• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
256 10 2
Przeecież to jest model nie zabawka i wymaga modelowego toru, później będzie narzekanie, że zgarniacz za wysoko i szpara za duża. Po torach Roco 2,1 mm na gumowym podkładzie śmiga, tory rozłozone na podłodze. Radze włożyć odrobine wysiłku w poprawne ułożenie torów na makiecie.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.988 113 11
A ja swoją zareklamowałem :
Zgarniacz ociera o szyny , krzywo zamontowane elementy.
Nawet odpowiedzi brak na reklamacje.
Ta firma to totalna porażka.
Dobrze ze wyszliśmy już ze średniowiecza, bo w przeciwnym wypadku albo byłoby publiczne biczowanie bądź palenie na stosie. Czy naprawdę nie można trochę zwolnić z tymi osądami. Aż się boję jak wygląda kolegi reakcja na reklamację lodówki bądź auta

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.116 121 1
Tak naprawdę jest jeden główny problem, który trapi od początku wyroby SM.
Przy tak skomplikowanych modelach wymagana jest bardzo dokładna, staranna i precyzyjna produkcja (malowanie, montaż). A z tym Chiński producent sobie nie radzi. Trudno powiedzieć czy nie potrafi czy mu się zwyczajnie nie chce. I stąd biorą się kłopoty (co edycja mamy do czynie z jakąś wtopą).
W tej edycji mamy np. do czynie z permanentnie krzywo wklejanymi schodkami przy czołownicy:( Plus w EP07-312 niewłaściwy dobór koloru kabiny (jest zielony a powinien być szary).

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.480 28 1
Generalnie przecież nie ma żadnego znaczenia jaka jest szyna. Czy 2,5mm, czy 2,1mm, czy inna.
Powierzchnia toczna koła zawsze stoi na główce szyny i zgarniacz jest zawsze w tej samej odległości od główki szyny.
Więc jedynym wytłumaczeniem może być albo błąd projektowy (za długi element), albo źle zamocowane plastiki wózka (za nisko).

Buser

Nowy użytkownik
Reakcje
49 0 0
Czy to zamierzone, że w EP07-312 otrzymujemy dwa takie same woreczki z częściami zapasowymi zawierającymi elementy ze zdjęcia? W każdej z wcześniej wypuszczonych lokomotyw, każdy woreczek zawierał inną zawartość elementów zapasowych, stąd wynika moje pytanie.
Zobacz załącznik 1090270
@Robert Reschka Pozwalam sobie tutaj, gdyż mimo trzykrotnego zapytania o tą kwestię w wiadomościach mailowych, nadal nie uzyskałem stanowiska Schlesienmodelle w sprawie pomyłki z częściami zapasowymi w otrzymanym modelu. Z tego co widzę, tutaj dość często Pan się udziela więc uprzejmie ponawiam swoje pytanie z maila.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.509 345 18
@Robert Reschka Pozwalam sobie tutaj, gdyż mimo trzykrotnego zapytania o tą kwestię w wiadomościach mailowych, nadal nie uzyskałem stanowiska Schlesienmodelle w sprawie pomyłki z częściami zapasowymi w otrzymanym modelu. Z tego co widzę, tutaj dość często Pan się udziela więc uprzejmie ponawiam swoje pytanie z maila.
Szanowny Panie. Ja żadnego "Busera" w bazie klientów nie mam. Potrzebuje do tego Pana imie i nazwisko. Ale ponieważ Pan twierdzi, że takie sprawy trzeba na forum wyciągać my tę sprawę też teraz tu na forum załatwimy.
Pozdrawiam.

Buser

Nowy użytkownik
Reakcje
49 0 0
Szanowny Panie Robercie, częściej niż na forum dyskusyjne, proszę zaglądać w maila, bądź mówiąc już precyzyjnie - czytać wiadomości do końca.
Jak Pan sobie życzy, to oczywiście nakreślę temat. Korespondując z Państwem jeszcze w temacie zwrotu środków za model EP07-361, powiedziałem o prawdopodobnej pomyłce przy pakowaniu części zapasowych w modelu granatowej siódemki IC i wysłałem załączone tutaj zdjęcie. Do sprawy zwrotu środków wówczas sie Pan odniósł w korespondencji mailowej, do drugiej kwestii już nie. W związku z tym faktem w kolejnym mailu znowu o tą kwestię zapytałem, pozostając bez odpowiedzi. Ostatniego maila już stricte w tej sprawie wysłałem 17 grudnia, na co również odpowiedzi nie dostałem. Abstrahując już od kwestii tego, ze tu na forum poniekąd po raz pierwszy, jeszcze przed wysłaniem maili zasięgnąłem informacji w owym temacie, czy aby na pewno taki stan rzeczy jest pomyłką, czy tez może tak ma byc. Tu odpowiedź uzyskałem od innego forumowicza, po czym dopiero rozpocząłem oficjalną korespondencję mailową.
Proszę się zatem nie dziwić, że w tym układzie postanowiłem bezpośrednio Pana wywołać gdyż mówiąc wprost - jako klient poczułem się zwyczajnie olany, w momencie gdy co chwila udzielał się Pan w tym czasie na forum bądź na FB.

