• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
Zawsze można zrobić PrintScreena z interesującym fragmentem i w takiej formie to zaprezentować. Lub zrobić krótki z opis na co zwrócić uwagę w zaprezentowanym filmiku. Wtedy nie będzie żadnych niedomówień.

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 63 11
Mam jeszcze prośbę o doprecyzowanie. Przełożyłem dekoder Elvisa (ESU) od modelu 400 do Denaturarta i wszytsko jest OK oprócz świateł. Oczywiście czytałem wątek o uproszczonej płytce ale zrozumiałem go tak, że niektóre funkcje nie są realizowane tymczasem w zakresi eświatęł żadna z funkcji nie działa poprawnie. Krótko rzecz ujmując dyskoteka. Albo świeci przód ale nie tył , albo tył al enie przód (w rozumieniu czerowne) . Świeci tył na biało a przód jeden reflektor w innej funkcji, jlub w końcu wszystkei cztery na biało. Kabina w ogóle nie świeci. Przyznaję, ze przęłożyłem dekoder i funkcje były ustawione jak pod 400 . Rozumiem, że do nowej płytki potrzebny jest kompletnie przeprogramowany dekoder czy mam szukac w tym prawidłowych funkcji pod innymi CV? Jest jeszcze jedna rzecz. W Wagonie robo mam założony przedni sprzę od SM tak żeby były dobrze spasowane do siebie. W denaturacie niestety róznica poziomów jest kilka mm i rozczepia mi wagony. Niby można to zrobić mechanicznie ale.........

Załączniki

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Mam jeszcze prośbę o doprecyzowanie. Przełożyłem dekoder Elvisa (ESU) od modelu 400 do Denaturarta i wszytsko jest OK oprócz świateł. Oczywiście czytałem wątek o uproszczonej płytce ale zrozumiałem go tak, że niektóre funkcje nie są realizowane tymczasem w zakresie świateł żadna z funkcji nie działa poprawnie…
………………………………………….
W wagonie robo mam założony przedni sprzęg od SM tak żeby były dobrze spasowane do siebie. W denaturacie niestety róznica poziomów jest kilka mm i rozczepia mi wagony. Niby można to zrobić mechanicznie ale.........
Opis funkcji i ustawienia dekodera powinien być w instrukcji modelu. Tak, było w poprzednich. Różnica poziomów sprzęgów to zapewne błąd przy montażu. Coś nie wskoczyło, gdzie powinno. Miałem podobną historię z ACME JK. Belka czoła ramy wagonu nie siedziała w zatrzaskach i oczywiście była przyklejona. Horror.
Ciekawe, czy będą honorowane kupony na wypust wersji 4E, 102E, które nigdy nie mogły być wykorzystane i są już nie ważne. No i z lojalnymi klientami z poza Polski, bo najnowsze modele to tylko „Nur für Pole”. Zadałem to pytanie @Robert Reschka już cztery razy, bez odpowiedzi.

