• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Schlesienmodelle - modele lokomotyw serii EU07/EP07

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Panie Robercie proszę się nie przejmować tym forum kolekcjonerskim ( modelarzami niektórych tutaj nazwać się nie da :) )
Kolejny raz apeluję, aby nie poróżniać i tak w sumie niedużego środowiska. Dzielenie na lepszych i gorszych niczemu dobremu nie służy:(
Mam wrażenie, że chęć wydania modelu z takim gażetem była większa niż chęć wydania modelu bardziej atrakcyjnego z uwagi na przydział i okres odwzorowania.
Jakie były intencje wydania modelu w takim oznakowaniu wie jedynie Kolega @Robert Reschka.
Natomiast fajnie jest, kiedy producent stara się odzwierciedlić w modelu, lokomotywę (wagon), która wyróżnia się czy to malowaniem, oznaczeniem czy jakimś innym charakterystycznym elementem, a nie idzie na łatwiznę, wydając w standardowym malowaniu/oznaczeniu model, różniący się jedynie innym numerem inwentarzowym czy przydziałem.
A te stołeczne syrenki...:D Miodzio. Duży plus(y)

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.330 301 18
Wiem jak nerwowo producent reaguje na najmniejsze wypowiedzi o zabarwieniu negatywnym.
Konstruktywna krytyka jest mile widziana. Nie ma sprawy. Ale jak sie ciagle walkuje te same wady, które zostaly juz omowione, to inna bajka… To sie odemnie odpowiednia riposte dostanie.

Dlatego spieszę z wyjaśnieniem, że moja uwaga nie jest krytyką, tylko takim nie do końca zrozumieniem kulawych wydań niektórych modeli (także konkurencji) w ekstremalnie mało praktycznych wersjach, czy to malowań czy to rewizji, czy to przydziału.
Zalezy tez od dostepnych materialow. Idealnie wszystkie strony lokomotywy widoczne. Wole miec malo praktyczna wersje, niz potem biadolenie ze jakis detal sie nie zgadza bo ktos ma fotke ktorej mysmy nie mieli, i robilismy model wedlug „schematu“.

Jakże lepsza była by wersja z przydziałem do Zakładu Południowego. Przecież rewizja i stan lokomotywy nie zmienia się, tylko przydział. A i do "Przemyślanina" od ROBO była by idealna i do kilku innych fajnych pociągów. No i również wcześniejsza wersja była by bardziej wyrozumiała dla Y-ków z kwadratowymi oknami....
A tak jest lokomotywa która (oczywiście dla chorych ortodoksów-w tym mnie) jest bardzo mało atrakcyjna, bo w takim stanie jeździła ile....niecały rok albo nawet pół ?
Ja juz sie o takie cos nie martwie jak widze na makietach i imprezach jak na jednym wachlarzu przy obrotnicy stoja loki z 15 roznych przydzialow z 4 DOKP z 3 roznych epok...

Ale jak wam tak zalezy na praktycznych przydzialach. Na 2024/25 mam ogarniete wszystkie siódemki oprócz dwóch malowań IC i jedna Cargo. Wiec masz szanse sie wykazać. Dowolne Numery od 300 do 389. Czy sam to ogarniesz, czy otworzysz watek kaj bedziecie sie doktoryzowac na ten temat, to mi obojetne. Wazne aby do tych propozycji byle materialy foto/video pokazujace lokomotyw WYRAZNIE! z kazdej strony.

Czekam ciekawie na twoje projekty. Good Luck.

PS: sorry za brak literek PL. Akurat nie mam.

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.330 301 18
Jakie były intencje wydania modelu w takim oznakowaniu wie jedynie Kolega @Robert Reschka.
Wydać ciekawy model - który cieszy oko I wyróżnia się małym detalem z masy innych.

Natomiast fajnie jest, kiedy producent stara się odzwierciedlić w modelu, lokomotywę (wagon), która wyróżnia się czy to malowaniem, oznaczeniem czy jakimś innym charakterystycznym elementem, a nie idzie na łatwiznę, wydając w standardowym malowaniu/oznaczeniu model, różniący się jedynie innym numerem inwentarzowym czy przydziałem.
A te stołeczne syrenki...:D Miodzio. Duży plus(y)
Dokładnie. Ciekaw jestem, ilu dostrzezegło naprzykład w EU07-539 z EVN że numery EVN maja z jednej strony grubszą czcionkę bo tam miała grafiti i jak malowali tą strone na nowo mieli inny szablon niż ten ZNTK gzie miała ostatnią naprawę…

Albo EU07-541 która ma napisy na budzie w prostokątach ciemnieszego koloru zielonego, bo jak malowali ją na nowo, taśmą zaklejili napisy aby nie musieli je na nowo nanosić…

To są tylko dwa przykłady - smaczki tego rodzaju ciągną sie przez całą serie. O różnych detalach jak odbieraki 5ZL czy AKP-4E nawet nie mówie… Tego oczywiscie nie widzą… ale jak odpadnie kabel z Haslera od ramy wózka, to już się na forum produkują…

My próbójemy robić modele z „duszą” - od mainstream masówek gdzie się tylko numer i przydział się zmiena w masowych ilosciach mamy kogoś innego.

