• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.709 522 30
To w takim razie po co w ogóle odgłosy styczników czy kręcenia nastawnikiem?
Bardzo dobre pytanie - moim zdaniem po nic, podobnie jak kretyńskie dialogi przez radiotelefon. Jeżeli ktoś ma pulpit z symulacją wyglądu prawdziwej kabiny, to takie dźwięki powinny wydobywać się ze sterownika, a nie z lokomotywy. To oczywiście tylko moje osobiste zdanie i najlepiej byłoby, gdyby dałoby się to łatwo przełączać, jak napisał kolega @PP1970. Ale i tak zawsze można po prostu nie odtwarzać tych dodatkowych efektów, podobnie, jak zapowiedzi megafonowych. Niepotrzebnie tylko zajmują klawisze funkcyjne...

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.211 88 0
Jest jedno "ale": do posiadania pulpitu (dźwiękowego) EU07 na sterowniku np. Z21 jeszcze daleka droga. Nie wiem, czy pan @Robert Reschka będzie chciał tworzyć takie pulpity. Ale tak, zgadzam się z kolegą @Andrzej Harassek , że dźwięki wnętrza mogłyby być wtedy funkcją pulpitu. Póki co programowa ich (de)aktywacja w dekoderze byłaby realnym kompromisem.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.659 51 2
Nowe dźwięki LokSound 5.0 dla EU07 Schlesienmodelle

W Maju będę nagrywał z razem z LeoSoundlab dźwięk EU07 na nowo. Leo jest bez wątpliwości liderem w produkcji dźwięków.!
Mogę się śmiało dołączyć do tej opinii - Pana Christian Leopoldseder wyznacza trendy w dziedzinie dźwięków do modeli kolejowych.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
212 7 0
Ja rozumiem i jednych i drugich. Mnie jest to niepotrzebne bo nasłucham się tego w pracy wystarczająco. Zarzucono mi jednak aby nie popadać w skrajności, a ja tylko stwierdzam że zmodernizowane szafy też są słyszalne dla maszynisty i to dość wyraźnie, jak trafię takiego loka to mogę to Wam nawet nagrać.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 347 18
Ja też wole miec dźwięk który tylko słychać z lokomotywy. Klient i tak będzie miał opcie wyboru płtka 1.0 czy płytka 2.0, z beblaniem radiowym lub stacyjnym, itp, czy purystycznie same dźwieki maszyny którę sie słyszy z zewnątrz. Więc będa 4 wersje do wyboru.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.211 88 0
Ja też wole miec dźwięk który tylko słychać z lokomotywy. Klient i tak będzie miał opcie wyboru płtka 1.0 czy płytka 2.0, z beblaniem radiowym lub stacyjnym, itp, czy purystycznie same dźwieki maszyny którę sie słyszy z zewnątrz. Więc będa 4 wersje do wyboru.
Czy będzie można zamówić do poprzednich produktów, np. EU07-400? Jaka jest przewidywana cena?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.514 347 18
Robert Reschka.

A tak miej więcej kiedy można się spodziewać chociaż próbek dźwięku o ile będą dostępne?
Planuje je zaprezentowac na Trybunałach - to musi być na żywo. Opinie się potem szybko rozejdą czy dźwieki są dobre.

Cena dekodera, to cena detaliczna sugerowana przez ESU 99,00 Euro. Wieć około 460 zł.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.659 51 2
Miałem szczęście i udało mi się nabyć model w kilka sekund po 19:30 w piątek i dzisiaj dotarł.
Generalnie kupiłem ten model wyłącznie przez malowanie. W mojej subiektywnej ocenie malowanie typu "denaturat", "czekolada" bardzo dobrze pasuje do siódemek. O ile "czekoladę" paskudziło na bokach tandetne logo ówczesnych PR (rysowane chyba przez kilkulatka) o tyle "denaturatom" oszczędzono podobnych upiększeń.
No ale wracając do samego modelu to podzielę się kilkoma uwagami.
Model ma jak zwykle cichy napęd i w analogu w końcu światła nie mrugają (wiem już wszyscy dlaczego). Mój model ciągle się jednak zatrzymuje - a to z prostego powodu, że blaszki odbioru prądu przy 3 z 8 kół są za słabo odgięte.
IMG_2164.jpg

To akurat łatwo naprawić. Z tym że, żeby to naprawić trzeba zdemontować imitację obudowy wózka, co niesie pewne ryzyka. W którymś z poprzednich modeli chciałem skorygować położenie blaszek jednak przy demontażu odpadł fragment obudowy wózka łączący jego 2 strony. Myślałem, że ta część będzie załączona w woreczku z częściami dodatkowymi w obecnym modelu, co również miało wpływ na decyzję zakupu, ale okazało się że tej części jednak nie ma. Pytanie - czy tylko u mnie czy tak ma być. Mowa o częsci "niewidocznej" na tym zdjęciu:
IMG_2160.jpg

No i pozostaje ciągle kwestia pantografów, w których nic się nie zmieniło. Powyginane i krzywe, do tego krzywo zamontowane na samym dachu. Metal ciągle jest bardzo miękki, co daje możliwość szybkiej korekty, ale i ponownego szybkiego odkształcenia.
IMG_2161.jpg
IMG_2162.jpg
IMG_2165.jpg

No i coś czego poprawić się nie da bez zmian konstrukcyjnych - ciężko o model z pantografem, w któym ślizgacz ułożony jest prawdziwie poziomo (zarówno w pozycji złożonej i rozłożonej). Uprzedzając - pantograf jest dociśnięty na maksa z obu stron, tzn. krzywizna nie wynika ze niepoprawnego dociśnięcia do dachu tylko z konstrukcji.
IMG_2166.jpg

Czy ten izolator (czy może to coś innego) jest w dobrym miejscu czy poprawnym położeniu?
IMG_2163.jpg

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
700 9 1
no ito jest zabawne bo faktycznie te granatowe łądniejsze ale jak już sam autor przyznał oryginałowi bliższy jest denaturat (w rozumieniu kolor) :)
Z mojej, być może zawodnej, pamięci wynika, ze istniały oba malowania. Szczerze mówiąc nawet bardziej pamiętam to granatowe. Natomiast historię powstania "prawdziwego" denaturatu, czyli koloru zastosowanego obecnie w nowym modelu SM mozna przeczytać z pierwszej ręki tutaj: https://matu.waw.pl/projektowanie/malowania-taboru/pkp-intercity-2007