Również pozdrawiam,
Marek Cebulak - Buser

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.509 345 18
Szanowny Panie Marku (@Buser), Pan nie jest jedynym klientem, Piotr też ma tylko dwie ręce i tam też jest trochę maili od innych klientów z pytaniami.

Zresztą Pan tak mailami Piotra zmylił, że Piotr mi napisał takie coś.

Hej,
ten klient 2 razy zwracał model i wymógł 2 krotność zwrotu kosztu wysyłki i chce jeszcze, żeby mu dosłać woreczek. Ja już się pogubiłem, jeżeli zwrócił modele to po co mu woreczek z częściami.

Z tego wynika, że maile Pana nie były chyba dosyć dokładne, jak Pan Piotr już był pogubiony w tej sprawie. Ja też nie raz już pisałem na forum, że ja się sprawami sklepu nie zajmuję, tylko Pan Piotr. Ja w tej sprawie i tak już Panu poszedłem na rękę, mimo że według regulaminu sklepu tych kosztów wysyłki nie musiałbym Panu zwracać.

Te dwie 361ki, które Panu nie odpowiadały, przygarnęło s chęcią dwóch innych klientów. Pan mi potrafił w innych kwestiach pisać prywatnie na facebooku, a tu Pan upublicznił sprawę, żeby wywrzeć na nas presję? No Panie Marku, chyba zadziałało. Oczywiście, że przyjmiemy model z brakującym woreczkiem z powrotem. Proszę odesłać model, zwrócimy Panu oczywiście środki za niego.

Pozdrawiam serdecznie,
Robert Reschka

Hollowfront

Nowy użytkownik
Reakcje
50 1 0
Powyższa Historia Pana Marka Cebulaka aka Buser, pokazuje, że najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy robią największy zamęt. Szacunek dla Pana Roberta że Reprezentuje firmę na tym forum w pełni, czyta narzekania, reaguje na uwagi, prosi o porady, jak ulepszyć dane modele. Mało jest firm w tych czasach które w taki sposób są w pełnym kontakcie z Klientem.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
882 32 1
Czy ten pan Piotr który się "pogubił" to ten sam pan który nie ogarnia wysyłek InPostem i innymi operatorami?

Niezależnie ile mejli wysłał pan X czy pan Y - jak pan Z czuje się pogubiony - wtedy trzeba złapać za telefon, zadzwonić, zapytać,... dogadać sprawę.
Wiem z doświadczenia (zawodowego), że ludzie dzielą się na tych którzy potrafią pisać mejle i za ich pośrednictwem się porozumiewać, a także na tych którym powinno się zabronić używać mejla. Ci drudzy za to świetnie dogadują się głosowo. Inne skrajności pomijam.

Buser

Nowy użytkownik
Reakcje
49 0 0
Panie Robercie,

Niefortunnym wydaje mi się stwierdzenie, jakoby z racji rzekomej niejasności moich maili, mówiąc kolokwialnie olać coś niezrozumiałego w treści maila, zamiast dopytać klienta wprost co autor mial na myśli.

Chcąc być w pełni transparentnym, pozwolę sobie zacytować treść wysłanych przeze mnie wiadomości.

Mail 1 z 10.12.2024 o tytule "Re: Pd: Re: Odp: Re: Zamówienie 580 - prośba o wymianę."

Szanowni Państwo,

Dziękuję za szybką realizację zwrotu kosztów modelu.
Nadal oczekuję zwrotu kosztów wysyłki, o którym zapewnił mnie w mailu Pan Robert, zacytuję:
Dnia 27 listopada 2024 14:28 ModelCenter.pl <biuro@modelcenter.pl> napisał(a):

Szanowny Panie,

nie mamy już innych modeli do wymiany. Nakład został wyczerpany. Proszę odesłać model, my zwrócimy pieniądze plus Pana koszt dwukrotnej wysyłki.

Z poważaniem,

Robert J. Reschka

Kolejną kwestią, z jaką do Państwa piszę jest zamówienie 5069 - w otrzymanym modelu brakuje jednego woreczka z częściami, podczas gdy ten zawierający zapasowy wózek oraz oś został dany podwójnie (w załączeniu do maila przesyłam fotkę). Doszło zapewne do pomyłki przy pakowaniu w fabryce. Co z tym zatem zrobimy?

