• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Podbijam trochę w kierunku merytoryki. Oczywiście zrozumiałe jest starzenie się fotografii oraz rózny sprzęt na którym jest wykonywana ale patrzac na poniższe fotki (szacun dla fotografujących, ze mają coś takiego w zasobach - dla porządku fotka nr 1 autor Marcin Szymaniak, Fotka nr 2 ze strony forumkolejowe.pl) i uwzględnaijac sprzęt oraz starzenie się fotografii to w mojej ocenie oba malowania są mnieu wiecej takie same ale żadne z nich nie odpowiada kolorom na modelu. Szczególnie drastyczna różnica jest na EU07-494. Jakiś komenatzr merytoryczny. Skoro możńa było 100 wpisów mniej merytorycznych to może jeden taki? Dorzucam fotkę Kolegi red_tomato z wątku wyzej zeby były w jednym rzucie :)

1680439252181.png

1680439295871.png

Załączniki

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.779 179 15
tak przy okazji to nikt nie napisał nic na temat róznicy w kolorach z postu Kolegi powyżej. Tak drastyczna była? Kolega m_zntk jest tu profi w tej kategorii. Może jakiś komentarz?

Szczerze powiedziawszy nie wiem skąd taka różnica kolorów. Przeglądam zdjęcia, które mam i "450" powinna mieć kolory takie jakie ma "494".
Tu trzeba zadać pytanie Robertowi, bo to on jest właściwą osobą w kwestii wyjaśnienia czym się kierował dobierając kolor do "450", może ma jakieś swoje zdjęcia źródłowe.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.293 271 17
450 i 488 były malowane według probnika blachy z farbą oryginalną denaturata. Nie ma kodu RAL na ten odcień. Moim zdaniem są za ciemne (ale mi się jakoś bardziej podobają). 494 i 411 byłe robione według kodu NCS oryginalnej farby. Stąd ta róznica. Postanowilismy zostać przy NCS bo to bardziej odpowiada pierwowzoru.

Artur_BJ

Aktywny użytkownik
Reakcje
473 8 0
Moim zdaniem malowanie 494 jest bliższe oryginału, przynajmniej porównując zdjęcia lokomotywy ze zdjęciami modelu w tym wątku.

Mam z kolei jeszcze inne pytanie - na jakie światła przy jakim dekoderze pozwoli ta uproszczona płytka do 494? Do malowania IC też była uproszczona płytka, która w założeniu miała nie pozwalać na światła manewrowe, a widzę na nagraniach, że jednak one są. Czy mógłby ktoś wyklarować co będzie potrzebne do pełnego E1? Wystarczy mocno przekonfigurować dekoder czy też potrzeba będzie przerabiać elektronikę w środku?

Arturp

Znany użytkownik
Reakcje
1.366 2 5
450 i 488 były malowane według probnika blachy z farbą oryginalną denaturata. Nie ma kodu RAL na ten odcień. Moim zdaniem są za ciemne (ale mi się jakoś bardziej podobają). 494 i 411 byłe robione według kodu NCS oryginalnej farby. Stąd ta róznica. Postanowilismy zostać przy NCS bo to bardziej odpowiada pierwowzoru.
Panie Robercie czy będziecie dostarczać modele do sklepów międzynarodowych. Właściciel sklepu TheScuderia46.com powiedział, że został zatwierdzony do sprzedaży twoich produktów.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
128 16 3

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.983 121 1
To i ja dorzucę małą kompilację zdjęć EU07-494. Jak łatwo zauważyć, takie proste porównania są obarczone dużym błędem. Praktycznie każda fotografia i to inny odcień koloru.
Mimo tych wszystkich trudności w odbiorze barw, moim zdaniem, aktualnie wydany model bardzo dobrze odwzorowuje, jeżeli chodzi o dobór kolorów, pierwowzór.

EU07-494.jpg

Źródło: facebook.com/schlesienmodelle, red_tomato, ilostan.forumkolejowe.pl, rail.phototrans.eu

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.779 179 15
To i ja dorzucę małą kompilację zdjęć EU07-494. Jak łatwo zauważyć, takie proste porównania są obarczone dużym błędem. Praktycznie każda fotografia i to inny odcień koloru.
Mimo tych wszystkich trudności w odbiorze barw, moim zdaniem, aktualnie wydany model bardzo dobrze odwzorowuje, jeżeli chodzi o dobór kolorów, pierwowzór.

Zobacz załącznik 964815

Źródło: facebook.com/schlesienmodelle, red_tomato, ilostan.forumkolejowe.pl, rail.phototrans.eu

Ja jak mam możliwość, to idę po prostu ze wzornikami "na tory", ze sobą mam szmatę, benzynę ekstrakcyjną i latarkę do lakierów. Jest to jedyny miarodajny sposób na pozyskanie odpowiedniego koloru RAL czy NCS.

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
658 35 1

Zobacz załącznik 964815

I oryginał jest bardziej granatowy niż fioletowy.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.293 271 17
Nowe dźwięki LokSound 5.0 dla EU07 Schlesienmodelle

W Maju będę nagrywał z razem z LeoSoundlab dźwięk EU07 na nowo. Leo jest bez wątpliwości liderem w produkcji dźwięków. Opracował niedawno też nowe techniki nagrania. Próba dźwięku innego loka, jaką mi zaprezentował była po prostu rewelacyjna…! Nie mogę się doczekać dźwięku EU07 w tej jakości! Jego dźwięki na ESU LokSound 5.0 to jest najlepsze, co można dostać. Dedykowane dekodery dźwiękowe do EU07 Schlesienmodelle będą dostępne w Modelcenter pod koniec maja, jeżeli dostawca dotrzyma słowa. Projekt dekodera nie będzie nigdzie do ściągnięcia. Wiec jedyne źródła tych dekoderów będą Modelcenter i Elvis Model. Każdy inny sklep, który będzie twierdził i się reklamował że ma „dedykowane dekodery dźwiękowe po EU07 Schlesienmodelle” może mieć dedykowane mapowanie, ale będzie to stary dźwięk od ESU na dekodery LokSound 4.0. Więc przed zakupem takiego dekodera poza modelcenter.pl lub Elvis Model powinniście zapytać, jaki projekt jest na tym dekoderze. Stary ESU pod LokSound 4.0, czy nowy Schlesienmodelle/Leo pod LokSound 5.0!

