• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Siala baba.....trawe :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
912 79 5
Gdzie pojawił się problem? Może prąd Ci gęstnieje? ;)Dobra sadzarka sadzi nawet z kabelkiem uziemiającym wiszącym luzem w powietrzu.. Osobiście lubię ten moment, gdy trawka się naelektryzuje i nieprzyklejone włoski lecą do góry. Zawsze jakiś % odskakuje na boki.
Inna sprawa, że trawy różnych producentów reagują na gęstość prądu. Jedne ładnie stają, inne niestety mniej.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Właśnie Zbyszku chodziło o to co napisałeś: "trawka się naelektryzuje i nieprzyklejone włoski lecą do góry. Zawsze jakiś % odskakuje na boki."
Nie miałem z tym po prostu wcześniej do czynienia i stąd moje zdziwienie. Po prostu doszedłem do tego etapu, że po zbliżeniu sitka miałem właśnie taki odlot trawek. Faller 2mm nie stawał, natomiast Auhagen 2mm już tak. Popróbuję więc trochę z różnymi trawkami i pewnie dojdę do jakiejś techniki :) Problem leży też w kleju (wikolu), który zbyt szybko wysycha na wierzchu, ale sprawdzę patent z klejem do tapet.

Reakcje
1.781 13 0
Niestety, najgorzej sadzi się trawka Polaka , ale tylko trawki o wys.od 4mm w górę.. Są grube i szczeciniaste, dlatego z traw suchych i dłuższych, polecam Mininatur, gdzie trawki bez względu na długość, mają tę samą grubość igiełki:)...

Reakcje
1.781 13 0
Moja starsza elektrosadzarka nie dawała rady z grubymi igiełkami Polaka.:oops:. Chociaż teraz mam szatańską elektrosadzartkę ( zupełnie jak paralizator:D), ale z grubymi trawami od Polaka jeszcze nią nie próbowałem:). Nie wiem , ale z traw polaka lubię te tylko od 1mm do 4mm. Natomiast Mininautr też ma wielkie trawska i grube( 8mm) ...i matowe , ale te się sadzą doskonale:)

piterson

Znany użytkownik
Reakcje
61 0 0
A czym i jak przyklejacie takie gotowe zbiory krzaków np. Z Polaka maliny. One mają taką jakby gąbkę z dołu przez co odstaje ponad powierzchnię posadzone juz trawy. Z góry dziekuje:)

Reakcje
1.781 13 0
Do sadzenia krzaków, dobry jest klej kontaktowy w spray'u np. Faller, Noch lub Uhu...Spryskujesz blisko powierzchnię i od razu przyklejasz w dane miejsce krzaczki:)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
912 79 5
A czym i jak przyklejacie takie gotowe zbiory krzaków np. Z Polaka maliny. One mają taką jakby gąbkę z dołu przez co odstaje ponad powierzchnię posadzone juz trawy. Z góry dziekuje:)
Przede wszystkim, to trzeba to odciąć ostrym nożem do tapet i wklejać albo tak jak napisał Daniel, albo na wikol.

Reakcje
1.781 13 0
No właśnie, te spody tych krzaczków są dość wątpliwej jakości - zawsze odcinam około +- 0,5 cm od spodu i dopiero wklejam krzak w dane miejsce...:)

SM03-422

Znany użytkownik
Reakcje
675 9 1
Panie i panowie,mam takie pytanko,mianowicie gdzie lub od kogo można nabyć elektrosadzarkę tak za 100-150 złotych?

Abarth

Znany użytkownik
Reakcje
234 5 0
Ja zrobiłem sobie kiedyś w łapki na muchy i przerobiłem bezpośrednio pod zasilacz, aku wyrzuciłem. Ja mam trawki Polaka i Noch, Noch sadzi się super, na Polaka narzekam za każdym razem:mad:

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Panowie,
Są ważne daty w życiu mężczyzny - pierwszy oddech, pierwsza miłość, pierwsza gitara, pierwsze piwo... Od wczoraj do tych milowych kroków zaliczam pierwszą elektrosadzarkę. Zrobił ją dla mnie Maciek po tym jak wstawił się mną Daniel (tak jest podobno szybciej);)
I powiem tak - jest zaje-mega-turbo-super fajna. Wprawdzie jak na moją skalę o jakieś trzy razy za duża:ROFL: ale naprawdę estetycznie wykonana i bardzo funkcjonalna. Pozwalam sobie na darmową reklamę Maćkowego produktu, bo uważam, że porządnym rzeczom należy się promocja. Kto ma kasę nich kupuje, kto się nie boi prądu, niech sam majsterkuje, kto nie ma kasy i umiejętności, nich sprzeda nerkę na e-bayu to będzie go stać.

@Abarth Na moją teściową to tylko MOCNA elektrosadzarka (najlepiej posadzić babę na elektro-krześle) a potem gruba warstwa ziemi i warstwa trawki... Polaka:ROFL: