo jego tytul bardzo do tego pasuje.
Planuje swoje pierwsze prace zwiazane z sadzeniem trawy i chcialbym wiedziec czy podloze nalezy wczesniej jakos "zagruntowac"? Trawe bede sadzil elektrosadzarka uzywajac przeznaczonego do tego kleju Nocha, ale takze i mieszanki Wikolu z woda (50/50 jak gdzis wyczytalem). Powierzchnie do obsadzenia to m.in sklejka, gips, korek itd..... dlatego wlasnie zastanawiam sie czy wczesniej nie nalzey czegos uzyc (?) czy tez moge klasc klej i sypac trawe?
Rozumiem, ze trawa zasloni "podloze" i nic tam nie bedzie przeswitywac? Wazne, ze jest to dla mnie zwlaszcza tam gdzi np korek laczy sie ze sklejka lub gipsem i wystepuja rozne kolory i struktury podloza.

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
Podłoże które jest zaszpachlowane, goły korek, bądź sklejkę można bezpośrednio smarować wikolem i siać trawkę ale przed tą czynnością warto podłoże pomalować na np: ziemisty, szary, bądź jakiś ciemny kolor, niektórzy malują na zielono ( ja jeszcze nie próbowałem). Do smarowania gruntu dobrze nadaje się klej do tapet zmieszany z wikolem co powoduje że na powierzchni nie tworzy się skórka i klej długo pozostaje mokry. Osobiście dla Mnie wikol też jak najbardziej się nadaje tylko nie 50/50 rozcieńczony z wodą gdyż będzie za wodnisty w efekcie czego trawka będzie się w nim topić i kłaść, wystarczy konsystencja gęstej śmietany, następnie smarujesz nie od razu całą powierzchnię tylko częściowo (by nie powstała jak pisałem skórka) i przystępujesz do sadzenia, po czym smarujesz dalszą część powierzchni i sadzisz dalej i tak w kółko. Od razu po wysianiu trawki możesz całość posypać pyłkiem przez pończochę (polecam pyłki Polaka), natomiast wracając do kleju to możesz go jeszcze zabarwić właśnie na jakiś ziemisty itp. kolor.

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Rozumiem, ze trawa zasloni "podloze" i nic tam nie bedzie przeswitywac?
Jakby człek nie siał, zawsze coś może spod spodu łysnąć, więc lepiej przygotować podłoże tak, jak pisał Zontek powyżej. Osobiście polecam szpachlę Acryl Putz ze Śnieżki. Niedroga, a nawet cienka warstwa nada strukturę, którą łatwiej pomalować (nawet najtańszą farbą akrylową). Prześwity na pomalowanym podłożu nie będą błyszczeć golizną.
Jestem też fanem mieszania wikolu z klejem do tapet (mam taki w proszku, rozcieńczam najpierw z wodą). Wychodzi eleganckie zsiadłe mleko, wygodnie się rozsmarowuje i nie psuje się nic jak wyschnie.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Zonek i Baranek,
dziękuję Wam za informacje. Mam jeszcze pytanie jaka w jakich proporcjach zmieszać wikol z klejem do tapet i wodą. :)

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Tutaj nie ma raczej gotowych proporcji. Wyznacznikiem jest konsystencja - kwaśne mleko/kefir. Wikolu wchodzi więcej bo to ob głównie w tym wszystkim klei.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Dobrze, bede probowal.
Dopytam jeszcze czy klej do tapet - mam Metylan - najpierw rozpuscic w wodzie i dodac do wikolu, czy tez moge go do wikolu dosypac?
Rozumiem, ze takim "mixem" moge i gruntowac i sadzic trawe?

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Tak, najpierw mieszam klej do tapet z wodą (nie pamiętam jak się mój nazywa, ale jest w proszku) o potem dolewam wikolu do uzyskania zadowalającej konsystencji.
W kwestii gruntowania trudno mi coś powiedzieć, bo nie gruntowałem nigdy osobną warstwą.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Jeszcze raz dziekuje, czyli najpierw zabarwie podloze, potem bede sadzil trawe elektrosadzarka na mieszance kleju do tapet i wikolu.

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
A ja podłoże przygotowuje tak: kształtuje teren, z papieru styropianu, gazet, Śnieżki, o której pisał Baranek, potem przygotowuje wikol mieszany z pigment em do farb z Castorama. Następnie całość maluje ta mieszanką i czekam aż wyschnie:) potem sądzę na rozrzedzonym wikolu.

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Czy to normalne, ze dluzsza trawa Noch (07111 12mm) nie chce stac prosto tylko sie kladzie? Uzywam elektrosadzarki Noch i kleju oraz trawy tej samej firmy. Nie wiem czy cos zle robie czy tez taki jej urok? Probowalem sadzic bezposrednio na sklejke oraz na wczesniej posadzona krotka trawe. Elektrosadzarke "przypinam" do gwozdzia wbitego w podloze najdalej w promieniu 40-50 cm od miejsca sadzenia.

Czy ktos z Was uzywa takiej elektrosadzarki, bo mam tez pytanie techniczne :)

Ostatnio edytowane:

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
52 0 0
Wszystko brzmi nieźle, oprócz promienia wokół gwoździa. Możliwe, że to urok sadzarki własnoręcznie robionej, ale ja zwykle sadzę w promieniu do 10 cm od gwoździa.