• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.940 121 1
Tak czytam tę mini dyskusję o nowym opakowaniu i... postanowiłem też coś napisać;)
Oglądając filmik z prezentacją nowego opakowania, pomyślałem sobie "wow". W modelach seryjnych jeszcze tego nie było. Wszystkie prawie firmy pakują swoje wyroby w standardowo otwierane, nie wyróżniające się pudełka. A tu naprawdę coś nowego. I do tego model w gablotce na torach z imitacją sieci trakcyjnej(y)
A tu narzekania... Tym bardziej dziwne, że i aktualne pudełka nie należą do najmniejszych (i do tego bardzo niewygodne jeżeli chodzi o wyjmowanie i wkładanie modelu).
Sorry, Koledzy, chcecie aby modele były pakowane w gazetę:niepewny:
Brawo i duży(y) za pomysł i jego wdrożenie:)

Ps. Żeby nie było, też mam problem ze składowaniem modeli:(

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
“Sorry, Koledzy, chcecie aby modele były pakowane w gazetę” - swego czasu na Wyspach, sprzedawano „Fish and chips” zapakowane w cienki papier w tutkę, a całość owijano gazetą, która doskonale trzyma ciepło. Obecnie gazety są towarem deficytowym, w związku złym używa się zastępczego opakowania z nadrukiem imitującym gazetę. Tradycja zachowana i postęp też.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.127 149 7
Sorry, Koledzy, chcecie aby modele były pakowane w gazetę:niepewny:
A dlaczego Kolega takim wpisem, że tak sie wyrażę, mąci tę dyskusję i wylewa dziecko z kąpielą? Czy ktoś tutaj z wypowiadających się na temat nowego pudełka sugerował coś takiego albo krytykował dotychczasowe pudełka? Widzę, że popadanie ze skrajności w skrajność to nasz sport narodowy. Szkoda dalej pisać...

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.940 121 1
A dlaczego Kolega takim wpisem, że tak sie wyrażę, mąci tę dyskusję i wylewa dziecko z kąpielą? Czy ktoś tutaj z wypowiadających się na temat nowego pudełka sugerował coś takiego albo krytykował dotychczasowe pudełka? Widzę, że popadanie ze skrajności w skrajność to nasz sport narodowy. Szkoda dalej pisać...
Szkoda, że Kolega w moim wpisie nie dostrzegł "sarkazmu":( A sam wpis, w żadnym przypadku, nie zamyka merytorycznej dyskusji.
Gwoli przypomnienia, widziałem kiedyś modele, które były pakowane w liche pudełeczka kartonowe, a one same były owinięte w bibułkę.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.186 18 0
Nie żeby to Was jakoś ucieszyło, ale w skali N również ostatnimi czasy pudełka zaczęły rosnąć...

Że tak zażartuję - zawsze można zmienić skalę - najmniejsze pudełka mają w Z i T (w T to nawet blistry!) ;)

PS. Mam nadzieję, że tym postem zakończy się dyskusja na temat wielkości pudełek, odchodząca od tematu wątku zbyt mocno.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Szkoda, że Kolega w moim wpisie nie dostrzegł "sarkazmu":( A sam wpis, w żadnym przypadku, nie zamyka merytorycznej dyskusji.
Gwoli przypomnienia, widziałem kiedyś modele, które były pakowane w liche pudełeczka kartonowe, a one same były owinięte w bibułkę.
Mam do dzisiaj platformę od kleina z 3ep zawiniętą w bibułę i wsadzoną do miękkiego pudełka

Reakcje
1.486 19 9
Że tak zażartuję - zawsze można zmienić skalę...
Niewiele to pomoże. Kolega @Misiek pisał o N, a ja poskarżę się, że w TT pudełka też rosną absurdalnie. Wagonik 25cm jest sprzedawany w pudełku długim na prawie 50cm. :eek:
Te pudełka to jakaś choroba naszych czasów. Jakby wielkość pudełka miała uzasadnić wysokość ceny modelu... :ostrozny:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Niewiele to pomoże. Kolega @Misiek pisał o N, a ja poskarżę się, że w TT pudełka też rosną absurdalnie. Wagonik 25cm jest sprzedawany w pudełku długim na prawie 50cm. :eek:
Te pudełka to jakaś choroba naszych czasów. Jakby wielkość pudełka miała uzasadnić wysokość ceny modelu... :ostrozny:
To z uwagi na zmiany w sposobie robienia zakupów. Większość odbywa się wysyłkowo. Ja ostatnio nabyłem osobiście w ”salonie” w 2019. Będąc w Berlinie Michas Bahnhof. Jakoś mi nie wypadało wyjść z pustymi rękami i kupiłem wagon 2 kl PKP Herisa.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.935 119 22
Wiele lat temu (dla niektórych wiele, dla innych nie) LokoModel z Wilczej zamówił zestawy z Klien-a. Wszystkie z elegancką bibułką. Estetycznie, ekologicznie i bezpiecznie.
Bezpiecznie? Biorę to za żart, bo co jak co, ale ochrony to nie dawało żadnej modelowi.

Te pudełka to jakaś choroba naszych czasów.
Jest to szczególnie dziwne w odniesieniu do faktu, iż im pudełko jest większe tym ich mniej wejdzie na paletę czy do większego pudła. A skoro mniej wejdzie, to trzeba wykonać większą ilość transportu. I to wszystko w czasach gdy ponoć transport znacznie zdrożał, bo kontenerów brak, bo kierowców brak itd.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Jakby wielkość pudełka miała uzasadnić wysokość ceny modelu...
Poniekąd tak jest, bo większe pudełko więcej kosztuje, więc trzeba więcej skasować od kupującego.
Dodatkowo, większe i do tego estetyczne pudełko robi większe wrażenie na kupującym, któremu od razu wykwita myśl :
"O! ale wypas...":p I nie żal zapłacić parę złotych więcej za ładną całość. Wszak nawet znając te mechanizmy to i tak kupujemy oczami.:)
I sprzedawcy to wiedzą.:cool:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Bezpiecznie? Biorę to za żart, bo co jak co, ale ochrony to nie dawało żadnej modelowi.

Jest to szczególnie dziwne w odniesieniu do faktu, iż im pudełko jest większe tym ich mniej wejdzie na paletę czy do większego pudła. A skoro mniej wejdzie, to trzeba wykonać większą ilość transportu. I to wszystko w czasach gdy ponoć transport znacznie zdrożał, bo kontenerów brak, bo kierowców brak itd.
Oczywiście, bibułka daje ochronę, jak najbardziej. Nie chodzi o sytuacje ekstremale, lecz zapobieganie wibracjom i odbijaniu o ściany pudełka w czasie transportu. Odpadanie drobnych elementów było czymś rzadkim.

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Oczywiście, bibułka daje ochronę, jak najbardziej. Nie chodzi o sytuacje ekstremale, lecz zapobieganie wibracjom i odbijaniu o ściany pudełka w czasie transportu. Odpadanie drobnych elementów było czymś rzadkim.
Pomijając fakt, że w tamtych czasach te modele nie były wyposażone w aż tak ekstremalnie drobne elementy jak teraz, więc nie miało za bardzo co odpaść.