Pozdrawiam
Marek Cebulak

Mail 2 z 11.12.2024 o tym samym tytule jak wcześniejszy

Panie Robercie,

Dziękuję za odpowiedź.
W załączeniu przesyłam zdjęcia potwierdzenia nadania z obydwu paczek wraz z ich numerami przewozowymi - każda na kwotę 21,50zł oraz dodatkowo zdjęcia z potwierdzenia płatności w bankowości elektronicznej. W jednym potwierdzeniu z bankowości elektronicznej kwota płatności jest wyższa z uwagi na to, że zakupiłem wówczas dodatkowo kalendarz ścienny za 14,99zł jako prezent, ale obydwie paczki były nadane na kwotę 21,50zł każda co też widnieje na zdjęciach z potwierdzenia nadania.

Ponawiam pytanie dot. części zapasowych z zamówienia 5069, które opisałem w poprzednim mailu.

Pozdrawiam,
Marek Cebulak

Mail 3 z 10.12.2024 o tytule Zamówienie 5069 części zapasowe

Dzień dobry,

Bardzo prosiłbym o odpowiedź na zadanie przeze mnie pytanie dot. najpewniej błędnie umieszczonych elementów zapasowych zamówienia 5069.
W poprzednich dwóch moich mailach w korespondencji z Państwem dot. zamówienia 580 tą kwestię poruszałem, jednak nadal nie doczekałem się odpowiedzi. Zacytuję swoje poprzednie wiadomości:

10 grudnia 2024

Kolejną kwestią, z jaką do Państwa piszę jest zamówienie 5069 - w otrzymanym modelu brakuje jednego woreczka z częściami, podczas gdy ten zawierający zapasowy wózek oraz oś został dany podwójnie (w załączeniu do maila przesyłam fotkę). Doszło zapewne do pomyłki przy pakowaniu w fabryce. Co z tym zatem zrobimy?

11 grudnia 2024

Ponawiam pytanie dot. części zapasowych z zamówienia 5069, które opisałem w poprzednim mailu.

Ponownie załączam wspomnianą fotkę ukazującą dodane do modelu woreczki.

P.S.
Udało mi się szczęśliwie zdobyć model EP07-361 - do trzech razy sztuka, teraz już pozostaje oczekiwać na Państwa dziewiątki.

Pozdrawiam,
Marek Cebulak

Do Pańskiej oceny pozostawiam, czy faktycznie w niejasny sposób nakreslilem w tych korespondencjach swoje zapytanie.

Panie Robercie, cieszę się i jeszcze raz dziękuję ze udało się sprawnie zamknąć proces reklamacji w przypadku modelu 361. Przypomnę tylko, iż reklamacja a finalnie zwrot tego modelu spowodowany byl niespełnianiem oczekiwań jakościowych jakie miałem względem przyslanych egzemplarzy, co w kazdym przypadku czytelnie w opisie zaznaczałem. Jestem rad, że odesłane egzemplarze znalazły nowych odbiorców, jak i ja również z innego źródła finalnie ten model - wolny od wad wizualnych pozyskalem. Z uwagi na szacunek do wlasnej pracy, poprzez którą środki na rozwój tej pasji pozyskuje, zdecydowałem się wówczas na kontakt z Państwem.

Wspomniał Pan Panie Robercie o korespondencji za pośrednictwem Facebook, owszem - pisalem do Pana dwa lata temu, tj. 13 maja 2022 w kwestii pozyskania trąbek do jednej z lokomotyw, odpowiedz uzyskalem 12 września, w związku z czym w odniesieniu do dyskutowanej obecnie sytuacji, uznałem tą formę komunikacji za mniej skuteczną.

Jeśli zaś chodzi o zaproponowane przez Pana rozwiązanie w kontekście najnowszej "siodemki" w malowaniu IC wobec której jest ta dyskusja, bardzo dziękuję ale nie skorzystam z tego rozwiązania. Model sam w sobie jest doskonały, zatem odsyłanie go w związku z pomyłką przy dodawaniu części zapasowych, w mojej ocenie nie będzie konieczne. Pomyślałem, ze rozsądniej byłoby gdybym ja odesłał Państwu niepotrzebny woreczek, w zamian otrzymując ten brakujący. Jesli jednak moja propozycja jest niemożliwa do realizacji, zrozumiem i zatrzymam model z taką zawartością jaką go otrzymałem.

@Hollowfront
Również uważam to za spory plus, ze Pan Robert stara się aktywnie uczestniczyć w życiu społeczności.
W mojej zaś opinii, podniesiony przeze mnie kazus dobitnie pokazuje, iż w powszechnej codzienności warto praktykować zasadę - Kto pyta, nie błądzi.

Pozdrawiam, Marek

Zielony29

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panie Robert Reschka mam pytanie do pana odnośnie EP07-201 , EP08-007, EU07-337, EP07-376,EU07-308. W opisie jest tak napisane jak poniżej.
Model firmy Schlesienmodelle w skali 1:87 H0 analogowy z dekoderem ESU Loksound 5.0 i głośnikiem.
Będzie to model analogowy z dźwiękiem czy zaszła pomyłka w opisie i będzie to model cyfrowy z dźwiękiem.