• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Zieleń Siala baba.....trawe :)

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8
.... i to jest pewnie najtrudniejsze :) Mam czasami wrażenie sadząc te trawki Nocha, ze z elektrosadzarki dużo tego leci i trawa się kładzie, ale może to normalne? Po zebraniu nadmiaru odkurzaczem cos tam jednak stoi. Jestem na razie na etapie sadzenia małych powierzchni wiec może tez nie widać takiego efektu jak byłby widoczny na dużych kawałkach?

Kaine

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi np. "Trawkę Polaka" to jej właściwości elektrostatyczne są słabe (moje prywatne zdanie).
Rok temu przygotowywałem 10 modułów TeTetkowych na targi i wszystko było obsiewane wieloma rodzajami traw.. Auhagen, Polak, Noch i miałem wrażenie że Polak jest malowany farbami akrylowymi , przez to jest szorstki. Możliwe że właśnie przez to ma mniejsze właściwości elektrostatyczne, chyba że ktoś używa elektrosadzarki która jest zrobiona z monitora plazmowego :D

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.056 24 8
Widzę, że produkty MiniNatur są dostępne jedynie w sklepach www.m-zone.pl i www.saharahobby.pl
Czy ktoś zamawiał tam jakieś produkty? Opinia byłaby mile widziana :)
przydatne strony i widzę, ze maja tez bardzo ładne, kwitnące krzaczki

Zastanawiam się nad ta ciemna zielenią do obsadzenia góry.
Która długość: 2mm czy 4,5 mm byłaby lepsza, a może jakiś inny mix długości lub kolorów?
Rozumiem, ze nie ma żadnego problemu z mieszaniem tych trawek z trawkami Noch?

Reakcje
45 1 5
Jak sie miesza te trawki to potem w pojemniku słychać co chwila takie "hurrraaa!!!" I jak się pojemnik otworzy to jest mnóstwo takich poprzeklowanych i zakrwawionych źdźbełek...

A tak poważnie to nie ma problemu z mieszaniem.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.058 114 11
Pytanie moze z cyklu: "a Ty tak na powaznie", ale jak siejecie dluzsza trawe na lakier, to naklejacie np 4mm na baze 2/2.5mm ktora wczesniej zasialiscie?

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
A może poradnik step by step?
1. Przygotowane podłoże smaruje rozcieńczonym wikolem.
2. Sadzę trawkę 2mm elektrosadzarką.
3. Czekam aż wyschnie?
4. Spryskuje to lakierem bezbarwnym? (Ile tego lakieru?)
5. Sadzę 4 mm trawkę elektrosadzarką?

Bo już sam nie wiem.

Reakcje
45 1 5
@Zaqu - dokładnie tak. Kupiłem sobie ostatnio słoiczek kleju Nocha do trawek po to tylko żeby zobaczyć jaką ma konsystencję. Nareszcie wiem co LL ma na myśli mówiąc wszędzie "konsystencja gęstej śmietany". Smaruje podłoże, sadzę trawkę 2mm i czekam aż wyschnie (przez noc najlepiej). Potem jak chcę posadzić na tym wyższą trawkę to pryskam lakierem - nie za dużo ale i nie za mało - i sadzę elektrosadzarką. Trzeba sadzić dość szybko zanim lakier wyschnie. Tak kawałek po kawałku. Potem na to na przykład kolejnę warstwę żeby była wysoka i gęsta trawa itd. Do efektów mostrzów mi jeszcze daleko ale całkiem całkiem to już wygląda. Ile lakieru... hmmm... Raczej mniej niż więcej. Podczas pryskania jest taki moment że zaczyna być widać kropelki lakieru na trawce 2mm. To już za późno i trochę zbyt dużo lakieru. Popróbuj najlepiej na jakimś małym kawałku i zobacz mniej więcej ile sekund trzeba pryskać.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
Czy taka mała ilość lakieru starcza na to żeby przewodzić prąd od kabelka z elektrosadarki? Jak podączasz go?
Jak wikolem smaruję to jest jasne gdzie go podłączam, a przy lakierze?
Dziś spróbuję.

Reakcje
45 1 5
Przy lakierze kabel trzymam nad popryskaną powierzchnią. Nawet go nie podłączam. Robię tak że pryskam, trzymam nad tym kabel dość blisko powierzchni ale nie dotykam powierzchni i sypię trawę.

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Z tym trzymaniem kabelka przy lakierze pod sitkiem, to trzeba mieć niezłą koordynację, żeby przypadkiem sitkiem nie dotknąć...
A czy gdyby wpiąć minus w trawkę spryskaną lakierem, powinno też działać, pytanie jak z przewodzeniem i zasięgiem siania.
Trzeba próbować.
Pytanie, czy warstwę wikolu kłaść na zabarwiony już teren np. farbą ziemistą lub ciemnozieloną, zieloną?