Artur_BJ

Zajrzyj sobie do tego sklepu:

- dekodery jazdy i oświetlenia edycja 2023:

ESU 59629EU07V2 - Dekoder jazdy i oświetlenia do EU07/EP07 Schlesienmodelle® (edycje od 2023r) - LokPilot V5 DCC 21-pin (dcc24.eu)

- dekoder jazdy, oświetlenia i dźwięku edycja 2023:

58419EU07V2 - Dekoder dźwięku do EU07 Schlesienmodelle ® (edycje od 2023r) - LokSound V5 21-pin (dcc24.eu)

Z tego co wiem, dekodery są na zamówienie. Napisz email z zapytaniem. I temat załatwiony.

Pozdrawiam

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.293 271 17
Pytam się jako zupełny amator - czy dźwięki współczesnej EU07 dużo się różnią od np. dźwięków EU07 z epoki IV?
Praktycznie nie. Jedynie jak jest nowa szafa styczników. Ona już nie ma tego charakterystycznego „klak klak klak” tylko jest cicha, i błysku elektrycznego w przedziale WN z zewnątrz też już nie widać. Ale dźwięki zewnętrzne to samo. Jak nam się uda zrobimy też tą nową wersje.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Nowe dźwięki LokSound 5.0 dla EU07 Schlesienmodelle

W Maju będę nagrywał z razem z LeoSoundlab dźwięk EU07 na nowo. Leo jest bez wątpliwości liderem w produkcji dźwięków. Opracował niedawno też nowe techniki nagrania. Próba dźwięku innego loka, jaką mi zaprezentował była po prostu rewelacyjna…! Nie mogę się doczekać dźwięku EU07 w tej jakości! Jego dźwięki na ESU LokSound 5.0 to jest najlepsze, co można dostać. Dedykowane dekodery dźwiękowe do EU07 Schlesienmodelle będą dostępne w Modelcenter pod koniec maja, jeżeli dostawca dotrzyma słowa. Projekt dekodera nie będzie nigdzie do ściągnięcia. Wiec jedyne źródła tych dekoderów będą Modelcenter i Elvis Model. Każdy inny sklep, który będzie twierdził i się reklamował że ma „dedykowane dekodery dźwiękowe po EU07 Schlesienmodelle” może mieć dedykowane mapowanie, ale będzie to stary dźwięk od ESU na dekodery LokSound 4.0. Więc przed zakupem takiego dekodera poza modelcenter.pl lub Elvis Model powinniście zapytać, jaki projekt jest na tym dekoderze. Stary ESU pod LokSound 4.0, czy nowy Schlesienmodelle/Leo pod LokSound 5.0!
To żeby doprecyzować. Czy nowy dekoder oraz schemat dźwiękowy z LOKSound5 będzie w pełni kompatybilny wstecznie. Zapewne tak ale nie jestem aż tak biegły w elektronice i nie wiem czy sformułowanie "projekt dekodera" dotyczy projektu dźwiękowego, a nie że dekoder jest przerobiony pod "zubożoną " płytę główną. Wolę dopytac bo w takim razie wstrzymałbym się z dekoderem do czterechsetki.

barman_2000

Aktywny użytkownik
Reakcje
204 6 0
Praktycznie nie. Jedynie jak jest nowa szafa styczników. Ona już nie ma tego charakterystycznego „klak klak klak” tylko jest cicha, i błysku elektrycznego w przedziale WN z zewnątrz też już nie widać. Ale dźwięki zewnętrzne to samo. Jak nam się uda zrobimy też tą nową wersje.
Elektromagnetyczna szafa nowego typu na pewno nie jest cicha, jest cichsza od standardowych styczników pneumatycznych lecz ich praca jest wyraźnie słyszalna.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
654 5 2
Ponieważ będziemy nagrywać projekty indiwidualnie pod klienta, oczywiście będzie dostosowane do płytki klienta.
To mam pytanie - czy jak uda się dostać mikroprocesory (pojawią się znowu na rynku), to przewidywałeś produkcję płytek sterujących na podmianę dla aktualnego wypustu? Jako opcję do zakupu? Fajnie byłoby uzyskać funkcjonalności jak w pierwszych seriach EU/EP07 - dla mnie taka wisienka na torcie ;)

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Nie popadajmy w skrajności - dźwięk modelu słuchamy z kilkudziesięciu metrów conajmniej (w skali oczywiście)
To w takim razie po co w ogóle odgłosy styczników czy kręcenia nastawnikiem?
Dla kogoś, kto wyobraża sobie, że jest w kabinie. Systemy sterowania coraz częściej oferują realistyczny wygląd kabiny na ekranie, a nawet video z kamery umieszczonej w/na lokomotywie.

Już w kilku wątkach było dyskutowane (zaraz nas tu zmoderują) i nigdy nie było konsensusu: czy jesteśmy zewnętrznym obserwatorem, czy jedziemy w kabinie.

Jak widać, producenci/nagrywający dźwięki w dekoderach, dostarczają nam oba zbiory dźwięków: zewnętrzne i wewnętrzne. Gdyby dało się to programowo przełączyć, może wreszcie wszyscy byliby zadowoleni :)