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Panie Robercie, zakładam, że lobbowanie jakiś egzemplarzy do produkcji nie jest zabronione, a rzucone tu propozycje może znajdą miejsce w jakimś wieloletnim planie. Siódemek było i jest tak dużo na PKP, że tak na prawdę, to tabor, który w gronie kolekcjonerów i modelarzy powinien znajdować popyt na jeszcze długie lata, szczególnie, jeżeli modele cieszą oko. Jak dotąd konkurencja nadal nie podciągnęła swojego modelu o poprawę wykonania reflektorów, trąbek, wycieraczek, czy montaż lusterek. Pańskie modele jak widać dalej są pożądane i znajdują nabywców. Nie widzę tu problemu krwawej walki z konkurencją, ponieważ numerów siódemek do odwzorowania jest taka duża liczba, że przy Pańskim nakładzie, zejdzie to już na buforze grupy ludzi, którzy kolekcjonują prawie każdą nowość PKP.

Chcę ruszyć temat wypustów siódemek z klimatyzatorem na dachu.
Będzie już jakaś dekada, odkąd zaczęto montować klimatyzatory nad kabinami. Nie będę tu wciskał jak to pięknie wygląda, bo to kwestia gustu i takie tam. Bardziej chodzi o to, że robi się już pokaźna liczba potencjalnych modeli do odwzorowania z ostatnich około 10 lat. Nie mam wiedzy, jak duży zakres prac byłby wymagany z dostosowaniem formy do wykonania tego elementu i jego montażu, tym samym ile kosztuje Pana taki dodatkowy element. Na pewno temat nie jest Panu obcy i prawdopodobnie już dawno znalazł Pan rozwiązanie.

Niemniej lobbuję jako przykład dwie trapezowe, zielone siostry:
- EP07-330
- EP07-338
Obie lokomotywy mają identyczne malowanie, obie identyczne oryflowanie. Zazębiają się okresem służby, gdzie EP07-330 jeździła w takich barwach od końcówki 2015 do początku 2019, natomiast EP07-338 od końca 2016 do dziś. Przydział ten sam jako Zakład Północny w Gdyni. Dawałoby to szanse na jednoczesne wypuszczenie dwóch tak samo wyglądających modeli, przy jedynie innym oznakowaniu.

Załączam kilka zdjęć EP07-330 z dnia gdy byłem tą lokomotywą w Szklarskiej Porębie Górnej 14.11.2015.
Zdjęcia mają charakter poglądowy, ponieważ są niskiej jakości.
EP07-330new.jpg

EP07-330_2new.jpg

EP07-330_4new.jpg

EP07-330_5new.jpg

EP07-330_9new.jpg

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.330 301 18
Pan czyta moje myśli ;) Forma właśnie dostaje nowe slajdy i dodatkowe części są w robocie (nowe swiatłowody, klimy, itp) - w następnej serii mogę robić multum wariantów 303E z ostatnich 10 lat. Do tych przez Pana wymienochych lokomotyw nawet projekty graficzne są gotowe.

Tak sobie dywagowałem czy to napisać ale myśl że wszystkim którzy mi z serca życzyli upadek Schlesienmodelle (czesć Jerzyk…) to będzie jelita skręcało, skłoniło mnie aby ujawnić ten detal ;)

TomaszEL

Użytkownik
Reakcje
152 1 0
Dokładnie. Ciekaw jestem, ilu dostrzezegło naprzykład w EU07-539 z EVN że numery EVN maja z jednej strony grubszą czcionkę bo tam miała grafiti i jak malowali tą strone na nowo mieli inny szablon niż ten ZNTK gzie miała ostatnią naprawę…

Albo EU07-541 która ma napisy na budzie w prostokątach ciemnieszego koloru zielonego, bo jak malowali ją na nowo, taśmą zaklejili napisy aby nie musieli je na nowo nanosić…