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 63 11
Opis funkcji i ustawienia dekodera powinien być w instrukcji modelu. Tak, było w poprzednich. Różnica poziomów sprzęgów to zapewne błąd przy montażu. Coś nie wskoczyło, gdzie powinno. Miałem podobną historię z ACME JK. Belka czoła ramy wagonu nie siedziała w zatrzaskach i oczywiście była przyklejona. Horror.
Ciekawe, czy będą honorowane kupony na wypust wersji 4E, 102E, które nigdy nie mogły być wykorzystane i są już nie ważne. No i z lojalnymi klientami z poza Polski, bo najnowsze modele to tylko „Nur für Pole”. Zadałem to pytanie @Robert Reschka już cztery razy, bez odpowiedzi.
Tak, zgadza się, jest ale to jest instrukcja taka sama jak w starych modelach. ja przełożyłem dekoder z modelu EU07-400 wprost do nowego, a funkcje były ustawione jak z 400 i to raczej z samymi funkcjami nie ma nic wspólnego ale albo trzeba przeprogramowac ddekoder albo coś jest nie tak z płytka modelu. W każdym razem po przenisieniu dekodera ponownie do 400 wszytsko działa jak nalezy.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Tak, zgadza się, jest ale to jest instrukcja taka sama jak w starych modelach. ja przełożyłem dekoder z modelu EU07-400 wprost do nowego, a funkcje były ustawione jak z 400 i to raczej z samymi funkcjami nie ma nic wspólnego ale albo trzeba przeprogramowac ddekoder albo coś jest nie tak z płytka modelu. W każdym razem po przenisieniu dekodera ponownie do 400 wszytsko działa jak nalezy.
Ale działanie funkcji jest wykładnią zaprogramowania CV.
Według dccwiki.com -
“NMRA Acceptance of the 21MTC Connector
As of December 2020, the NMRA has accepted the 21MTC Decoder Interface under NMRA Standard S-9.1.1.3. Previously the NMRA implementation was not aligned with the NEM standard. As of 2021, this conflict has been resolved with the NMRA adopting the NEM pinout. The NMRA acceptance of the NEM pinout includes a provision for AUX3 – AUX10 outputs to be redefined as open collector outputs instead of logic level outputs.
Verify the pinouts, as older 21MTC multifunction decoders may still be on the shelves at hobby shops.”

Wygląda na to, że starsze 21MTC, nie koniecznie będą pracowały z nowszymi płytkami modeli. Nowy dekoder wydawać się może jako konieczność.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
O ja cię... To będą, no właściwie to już są 2 rodzaje dekoderów MTC21?
To się teraz porobi żeby wiedzieć, który starszy, a który nowszy rodzaj dekodera do jakiej płytki pasuje. :eek:
Jeśli tak rzeczywiście jest, to będzie kłopot dla nas...:niepewny:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
Informacje z Facebooka - Schlesienmodelle

Aby z nowego dźwięku do EU07, który wykorzystuje cały potencjał nowych dekoderów ESU Loksound 5.0, wyciągnąć maksimum, zmieniamy głośnik na typ sugar cube z komorą dźwiękową. Nowe głośniki są bardzo wysokiej jakości, kosztują więcej niż dwa razy tyle co aktualne, jednak ceny modelu dla klienta nie zmieniamy. Kiedy będą montowane w seryjnych modelach jeszcze nie wiadomo, na razie testujemy.

344079975_908021030287295_1921658468013392137_n.jpg

jaco

Znany użytkownik
Reakcje
852 14 1
Nie wiem ile producentów stosuje te głośniki domyślnie. Wydaje mi się, że jest tak jak w każdej branży, są produkty z lepszymi lub gorszymi parametrami w standardzie. Zawieszenie w Hondzie Civic będzie pewnie lepsze niż w Dacii Logan. Cała filozofia.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Masakryczne łuki na tortach to przykra konieczność, ale jeśli mogę coś zasugerować, to zdjęcia na prostej. Ujęcia gdzie na tzw. 'tortach' lokomotywa skręca jak Żuk w Kaliszu z Gdańskiej w Toruńską, w której wózki wychodzą z pod budy i gdzie ta lokomotywa jest niemal pod kątem 45 stopni do pierwszych wagonów w składzie wyglądają groteskowo, szczególnie w aspekcie poruszania tematów o jakichkolwiek różnicach w stosunku do oryginału.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
Panowie,
Przyznam, że trochę straciłem wątek. W ramach przypomnienia czy jest jakiś plan wydania kolejnych modeli? Dzięki za odpowiedź.
Zgodnie z ostatnimi zapowiedziami, następnym modelem, który ma trafić do sprzedaży, to EU07-402 PKP Cargo, Południowy Zakład Spółki w Nowym Sączu (107021).
271537627_4592466957549796_6237315468478928701_n.jpg
A co ukaże się potem...:niepewny: Dobre pytanie.

JacaOstrow

Aktywny użytkownik
Reakcje
239 5 2
Nawet nie startuję w wyścigu po EU07-402 z moim żółwim internetem co najwyżej moge coś normalnie kupić.

Może doczekamy EP09 w tym lub następnym roku, to byłoby coś.