• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.596 51 2
Przepraszam, że ponawiam pytanie, ale nurtuje mnie to. Czy w woreczku z częściami dodatkowymi powinna być część która łączy atrapę obudowy wózka?
IMG_2160.jpg

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
Przepraszam, że ponawiam pytanie, ale nurtuje mnie to. Czy w woreczku z częściami dodatkowymi powinna być część która łączy atrapę obudowy wózka? Zobacz załącznik 965941
Jeśli można.
Nie. Ten element, o który pytasz, tak samo jak pozostałe elementy wózka należy sobie przełożyć. Inaczej mówiąc, ten element nie występuje jako część dodatkowa, do samodzielnego montażu i nie ma i nie powinno jej być w woreczku z częściami dodatkowymi.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
683 54 1
Jeszcze jedno,
Nie wiem ile w przeliczeniu na oryginał mają prędkość max. modele EU07 / EP07 SM, przy maksymalnym napięciu (pierwowzór 1:1 , Vmax. 125 km/h) - podejrzewam, że przełożenie i prędkość modelu zostały dopracowane i dobrane idealnie, może nawet z małym zapasem, ale jeśli chodzi o asynchrona EU07A, to jest to lokomotywa przystosowana do 160 km/h (na próbach chyba nawet 10 km/h więcej), a więc kolejna rzecz po nowych wózkach, to zmiana przełożenia w modelu.

Tak czy inaczej model, poza ostoją (ramą) i wewnętrzną (niewidoczną - korpus przekładni) częścią wózka, oraz elektroniką, do opracowania od nowa, przy praktycznie zerowej lub prawie zerowej możliwości wykorzystania części i elementów, (uniwersalnych) dotychczas występujących i wykorzystywanych w produkcji modeli siódemek.

Ostatnio edytowane:

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Haha, ubiegłeś mnie :) Jak tylko synek pójdzie spać miałem zamiar złożyć TLK Barbakan z 3-ch wagonów TLK Mazury, barowego i wagonu z przedziałem konduktorskim z Wrocławia.

EDIT
Synek poszedł spać. Oto i jest Barbakan:

Tu sesja ze smokiem zwanym u nas w rodzinie Łakrakiem

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
Nigdy nie wiesz co będzie wspominane z artefaktów kolejowych za 10-15 lat
Właśnie miałem o tym pisać...
Ja widzę, ze niektórzy dyskutują o tym, czy 1:1 dobrze jeździła, czy słaba była. W modelu to nie jest ważne przecież.
Kogo obchodzi, że oryginał źle jeździł? Model pojedzie dobrze i zapadnie w pamięć na długo.
Natrzepanych siódemek różnistych nikt nie będzie pamiętał za jakiś czas. Niczym się nie wyróżniają. Są jedne z wielu.
Modele jakichś unikatowych pierwowzorów - "białych kruków", czy "czarnych owiec";) za jakiś czas będą na Allegro za 10.000 zyla...i pójdą.:D

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.770 141 0
śmiga, tzn u mnie, SOA #1 :D

ino baczcie na kukisy albo co, albowiem:
https://www.facebook.com/schlesienmodelle
Mam nadzieję, że informacja dotrze do szerszego grona modelarzy/klientów sklepu modelcenter.pl, iż wspaniała współpraca i atmosfera pełnego zrozumienia potrzeb/ możliwości spowodowała, że nazwa.pl wyłączyła nam sklep i pocztę modelcenter.pl. Mamy nadzieję, że za kilka godzin będzie wszystko działało "po staremu".

jak znam Piotrka, raczej dość dobrze, niezależnie od spraw firmowych, to w./w wypowiedź świadczy o jego zdenerwowaniu faktem.
po naszemu, normalnemu, rzekłbym, że jest wq..ny.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Ide o zakład ze 500 sztuk takiego modelu wyparuje za tydzień ze sklepów. I to zmiane formy już zapłaci… zarobimy na tym dużo…? Hm może nie. Ale model by był ;-)
Mam pytanko, o jakich „sklepów” tu mówimy? Bo ja o żadnym nie wiem, poza wtajemniczonym online. Może by się przydało rzucić większą produkcję na rynek. Chętni za granicą są, na dodatek sklepy też stoją w kolejce. Ewentualnie jakieś talony zakupowe tudzież przedsprzedaż?

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 63 11
ale skoro to wątek modelarski i wątek na poważnie, to jednak jak na poważny model to te różnice są lekko zbyt duze nawet gdyby mysleć kategoriami "blaknięcia" koloru. Tym i kategoriami też w sumie nie można myśleć bo o ile model nie jest fabrycznie waloryzowany powinien "wyjechać" jak z fabryki oryginał. Tyle w temacie. Z wyjaśnień producenta modelu wynika, ze granat to bardziej artystyczna wizja a 494 jest najbliższy oryginałowi