To są tylko dwa przykłady - smaczki tego rodzaju ciągną sie przez całą serie. O różnych detalach jak odbieraki 5ZL czy AKP-4E nawet nie mówie… Tego oczywiscie nie widzą… ale jak odpadnie kabel z Haslera od ramy wózka, to już się na forum produkują…

My próbójemy robić modele z „duszą” - od mainstream masówek gdzie się tylko numer i przydział się zmiena w masowych ilosciach mamy kogoś innego.
I to jest piękne.
Ale bardzo mało kto o tym wie a jak zauważy to nie zrozumie dlaczego. Dlatego bardzo brakuje folderów/ katalogów prezentujących te smaczki. Strony prezentującej historię produkcji firmy (katalog) być może planów produkcji- bez dat, bez ciśnienia ale z planowanymi szczegółami, detalami, smaczkami. Miło jest poznać historię zmian, powody ich powstania. Tak jak opisałeś to w cytowanym poście.
Pozdrawiam
Tomasz Lenard

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.726 62 3
@Robert Reschka - odpowie Pan na moje pytania dotyczące modelu, które zadałem kilka dni temu? Jest Pan aktywny w wątku (łącznie z dniem dzisiejszym) i odpowiada Pan na mniej lub bardziej istotne kwestie, w tym bierze Pan udział w osobistych przepychankach. Natomiast jakimś dziwnym trafem omija Pan moje pytania, dotyczące tylko i wyłącznie modelu, co jest tematem tego wątku. Dodam tylko, że nawet w momencie sprzedaży na stronie ModelCenter.pl nie ma ani jednej informacji o modelu, choćby takiej czy model jest wyposażony w dekoder czy nie. Gdyby nie to forum, to nie wiedzielibyśmy nic!
Dla ułatwienia zestawię pytania raz jeszcze:
1. Czy w omawianym modelu (i przyszłych modelach) będzie ostatecznie "uproszczona" płytka czy "oryginalna" płytka? W lipcu 2022 ukazała się informacja o uproszczeniu płytki, ale we wrześniu 2022 udało się pozyskać głośniki, zatem czy od tego momentu powrócono do oryginalnej płytki? Czy zatem historia z uproszczoną płytką była tylko krótkim epizodem? Na czym dokładnie polegało uproszczenie płytki?
2. Czy modele analogowe będą posiadały wbudowany głośnik?
3. Czy w sprzedaży będą obie wersje w pełni cyfrowe i udźwiękowione oraz analogowe (dotyczy to również przyszłych modeli)?
4. Czy model będzie dystrybuowany do innych sklepów czy sprzedaż zakończy się wraz z "akcją błysk" w poniedziałek?
1. W tym modelu, jak i w pozostałych które aktualnie są w produkcji bądź już zostały wyprodukowane ( EP07-412, EP07-512 i EU07-433, EP07-442, EU07-402, EU07-541 czyli modeli zapowiadanych na 2022 ) zastosowana jest uproszczona płytka na tzw. matrycy diodowej. I dalej jest ona oryginalną płytką marki Schlesienmodelle. Jest to spowodowane brakiem odpowiednich procesorów na rynku. Nie ma to nic wspólnego z tym, czy model posiada głośnik czy też nie. Montaż w kolejnych wypustach zależy tylko od rynku półprzewodników.
2. Tak jak @Robert Reschka napisał wcześniej, udało się pozyskać głośniki w takiej ilości, że w procesie produkcji są montowane do każdego modelu. 3. W modelcenter.pl sprzedawane są modele analogowe. Producent nie narzuca ani marki ani sprzedawcy dekoderów. Jedynie sugeruje ;) Po zakupienie modelu można wskazać, gdzie ma być wysłany na montaż dekodera.
4. Nie. Model dystrybuowany jest wyłącznie przez modelcenter.pl

