• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
@śledź te dyrdymały koledzy ze sklepami internetowymi już mają za sobą. Więc ja nie mam zamiaru się w to bawić. Paypala nie będzie, koniec kropka.
Modelcenter cegieł nie wysyła. Dlatego to pytanie co wtedy jest zbędne. A Eurokonto mamy.

Pewnie. Tylko % za płatność dodamy do ceny zakupu.
W sumie rozumiem Ciebie z jednej strony bo chcesz obniżyć koszta płatności. Zakladam ze dopóki jest to firma "rodzinna" lepiej jest ciąć na prowizjach Paypala niż na jakości produktow. Fajnie ze będzie wysyłka zagranice.

A za rok czy dwa jak się firma rozrośnie to byłoby git powrócić do dyskusji nt płatności typu Google Pay, Blik czy inne ApplePay

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
W sumie rozumiem Ciebie z jednej strony bo chcesz obniżyć koszta płatności. Zakladam ze dopóki jest to firma "rodzinna" lepiej jest ciąć na prowizjach Paypala niż na jakości produktow. Fajnie ze będzie wysyłka zagranice.

A za rok czy dwa jak się firma rozrośnie to byłoby git powrócić do dyskusji nt płatności typu Google Pay, Blik czy inne ApplePay
Za oceanem są chętne sklepy, które rozprowadzą SM błyskawicznie.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.369 473 107
Panie Robercie, zakładam, że lobbowanie jakiś egzemplarzy do produkcji nie jest zabronione, a rzucone tu propozycje może znajdą miejsce w jakimś wieloletnim planie. Siódemek było i jest tak dużo na PKP, że tak na prawdę, to tabor, który w gronie kolekcjonerów i modelarzy powinien znajdować popyt na jeszcze długie lata, szczególnie, jeżeli modele cieszą oko. Jak dotąd konkurencja nadal nie podciągnęła swojego modelu o poprawę wykonania reflektorów, trąbek, wycieraczek, czy montaż lusterek. Pańskie modele jak widać dalej są pożądane i znajdują nabywców. Nie widzę tu problemu krwawej walki z konkurencją, ponieważ numerów siódemek do odwzorowania jest taka duża liczba, że przy Pańskim nakładzie, zejdzie to już na buforze grupy ludzi, którzy kolekcjonują prawie każdą nowość PKP.

Chcę ruszyć temat wypustów siódemek z klimatyzatorem na dachu.
Będzie już jakaś dekada, odkąd zaczęto montować klimatyzatory nad kabinami. Nie będę tu wciskał jak to pięknie wygląda, bo to kwestia gustu i takie tam. Bardziej chodzi o to, że robi się już pokaźna liczba potencjalnych modeli do odwzorowania z ostatnich około 10 lat. Nie mam wiedzy, jak duży zakres prac byłby wymagany z dostosowaniem formy do wykonania tego elementu i jego montażu, tym samym ile kosztuje Pana taki dodatkowy element. Na pewno temat nie jest Panu obcy i prawdopodobnie już dawno znalazł Pan rozwiązanie.

Niemniej lobbuję jako przykład dwie trapezowe, zielone siostry:
- EP07-330
- EP07-338
Obie lokomotywy mają identyczne malowanie, obie identyczne oryflowanie. Zazębiają się okresem służby, gdzie EP07-330 jeździła w takich barwach od końcówki 2015 do początku 2019, natomiast EP07-338 od końca 2016 do dziś. Przydział ten sam jako Zakład Północny w Gdyni. Dawałoby to szanse na jednoczesne wypuszczenie dwóch tak samo wyglądających modeli, przy jedynie innym oznakowaniu.

Załączam kilka zdjęć EP07-330 z dnia gdy byłem tą lokomotywą w Szklarskiej Porębie Górnej 14.11.2015.
Zdjęcia mają charakter poglądowy, ponieważ są niskiej jakości.
Zobacz załącznik 956134
Zobacz załącznik 956135
Zobacz załącznik 956136
Zobacz załącznik 956137
Zobacz załącznik 956138
Popieram lobbing kolegi. Jednak po co robić dwa identyczne modele. Można by natomiast zrobić 338 w wersji z roju 2013 kiedy to była używana także w Przewozach Regionalnych do obsługi pociągów min. Interregio. To by była bardzo ciekawa opcja i bardziej elastyczna dla nas ;)

MarGe

Aktywny użytkownik
Reakcje
10 1 0
Cześć, ostatnio zauważyłem, że w moim modelu EU07 od Schlesienmodelle, jeden z wózków (na zdjęciu lewy) jest jakby niżej osadzony niż sąsiedni przez co pudło lokomotywy jest lekko pochylone. Mam kilka "siódemek" tego producenta, gdzie wada ta nie występuje. Niestety wcześniej nie zwracałem na to uwagi - teraz kłuje to w oczy. Czy ktoś orientuje się w jaki sposób można to poprawić?

Załączniki

Peper

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
172 1 0
Cześć, ostatnio zauważyłem, że w moim modelu EU07 od Schlesienmodelle, jeden z wózków (na zdjęciu lewy) jest jakby niżej osadzony niż sąsiedni przez co pudło lokomotywy jest lekko pochylone. Mam kilka "siódemek" tego producenta, gdzie wada ta nie występuje. Niestety wcześniej nie zwracałem na to uwagi - teraz kłuje to w oczy. Czy ktoś orientuje się w jaki sposób można to poprawić?
Możliwe, że buda jest nie do końca "wepchnięta" na ostoję. Przeszkadzać w tym może złe ułożenie przewodów w środku budy. Ja przy montażu dekodera trochę z tym walczyłem.

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 3 4
Z moich doświadczeń wynika, że powodem tego są krzywo spasowane poziome elementy wózka na których opiera się buda. Występuje to z tego względu że z jeden strony wózka ten element jest odlany w wózku a z drugiej dołożony i czasem jest spasowany krzywo, co powoduje bujanie się budy i to, że lokomotywa stoi przechylona w jedyną stronę. W niektórych egzemplarzach były też osłony wózków osadzone jakoś niżej, nie wiem z czego to wynikało, może z właściwości materiału.

Ostatnio edytowane:

Rokstedi

Znany użytkownik
PGM
Reakcje
1.756 0 0
W tym wypadku obstawiałbym, że trafną diagnozę postawił kolega Peper. Przemawia za tym widoczny pod krawędzią pudła fragment ostoi. Przy prawidłowym złożeniu nie powinna być widoczna. Jak wspomniał Peper, prawdopodobnie ułożenie przewodów nie pozwala na głębsze osadzenie pudła na ostoi. Trzeba zdjąć budę i spróbować przesunąć przewody poza najwyższe miejsca układu elektronicznego. Może być z tym trochę zabawy.

20230701_161039.jpg

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.770 141 0
Będę bezczelny, ponieważ Robert się opóźnia od pół godziny ze wstawieniem zdjęć :D

Załączniki

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
Jak nie jestem największym fanem niebieskich barw PKP Cargo na EU07, tak te czarne "bumerangi" są super i dodają jej zadziorności