To znowu ja ...

Cały czas analizuję dokumentację i fotografie budowanych w Ostrowie wagonów. No i po tej analizie muszę napisać/sprostować niektóre informacje które wcześniej tu podałem ...
A więc Drogi Robercie, po analizie wygląda to tak :
1. smarownice/zbiorniczki do czopów skrętowych
musisz koniecznie wykonać jako elementy zamienne. Okazuje się, że co najmniej do roku 2006 budowane w Ostrowie wagony 408W na wózkach 1XTa
posiadały smarownice (dwie na jednym boku wagonu). Dużym zaskoczeniem dla mnie jest fakt, że pomimo kwalifikacji wagonów do typu 408W - posiadały już dłuższe wzmocnienia słupków bocznych. Wszystko więc na to wskazuje, że te dłuższe wzmocnienia są zmianą wprowadzoną do konstrukcji wagonu 408W przez ostrowski zakład po wznowieniu ich produkcji. Tu będę musiał przeanalizować udostępnione "papiery" dot. wprowadzanych zmian.
Reasumując, jeśli te elementy wykonasz jako wymienne - z formy którą opracowujesz będziesz mógł wykonać model węglarki 408W z późniejszego okresu ich budowy. Z kolei wersja wagonu/pudła bez smarownic - pozwoli na wykonanie modeli węglarek 408Wa/Wb.
2. stopnie pod drzwiami bocznymi były wykonywane z obu końców wagonów. Na rysunku widzę pod wszystkimi drzwiami otwory montażowe pod ten stopień i jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo umożliwi montaż stopni zgodnie z odtwarzanym modelem oryginału.
3. na ścianie czołowej (tej "gołej", bez stopni przejściowych) musisz dorobić poziomy uchwyt.
Jak jeszcze coś "wypatrzę" - to napiszę ...

Przy okazji przepraszam zainteresowanych za podawanie niesprawdzonych informacji i wprowadzanie w błąd ...
W załączeniu fotki które odnoszą się do w/w uwag. Na ostatnim zdjęciu widoczne zwężenie obwodziny górnej.
Pozdrawiam !