• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
A tak na marginesie, jak usunąć odciski palców?
Woda z kroplą detergentu. Wystrzegać się wszelkich środków na bazie alkoholu. Uszkodzi cokolwiek jest na bazie akrylu (np. oszklenie). Najlepiej, gdyby producent podał rodzaj farb, użytych do malatury.

Dopiero dziś miałem czas obejrzeć sobie denaturata. I niestety przykra niespodzianka.
Tabliczka z serią i numerem z jednej strony oderwana, znalazła się przyklejona z drugiej strony.
Zobacz załącznik 966883
Zobacz załącznik 966887
Na szczęscie tylko lekko przywarła, wiec sobie przykleję.
Kolejny elment, urwany chyba siłownik hamulca z jedngi wózka (tego pod urwana tabliczką) leżal sobie luzem pod modelem. To też sobie przykleję, ale sygnaluzuję fakt.
Zobacz załącznik 966886
Po trzecie nabszybach jednej kabiny widac odciski paluchów. Ewidentnie model był grzebany lub byle jak składany, bo palce sa odciśnięte wewnatrz kabiny.
Zobacz załącznik 966884
W 412 mam uszkodzony zderzak - nie sprężynuje. Zgłosiłem do sklepu, ale brak póki co części.
Panie @Robert Reschka. Koniecznie zadbajcie o jakość, bo takie niby drobiazgi, ale denerwują.
Sposób przyklejenia numerów to raczej skandal. Tak, po prostu klej na farbę. Powinny być dwa wpusty, minimum. Swoją drogą jakość z Chin to bolączka wszystkich producentów. ACME to już synonim wysokiej ceny i podłego wykończenia. Chociaż PIKO też to się zdarza.

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.184 260 17
[…]
W 412 mam uszkodzony zderzak - nie sprężynuje. Zgłosiłem do sklepu, ale brak póki co części.
Panie @Robert Reschka. Koniecznie zadbajcie o jakość, bo takie niby drobiazgi, ale denerwują.
Dziękuje za ten wpis! Bo ta dokładna dokumentacia fotograficzna jest dokładnie to co potrzebuję aby naciśkać na fabrykę. Te zdięcia mowią wiecej niż 1000 słów pisane do nich.

Będzie Pan w Piotrkowie w tym roku? Jeżeli tak, prosze przyjechać z tym modelem. A zderzak do 412 wymienimy.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.184 260 17
Sposób przyklejenia numerów to raczej skandal. Tak, po prostu klej na farbę. Powinny być dwa wpusty, minimum.
Przy tablickach metalowych…? I dodatkowe dziury w budzie modelu? Nie do końca pomyślanie Panie Flash… W tych innych siodemkach jakoś nikt nie nażeka że te grube przeskalowane tablice numerów są klejone do farby…

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Dziękuje za ten wpis! Bo ta dokładna dokumentacia fotograficzna jest dokładnie to co potrzebuję aby naciśkać na fabrykę. Te zdięcia mowią wiecej niż 1000 słów pisane do nich.

Będzie Pan w Piotrkowie w tym roku? Jeżeli tak, prosze przyjechać z tym modelem. A zderzak do 412 wymienimy.
Nie, nie wybieram się. Z modelem sobie poradzę. Tylko sygnalizowałem problem.
Zderzak zgłaszałem p.Piotrowi, wiec czekam na nowy lub wymianę.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Proszę o odświeżenie pamięci :)
czy model EU07-466 107016 już wyszedł?
271589463_4588405264622632_6402625830475579273_n.jpg

Bo kiedy na FB pojawił się Sneak Preview No. 05 (ponad rok temu) to tą epoką nie byłem zainteresowany i nie śledziłem tematu,

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.184 260 17
Ok. Takie typowe które najczęściej przez nieuwagę można było uszkodzić lub zagubić : zderzaki, wycieraczki, zgarniacze.
Tak te bedom

@sybic nein, ta maszyna dopiero bindować bedom.

