• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Siala baba.....trawe :)

Reakcje
554 7 0
Jakoś "nie leży " mi sianie trawy na terenie, wolę wsiewać w maty trawiaste i przyklejać . Tu dzisiejsza próba podrasowania takowych. DSCF8486.JPG DSCF8487.JPG DSCF8493.JPG
(Niestety teraz widzę, że prawie nic nie widzę na tych zdjęciach.)

Reakcje
554 7 0
Ładnie mnie podsumowałeś!:D Czyli do kosza...:eek:
Zresztą najczęściej sadziłem trawkę 2mm dokładnie tak, jak mówisz. Kępki produkowałem obok, albo odrywałem z mat Polaka i sadziłem pensetą pojedynczo...
Większe powierzchnie łatwiej sadzić mi wsiewając w maty, tak jak na zdjęciach powyżej.
Próbowałem też sadzić na klej do posypek na drzewka, ale ten to dopiero się klei do wszystkiego!
Muszę spróbować tego lakieru!

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Jeśli chodzi o sadzarkę z łapki na muchy... ważna jest "przepustowość" sitka. Ja np w swojej zamontowałem sitko ze zbyt dużymi oczkami, trawki po prostu przelatuję nie ustawiając się pionowo. Muszę ją przerobić na mniejsze sitko i zamontować lejek.

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
Panowie !
Jaka by nie była , samoróbka ,komercyjna , wszystkie są w miarę dobre ,ważna jest technika ,wprawa i umiejętności , Moje aktualnie " obsadzają Projekt Świebodzki " , a jest tam naprawdę ...dzieśiąt metrów kwadratowych do obsiania .
Jutro fotki .

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jeśli chodzi o sadzarkę z łapki na muchy... ważna jest "przepustowość" sitka. Ja np w swojej zamontowałem sitko ze zbyt dużymi oczkami, trawki po prostu przelatuję nie ustawiając się pionowo. Muszę ją przerobić na mniejsze sitko i zamontować lejek.
Nie wszystkie te łapki się nadają do sadzenia ,mi się trafiła jedna innego producenta 2 mm ledwo sadziła ,i np, w niej nie wiem czy to ma ,aż takie znaczenie ale kondensator miała uf/220 v a w innych były powyżej 1000 V i chyba ta łapka co mam teraz, to będzie ostatnia jak ją szlag trafi ,i zrobię sobie porządny powielacz albo zakupie od kogoś gotową i sprawdzoną .

Reakcje
45 1 5
Dzisiaj listonosz przyniósł długo oczekiwaną paczkę! Zamówienie było w połowie grudnia ale wysyłka okazało się dopiero po Świętach więc doszło dzisiaj.

W środku...

IMG_3007.JPG

Cały zestaw składa się z urządzenia:

IMG_3010.JPG

W tle są sitka:

IMG_3009.JPG

(to po lewej jest do punktowego sadzenia trawy. Myślę że na pierwszy rzut oka wygląda to na lepsze rozwiązanie niż GrassMaster Noch'a gdzie jest lejek).

Dodatkowo jest kabelek, który podłącza się do górnej części urządzenia i bateria ("przemysłowa" :D).

IMG_3011.JPG

Dlaczego kupiłem? Otóż - jak nazwa wskazuje, urządzenie wytwarza pole elektryczne o dość dużym napięciu (podobno 55kV!) Dla porównania GrassMaster Noch'a osiąga chyba około 20kV.

Pierwsze wrażenie jest takie że samo urządzenie jest dużo poręczniejsze niż to Noch'a którego używałem do tej pory. Nic w środku nie lata (pamiętacie, żaliłem się że cała elektryka w Nochu jest luzem i po pewnym czasie urwał się kabelek przy lucie i trzeba było długo szukać gdzie to przylutować. Teraz jest zapchane folią z bombelkami...).

Jak uporam się ze stacjami technicznymi to będę miał ze trzy moduły do obsadzenia. Z pewnością dam znać ile razy mnie to ustrojstwo kopnie :D

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dzisiaj listonosz przyniósł długo oczekiwaną paczkę! Zamówienie było w połowie grudnia ale wysyłka okazało się dopiero po Świętach więc doszło dzisiaj.

W środku...

Zobacz załącznik 261731

Cały zestaw składa się z urządzenia:

Zobacz załącznik 261732

W tle są sitka:

Zobacz załącznik 261733

(to po lewej jest do punktowego sadzenia trawy. Myślę że na pierwszy rzut oka wygląda to na lepsze rozwiązanie niż GrassMaster Noch'a gdzie jest lejek).

Dodatkowo jest kabelek, który podłącza się do górnej części urządzenia i bateria ("przemysłowa" :D).

Zobacz załącznik 261734

Dlaczego kupiłem? Otóż - jak nazwa wskazuje, urządzenie wytwarza pole elektryczne o dość dużym napięciu (podobno 55kV!) Dla porównania GrassMaster Noch'a osiąga chyba około 20kV.

Pierwsze wrażenie jest takie że samo urządzenie jest dużo poręczniejsze niż to Noch'a którego używałem do tej pory. Nic w środku nie lata (pamiętacie, żaliłem się że cała elektryka w Nochu jest luzem i po pewnym czasie urwał się kabelek przy lucie i trzeba było długo szukać gdzie to przylutować. Teraz jest zapchane folią z bombelkami...).

Jak uporam się ze stacjami technicznymi to będę miał ze trzy moduły do obsadzenia. Z pewnością dam znać ile razy mnie to ustrojstwo kopnie :D
Jaka cena tego urządzenia??

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.052 24 8
Walter
No to czekamy na perwsze efekty i wrazenia z pracy nowym urzadzeniem. Ja najbardziej jestem zainteresowany porownaniem z Nochem, ktorego obecnie uzywam dlatego podaj i plusy i minusy.:)

Reakcje
45 1 5
No może jeden minus mogę podać odrazu - cena. Za wersje 15kV jest 90€, za 35kV jest 150€, a za 55kV jest 240€. Za Nocha w Lippe chcą 110€.

Napisałem może gdyż na pierwszy rzut oka warto!

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
No może jeden minus mogę podać odrazu - cena. Za wersje 15kV jest 90€, za 35kV jest 150€, a za 55kV jest 240€. Za Nocha w Lippe chcą 110€.

Napisałem może gdyż na pierwszy rzut oka warto!
cena jakby dość wysoka ,ale to już nie w kij dmuchał ,55 kV to jest bardzo dużo ,ciekawe dlaczego taką mocna skonstruowali jak mają w ofercie 35 kV to też nie mało