asap2u

Aktywny użytkownik
Reakcje
219 2 0
Forma właśnie dostaje nowe slajdy i dodatkowe części są w robocie (nowe swiatłowody, klimy, itp) - w następnej serii mogę robić multum wariantów 303E z ostatnich 10 lat
Wiem , że to nie koncert życzeń , ale skoro będą nowe slajdy to może jest szansa na model bez gniazd sterowania wielokrotnego ? Dzięki temu mogłyby powstać lokomotywy w malowaniu "budyń" oraz IC EP07-10xx.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.988 121 1
Tego oczywiscie nie widzą… ale jak odpadnie kabel z Haslera od ramy wózka, to już się na forum produkują…
Niestety nie mam do tej pory modeli spod szyldu SM. A ostatnia piątkowa próba kupna zakończyła się fiaskiem (kolejny raz ktoś mi wyciągnął towar z koszyka jak się udawałem do kasy:mad:). Trudno mi zatem wypowiadać się o tym jak jest zrobiony model.
Natomiast mogę się domyślać, że powody narzekania, biorą się tak naprawdę nie z chęci "dokopania", ale z rozczarowania, że w wymarzonym modelu coś odpada, coś jest ułamane, krzywo wklejone, byle jak pomalowane itp. Tyle oczekiwania a tu "klops":(
Dlatego uważam, że przy tak ekskluzywnej produkcji, bardzo ważna jest jakość wykonania modelu. I na nią trzeba kłaść nacisk. Bo tak naprawdę to brak jakości "podcina skrzydła", psuje reputację a nie konkurencja w postaci PIKO.
Ale bardzo mało kto o tym wie a jak zauważy to nie zrozumie dlaczego. Dlatego bardzo brakuje folderów/ katalogów prezentujących te smaczki. Strony prezentującej historię produkcji firmy (katalog) być może planów produkcji- bez dat, bez ciśnienia ale z planowanymi szczegółami, detalami, smaczkami. Miło jest poznać historię zmian, powody ich powstania.
Zdecydowanie popieram. Taka krótka historyjką byłaby fajnym uzupełnieniem do modelu. Warto o tym pomyśleć.
A jest szansa na siódemkę ze światłami tzw "telewizory"?
Zdecydowanie NIE:eek: Ta "kastracja" lokomotyw z obudów reflektorów, gniazd do sterowania wielokrotnego jest tragiczna. Nie róbmy tego chociaż modelom!

TORONCIAK

Aktywny użytkownik
Reakcje
522 24 3
Zdecydowanie NIE:eek: Ta "kastracja" lokomotyw z obudów reflektorów, gniazd do sterowania wielokrotnego jest tragiczna. Nie róbmy tego chociaż modelom!
Jak mnie irytują tego typu wpisy, nie chce ktoś to tego nie kupi i tyle. Naprawdę świat się nie kończy na stanie fabrycznym i odcieniach zgniłej zieleni. Po za tym prawdziwa kolej była w XIX wieku jak ktoś wsadził baniak z wodą na tory, bo potem to już tylko wszystko się stoczyło.

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Zgadzam się. Lokomotyw się nie kastruje. Jeśli już to projektuje nowe, na bazie poprzedniej.
Przykładowo TGV. Nikt nie zmieniał pierwszej TGV-PSE tylko na jej bazie zaprojektował nowe, zmienione TGV-A.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
@Elvis - bardzo dziękuję! Już przestałem liczyć na odpowiedź Pana Reschki... Czy uproszczona płytka cechuje się jakimikolwiek uproszczonymi walorami dla użytkownika (np. poświęcono jakieś funkcje oświetlenia)? Czy jest to tylko i wyłącznie kwestia zastosowanej elektroniki?

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.330 301 18
@ElvisJuż przestałem liczyć na odpowiedź Pana Reschki...
…który poprosił Elvisa aby na to odpowiedział bo płytka to jego projekt… ale dalej docinaj mi. Eeeh to forum. Czytajcie co pisałem. Mówiłem że tu nic oficialnego do modeli Schlesienmodelle nie bede pisał. Od tego jest FB. Koniec, kropka, basta. To że prywatnie z niektórymi ludzmi sobie snuje myśli to moja osobista sprawa. Jak mi się zadawa pytania mimo że pisałem że odpowiedzi nie bedzie i będą tylko na FB to nie ma sie co żalić. Tu pisze jak mi sie chce, jak akurat mam czas i ochote. To forum nie jest oficialny support channel! Prosze to wkońcu zrozumieć.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 154 7
Mówiłem że tu nic oficialnego do modeli Schlesienmodelle nie bede pisał. Od tego jest FB.
Ja również te same pytania zadałem dobre parę dni temu na FB i również odpowiedzi tam nie dostałem. Także nie jest tak jak Pan pisze. A faktycznie udziela się Pan w każdej innej dyskusji i do prawdy nie rozumiem dlaczego nie można podać zwięzłej informacji na temat modelu na samym początku w tym wątku w związku z wypuszczeniem EP07-412?

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.330 301 18
Ja również te same pytania zadałem dobre parę dni temu na FB i również odpowiedzi tam nie dostałem. Także nie jest tak jak Pan pisze. A faktycznie udziela się Pan w każdej innej dyskusji i do prawdy nie rozumiem dlaczego nie można podać zwięzłej informacji na temat modelu na samym początku w tym wątku w związku z wypuszczeniem EP07-412?
Wie Pan ile razy ludzie na FB zadają pytania, na które już była informacia… ? Jakie modele SM już Pan kupił?