Dostana tera zaś "abc" od weichy...? Kolego @Rozjazd nudzisz twoimi abc ocenami. Such Dir endlich eine andere Wiese zum spielen… Du nervst.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.950 121 1
Przeglądając historyczne wpisy, natknąłem się na taką ciekawą informację:
Z aktualności SM :

"[...]
Pragniemy także poinformować, iż wraz z produkcją modeli EU07 z numerami 300+, planujemy wyjątkową „siódemkę” o numerze 312 (posiadała przezwisko „Babcia”), jaka zostanie wydana w serii „History Edition”. Edycja taka zakłada, że lokomotywa zostanie odtworzona we wszystkich malowaniach, w jakich występowała od momentu jej wyprodukowania, do dnia dzisiejszego. Poszczególne malowania będą wypuszczane sukcesywnie co jakiś czas, w różnej kolejności. Do ostatniego modelu tej lokomotywy będzie dodana książeczka z historycznymi jej zdjęciami, oraz opisem historii. "
@Robert Reschka może warto wrócić to tego pomysłu:niepewny: W tym przypadku można zastosować system subskrypcji, przedpłat dla zainteresowanych. Numer lokomotywy nie musi być tożsamy z wcześniej deklarowanym, liczy sią bardziej sama idea na taką serię.

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Przy tablickach metalowych…? I dodatkowe dziury w budzie modelu? Nie do końca pomyślanie Panie Flash… W tych innych siodemkach jakoś nikt nie nażeka że te grube przeskalowane tablice numerów są klejone do farby…
Tym bardziej części metalowych nie przykleja się do farby. Wytrzymałości spoiny równa jest li tylko przylepności farby do podłoża, a jak to wyszło w praktyce, to kolega @Piter75 pokazał na przykładzie swojego modelu.
Nawiasem, wpusty to nie są żadne „dziury” w czymkolwiek. Elementy metalowe to nie jest „rocket science”.
Przy okazji, nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie, kiedy dystrybucja modeli przestanie być restrykcyjna?
@jack_flash. Warto dodać dla porównania nie dość że rok produkcji to może jeszcze takie same zestawienie dla konkurencji. Bo w przeciwnym wypadku nie do końca rozumiem cel takiego wpisu:niepewny:
Ja z kolei, nie widzę potrzeby porównywanie z „konkurencją”, która jest, pod każdym względem, kilka lig do tyłu. Po prostu ilustracja eskalacji kosztów.

Ostatnio edytowane:

mariow-m1

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 3 4
Zauważyłem, że moja lokomotywa płynnie rusza sama i jak ma np. Podczepione do 3 wagonów IC ACME, jak ma 4 lub więcej, to te pierwsze kroki ruszania poszarpuje. Nie wiem czy to zależy od tego nowego silnika? Stara 457 rusza bardzo płynnie nawet że składem 6 szt. wagonów IC ACME. Czy ktoś zauważył coś takiego u siebie, ma jeszcze jakieś inne spostrzeżenia z jazdy modelu?

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Tak sie robi we wszystkich brassach nawet tych najdrozszych. Tabliczki zawsze byly i sa klejone do farby. I jakos trzyma choc tez zdarza sie ze cos odpadnie. Mialem takich modeli ponad setke w HO (pomalowanych). W dwoch mi odpadly tabliczki. Nie wiem dlaczego w plastikach mialoby byc inaczej.
Tutaj jest przykład mocowania tablicy z numerem na ET41 PIKO. Jak to jest przyklejone, każdy może zobaczyć.
Na fotce kolegi @Piter75 wyraźnie widać jak położono klej, gdzie dokładnie złapał (na prawo) i warstwa farby puściła. Należało zrobić wpust/y, bez malowania, tak by klej zareagował z materiałem (zakładam ABS).

IMG_1314.jpeg